Přejít na obsah

afrika's Blog

  • příspěvků
    46
  • komentářů
    10
  • zobrazení
    81 878

Prim Sport I generace neboli maďarsky Igen.


afrikab

3 071 zobrazení

Vždycky jsem si přál červené hodiny. Tedy, abych byl přesnější, vždycky jsem chtěl nějaké oranžové divery. Dosud žádné oranžové nemám, ale za to mám dvoje červené. První jsou již zde zmiňované HMT a jako druhé jsem si pořídil červené Primky Sport první generace, zkráceně se jim říká Igen, což v maďarštině znamená "ano".

 

post-520-1195501831.jpg

 

Primky jsou u nás v poslední době hodně v kurzu. Můj oblíbený hodinář se docela divil, když jsem mu řekl ceny, za jaké se některé typy prodávají. Hned pak raději zdražil kompletní NOS pouzdra na Sport II (s korunkou a sklíčkem), které dosud prodával za 400,- Kč.

 

post-520-1195501810.jpg

 

Igen se mi líbily vždycky, i přes očividnou inspiraci světovou produkcí si zachovávají velkou osobitost. Navíc jsou to české Prim. A jejich vlastnictví beru jako výraz patriotizmu. V poslední době navíc opadl až někdy hysterický zájem o Sporty I. Ještě před rokem se ceny pohybovaly od 1500 za běžně ošoupané po třeba 3800,- za velmi zachovalé. Dnes se ceny nad 2000,- vyšvihnou jen málokdy. Horší je to však s jakýmikoliv náhradními díly, které už prostě nejdou sehnat. Dříve bylo ještě mezi sběrateli pár ručiček, korunek, ciferníků, ale dnes už asi všechny padly za oběť renovacím. Mě se naštěstí podařilo sehnat NOS korunku až někde na Slovensku. Hodinky samozřejmě už nevypadají jako nové, ale mě se ten "vintage look" prostě líbí. Variantu renovace v Eltonu jsem zavrhl hned na začátku. Nebylo to jen kvůli ceně renovaci či čekacím dobám, ale především by to už pak nebyly ty klasické Primky.

 

post-520-1195501850.jpg

 

A teď trochu historie a technických dat. Prim Sport I se vyráběly nejspíš někdy od konce 60. let do poloviny 70. let. Pokusím se zjistit přesné rozmezí produkce. Osazovaly se osvědčenými kalibry 68, přesněji 684. Což je strojek s ručním nátahem, 17 kameny, 18 000 kyvy za hodinu. Samozřejmostí je pak nárazuvzdorné uložení setrvačky. Udávaná vodotěsnost je 4 atmosféry. Což dle dnešních měřítek udává běžnou vodotěsnost, u které se nedoporučuje jakýkoliv styk hodinek s vodou. Ale co já vím. S těmito Primkami se běžně lidé koupali a na ruce je měl i František Venclovský, když přeplaval kanál La Manche.

 

post-572-1183314260.jpg

 

Na fotkách jsou Sporty osazeny látkovým řemínkem od Eddieho z TimeFactors v barvách britských parašutistů. Řemínek splňuje můj požadavek na červenou barvu a zároveň i mou oblibu vojenských hodinek. Hodně mě překvapil svou kvalitou (od plátna jsem to nečekal, i když TimeFactors nezklamalo ještě nikdy) a také jak příjemně se nosí.

 

Ještě musím někde sehnat novou korunku, tahle asi není původní, když drhne o lunetu, a budu spokojený.

 

PS: Tikají hezky ;)

0 komentářů


Doporučené komentáře

Neexistují žádné komentáře

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
×
×
  • Vytvořit...