Korek není na ústupu, to je nesmysl. Každý uzávěr (korek celý, korek lisovaný, umělý "korek", vino-lok či screw cap) má svoje využití. Kvalitnější korkové uzávěry jsou drahé, ale vína určená k delšímu ležení se bez nich neobejdou. Naproti tomu víno pod screw capem (šroubovák) se doporučuje vypít do 2-5 let. Naprostá většina vín pod šroubovákem, která jsem otvíral, byla na vylití. Přestávají prostě těsnit a víno oxiduje. Vino-lok (skleněný uzávěr) je zatím mladý, jeho archivační potenciál není znám, ale dle vyjádření výrobce by neměl být problém i s delší (5-10 let) archivací, pokud bude dobře těsnit silikonová manžeta. Největší problém u korkové vady je ale její odhalení při nižším stupni zamoření vína 2,4,6 trichloranisolem. Teď o víkendu v Čejkovicích na sklepech mi korkové víno předložil sám vinař, lidi to tam slopali ani necekli, na moje upozornění nakonec ochutnal - a nic nepoznal. Nebudu toho vinaře jmenovat, ale k němu už nikdy... Jenom předesílám, že jsme tam bylí 4 a jeden z nás má senzorickou zkoušku a sedí v komisi pro zatřiďování přívlastkových vín při Ministerstvu zemědělství; tento člověk nám vadu potvrdil.