Přejít na obsah






Vídeňské roštěnky podle pražské náplavy

Příspěvek od Maxel, 23 září 2017 · 156 views

hovězí roštěnky brambory rozmarýn
Vídeňské roštěnky podle pražské náplavy Už je to pár dní zpět, co má drahá vyrazila za kultůrou a já se rozhodl jí návrat zpestřit oblíbenými roštěnkami. Dá se říct, že se jedná o roštěnky vídeňské? Asi jo. Nicméně jak jsem již předeslal na začátku, recepty se mám tendenci jen inspirovat a detaily si upravuji dle (mo)mentální nálady a kuli-rozpoložení. Proto i tady to neni 1:1 jak to páni ve Vídni vymysleli, ale výsledek přesto dopadl na jedničku - aspoň soudě dle vymeteného talíře.

Jako posledně to zas trochu zkrátim. Neni to žádná věda. Kdyby bylo cokoliv nejasné, pište do komentáře.

Ingredience:
- 500g roštěné nakrájené na tenké plátky
- 2 střední bílé cibule
- dijonská hořčice
- 2dcl červeného suchého vína
- 0,5l silného hovězího vývaru
- 1dcl smetany 33%
- mouka
- brambory
- čerstvý rozmarýn
- oliváč
- sůl/pepř

— Z DÚVODU NEDOSTATKU MÍSTA (???) MI ZATIM NEJDOU PŘIDÁVAT DALŠÍ FOTKY NA BLOG —

Plátky masa by měly být cca 0,5cm tenké a ještě je lehce naklepeme ; stačí párkát zaboxovat pěstí. Čím vyzrálejší maso, tím lepši. Osolíme/opepříme. Z jedné strany pomažeme dijonsku hořčicí (dával jsem medovou) a...

Z obou stran obalíme v mouce (v mém případě kukuřičná).

Na pánev s trochou oliváče plátky zprudka zatáhneme. První strana s moukou. Je potŕeba počkat, až se “pustí”, jinak vám všechna mouka zůstane připeklá na pánvy - tu použijte nejlépe takovou, která může do trouby.

Jakmile jsou plátky opečené, přilejeme do pánve víno, půlku vývaru a na plátky-půlměsíce nakrájené cibule. Chvilku povaříme na sporáku. Mezitim předehřejem troubu na 150st.

Pánev jde do trouby na takové dvě hodinky. Průbězně kontrolujeme množství tekutiny a případně doléváme zbylý vývar.

Po 2h zvýšíme teplotu na 190st. a necháme ještě cca půl hodiny péct.

Jakmile začne maso vykukovat zpod omáčky, vypneme troubu.

Maso jde ven a pánev s omáčkou zpět na sporák - potřebujeme trochu zredukovat omácku. Ta by měla být docela hustá, bo se zahustila moukou z masa. Na střední plamen pár minut redukujeme.

Jakmile máme požadovanou konzistenci (asi jako hustší guláš),přidáme deci smetany na zjemnění a zase pár minut necháme bublat.

Nakonec vrátíme maso do pánve a vypneme forsáž.

Mezitim už se nám pečou v troubě brambory na hranolky.

Když jsou hotové, hodíme k nim pár snítek rozmarýnu na ovonění.

Finito.

Bon apetit :)




Leden 2018

P Ú S Č P S N
1234567
891011121314
15161718 19 2021
22232425262728
293031    

Recent Comments

Categories