Přejít na obsah

Petr_P's Blog

  • příspěvků
    54
  • komentářů
    17
  • zobrazení
    246 134

Marathon Navigator, MIL-PRF-46374G ? část druhá


Petr_P

2 406 zobrazení

Marathon Navigator, MIL-PRF-46374G Type III, Class 1 ? část druhá

 

Marathon_Navigator_012.jpg

 

2.3 Specifikace MIL-PRF-46374G

Specifikace MIL-PRF-46374G je dnes jedinou ?military specifikací" na náramkové hodinky, podle kterých nechává vláda USA vyrábět hodinky pro všechny složky svých ozbrojených sil a další federální agentury a organizace.

 

Geneze této americké normy (od prvního vydání MIL-W-46374 v roce 1964 až po poslední vydání MIL-PRF-46374G z roku 1999) a podle ní vyráběných hodinek je krásně a přehledně shrnuta na následujícím super odkazu.

 

Obrovskou výhodou je dostupnost specifikace MIL-PRF-46374G a s ní souvisejícího seznam výrobců, který jsou kvalifikování tento typ hodinek vyrábět. Dnes je to už pouze kanadská společnost Marathon Watch Company Ltd.

 

Má to ale malý háček. Dokumenty jsou sice veřejně dostupné bez omezení na amerických vládních webech, ale bohužel tyto sítě se nedají ?vygooglovat" a používání vládní ?search machine" vyžaduje ?nadstandardní" znalosti logiky vládních katalogizačních systémů. Tedy pro běžnou veřejnost jsou prakticky nepoužitelné. Naštěstí pro případné zájemce o plné znění specifikace ji lze ve formátu PDF stáhnout na již zmíněných stránkách.MIL-PRF-46374G.jpg

Tato specifikace vypadá pro laiky nesmírně komplikovaně, alespoň ve srovnání se standardními informacemi, které běžně poskytují hodinářské společnosti. Z pohledu leteckého průmyslu je ale tato specifikace (použitý jazyk, členění, názvy kapitol) téměř identická se standardy pro palubní přístroje, bez ohledu na to, jestli jsou původem z USA, Ruska nebo České republiky. To znamená, že pro pracovníky leteckého průmyslu je snadno uchopitelná a rychle použitelná pro zkontrolování kompatibility hodinek s letounem a jeho záchranným systém, a to bez nutnosti provádět jakékoliv reálné testy.

 

Specifikace MIL-PRF-46374G se zaměřuje pouze na minimální požadované hodnoty odolnosti a jejich prokázání testy. Na výrobcích pak ponechává detailní konstrukční řešení (materiály, hodinový strojek, tvary a rozměry pouzdra a ciferníku). Ustupuje tak od předchozí politiky, kdy konstrukční řešení hodinek bylo z velké části chráněným průmyslovým vzorem vlády USA. Z tohoto pohled je nutno na řešení použité Maraton Watch Company u modelu WW194001 pohlížet jako na jejich vlastní unikátní design, které samozřejmě vychází evolučně z modelů splňující předchozích vydání specifikací (písmeno F a níže za číslem 46374).

 

Na následujícm obrázku je ukázka jaké rozměry předepisovala stará MIL-W-46374F z roku 1991 pro letecké hodinky (tehdy značeno jako Type 6).

 

MIL-F-46374F.jpg

U hodinek WW194001 stojí za pozornost dva body, které sice specifikace nepožaduje, respektive nezmiňuje, ale výrobce ji přesto vtělil do svého designu. Prvním je water resitance na 6ATM. Druhý bod je nesymetrický tvar plastového pouzdra se zapuštěnou korunkou, které chrání korunku (respektive nositele hodinek) před možností zachycení o výstroj.

 

Specifikace MIL-PRF-46374G také na rozdíl od předchozích vydání detailně nespecifikuje řemen hodinek. Marathon Navigator jsou ale stále vyráběny s 12 palcovým (30 cm) řemenem Type III dle specifikace MIL-S-46383B z roku 1970. Tento 3/4 palce (19 mm) široký, černě matný řemen je z nylonového materiál o minimální pevnosti 400 kg.

