Přejít na obsah

afrika's Blog

  • příspěvků
    46
  • komentářů
    10
  • zobrazení
    81 873

HMT - hodinky v armáde Gurkhů


afrikab

3 263 zobrazení

Voják by měl vědět kolik je hodin, což je problém, když v zemi zvané Indie nebylo v polovině minulého století běžné vlastnit hodinky. Po vyhlášení nezávislosti v roce 1950 proto využila indická vláda firmu HMT (Hindustan Machine Tool Company) založenou ještě britskou koloniální vládou jako výrobce hodinek. Technologii nakoupila v Japonsku u firmy Citizen a mohlo se začít s vyzbrojováním armády.

 

Hodinky pak nejspíš putovaly do výzbroje tzv. Gurkhů, obávaných vojáků vyzbrojených hrůzu nahánějícím nožem kukri. Původem nepálští horalové si svou pověst elitních jednotek vydobyli díky své odhodlanosti kombinované se statečností. V době vyrobení těchto hodinek (někdy v 60. letech) bojovali Gurkhové jak pod britskou armádou v Malajsii a později pak v Indonésii a v sultanátu Brunei, tak pod indickým velením v Indicko-Pákistánckém konfliktu. Ostatně odíly Gurkhů jsou součástí obou armád dodnes. O historii jednotek Gurkhů se dočtete více na serveru valka.cz.

 

Zda nosili tyto hodinky Gurkhové pod velením Britů (nasvědčovala by tomu znak broad-arrow na ciferníku a dýnku) či Indů (HMT byla indickou firmou) se mi zjistit nepodařilo. Nejsem kovaný ve světových dějinách začátku 60. let, ale dle informací, co se mi podařilo zjistit, to v té době bylo tak nějak jedno. Tehdy bojovali tyto dvě armády ve stejných válkách, samozřejmě společně proti nepříteli.

 

Níže vyobrazené hodinky HMT mají ocelové pouzdro o průměru 36mm (38 s korunkou) a maximální délce 42mm. Přední strana je leštěná, boky kartáčované a zadní strana dodatečné opracování nejspíš nepodstoupila. Indexy na ciferníku a ručičky jsou pokryty vysoce svítivým luminiscenčním nátěrem, podle doby výroby je to nejspíš barva na bázi fosforu, dnes již nepoužívaná. Strojek má 17 kamenů. Zadní víčko je šroubovací, vodotěsnost nejspíš 3ATM.

 

post-520-1191613977.jpg

 

post-520-1191613988.jpg

 

 

 

Kromě hodinek pro vojáky vyráběla HMT i hodinky pro běžný trh a některé typy i speciálně pro Japonsko. Nejčastějším kalibrem byl typ 020 se 17 kameny, 18000 kmity za hodinu a označením parashock (Citizen 0201), ale vyráběly se údajně i hodinky s autometickými strojky.

 

hmt12.jpg

2 komentáře


Doporučené komentáře

Ty první HMT jsou krásné. Kde se povedlo takovéhle pěkné sehnat a na kolik přišly?

 

Ahoj,

 

HMT lze bezne koupit na eBay. Nekdy stoji vic, nekdy mene, zalezi jak se povede aukce. Je jich spousta druhu a hodne z nich pry neni puvodnich, ale to se dnes uz spatne zjistuje.

 

 

Tomas

Odkaz ke komentáři

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
×
×
  • Vytvořit...