 

MIL-S-46383B.jpg

Další velmi užitečné fotografie a informace lze také nalézt na následujících odkazech:

 

American Navigators: Marathon-G and Traser/H3 P6500

 

Marathon Navigator's Wristwatch MIL-PRF-46374G, (Hyunsuk's Military Watch Gallery)

 

2.4 Balení

 

Marathon_Navigator_007.jpg

 

Hodinky Marathon Navigator jsou dodávané jako čistě vojenský produkt bez sebemenšího zdání luxusu a s minimálními nároky na skladovací plochu. Proto jsou baleny ve velmi jednoduché krabičce miniaturních rozměrů z recyklovaného kartonu. Hodinky jsou smontované s řemínkem a s vloženou baterií.

 

Součástí balení je také jednoduchý příbalový leták se základními informacemi o produktu.

 

Marathon_Navigator_008.jpg

 

2.5 Cenová přijatelnost

 

V čem ale hodinky Marathon Navigator nemají podle mého názoru konkurenci je jejich pořizovací cena. Žádné jiné hodinky, splňující požadované kritéria odolnosti pro činnost na palubě moderního bojového letounu, nelze pořídit za tyto peníze.

 

V praxi to znamená, že tyto hodinky mohou být nakupovány jako nevratný erár (minimální požadovaná životnost je pouze 5 let) pro každého, kdo je pro svoji činnost potřebuje. A až je nositel opotřebuje, zničí nebo ztratí, není finanční problém je nahradit. Ostatně takto byly navrženy.

 

Kromě úspory ve státních rozpočtech to má jeden velice důležitý efekt a to jsou rovné šance. Minimálně pokud se na vše díváte optikou reality České republiky. Každý vojenský pilot může být vybaven správně fungujícími a bezpečnými hodinkami. A to bez ohledu nato jakou má hodnost, jak dlouho slouží či jaký typ letounu pilotuje. Z pohledu bezpečnosti letu není možné rozlišovat, jestli je pilot právě nastoupivší kadet na letecké akademii nebo vysoký důstojník s mnoha lety služby.

 

Jen pro představu. Distribuční cena pro všechny složky ozbrojených sil USA a jiné US vládní agentury je 73 US dolarů!

 

2.6 Dostupnost v ČR

 

Bohužel kombinace levné ceny a unikátních vlastností užitečných hlavně pro vojenské uživatele způsobuje, že tyto hodinky se vlastně nedají normálně koupit.

Výrobce hodinek Marathon Watch Company uplatňuje jednoznačně politiku, že se jedná o vojenský materiál. Obchoduje, pouze pokud by konečných uživatelem produktu byly vojenské složky nebo jiné státní agentury spřáteleného státu (samozřejmě ve smyslu spřáteleného USA a Kanadě). Z tohoto důvodu neexistuje klasická distribuční síť kanadského výrobce.

 

Firma Marathon Watch Company uplatňuje uvedenou politiku na prakticky všechny své náramkové hodinky a vzhledem k tomu, že je monopolním výrobcem hodinek dle vojenských specifikací pro zákazníky snů jako jsou vlády USA, Kanady a dalších států, může si to z komerčního hlediska samozřejmě dovolit.

 

Přístupu Marathon Watch Company se nezmění ani při poměrně velkorysé komerční objednávce. Striktně vyžaduje vládní určení od začátku obchodního vyjednávání. Takže jediným způsobem jak hodinky dostat přímo od výrobce do ČR je pouze hypotetický případ jejich nákupu českým státem pro účely armády, policie nebo jiné státní složky.

 

Pro případné zájemce ale samozřejmě není nic ztraceno. Naštěstí firma Marathon Watch Company při vládních objednávkách vyrábí i určité malé množství, které jako přebytky prodává prostřednictvím distributorů. Dále je možné hodinky získat i z šedých distribučních kanálů (jako jsou různé interntové aukce). Stačí jen s hesly ?Marathon Navigator" nebo ?MIL-PRG-46374G ? dostatečně trpělivě ?googlovat" a určitě za čas nějaký odkaz ?zabere". Ačkoliv se většinou jedná o nepoužité produkty, podle data výroby lze usuzovat, že některé hodinky čekaly několik let v některém skladu.

Díky Mikovi notworthy.gif se se podařilo poskládat tento přehled zahraničních prodejců (převážně z USA), kde lze hodinky objednat:

 

http://myworld.ebay.com/maloja - Eric

http://www.chronometer.net/ - Chris Hooper

http://countycomm.com/index1.htm - Nick

http://www.broadarrow.net/ - Bob

http://www.westcoastime.com/ Howard M. Marx

 

Pozn: Seznam je pouze příklad a s největší pravděpodobností jsou i další prodejci.

 

Pro klasické obchodní vztahy mezi dvěma právními subjekty v oblasti leteckého/zbrojního průmyslu ?posedlého" certifikáty je tento systém prakticky nepoužitelný. Jsou zde velká omezení: dostupné množství je limitované na jednotky kusů s nepravidelností obnovování zásob. Dále bude velmi obtížné získat certifikáty původu, certifikáty výstupní kontroly a platby na fakturu až po dodání zboží.

 

Pokud ale sháníte pouze ?kusovku" pro osobní potřeby, je tento systém dobře použitelný. Bohužel cena naroste na 150-200 USD (bez dopravy) či do 150 EURO v případě zdroje sídlícího v eurozóně.

 

2.7 Varianty

Kromě čistého modelu základního modelu Marathon Watch Company vyrábí a dodává praktický identický model WW194013, NSN 6645-01-544-9475 (dříve 6645-01-364-4042/D), který je rozšířen o datumovku. Vládní distribuční cena je 78 US dolarů.

 

Marathon_Navigator_Date_001.jpg

 

2.8 Zkušenosti z ?provozu"

První co Vás asi zarazí u těchto hodinek, je jejich ultra nízká hmotnost do 50 gramů (kompletní). I ve srovnání s titanovým kovovým hodinkám je okamžitě znát použití plastového pouzdra a nylonového řemenu.

 

Po čase ale také zjistíte, že Vám mohou chybět další užitečné funkce a vlastnosti, které sice nepotřebujete v nadzvukové stíhačce, ale usnadní Vám pozemský život. Například datumovka, neb svět je zamořen formuláři všeho druhu. Musíte si zvyknout na čitelnost přes mírně vypuklé (plastové) sklo, které sice odolá podtlaku, ale čitelnost přes ploché (safírové) sklo má oprávněně své kouzlo. Taktéž zakulacení ?ostrých" hran a rohů pouzdra se mohla věnovat větší pozornost.

 

Protože na tomto blogu není místo pro sentiment ke klasickým hodinkám je nutno také přiznat, že piloti by mohli také postrádat některé funkce elektronického ?G-Shock" věku, jako je možnost okamžitého přepínání lokálního a leteckého UTC času. Každý, kdo kdy sloužil v jakékoliv armádě, by ocenil alarm, který je neustále s vámi, ať Vás pošlou kamkoliv.

 

Paradoxně největším ?nedostatkem" hodinek Marathon Navigator z pohledu řady uživatelů a (ne)překvapivě zejména mezi komunitou profesionálních letců je jejich vojenská střídmost. Hodinky jsou prostě malé, nenápadné a neblýskají všemi směry. Zkrátka a dobře nejsou sexy a v baru si jich nikdo (a jejich nositele) nevšimne.

 

Ostatně hodinky MIL-PRF-46374G jsou navrženy pro minimum odlesků. A protože vojenský pilot hodně času tráví i ve slavnostní uniformě, musí splňovat i pravidla pro decentní vzhled, požadovaný pro tyto účely.

 

2.9 Zhodnocení

Marathon Navigator model WW194001 je nekompromisně a puristicky navržená konstrukce pro jediný účel ? odolné, bezpečné a cenově přijatelné hodinky pro vojenské piloty sedlající výkonné stroje proudového věku.

 

Určitě nejsou jediné, které to všechno dokážou. Je řada hodinek, které toho dokážou ještě více, vypadají lépe a vydrží déle (a stojí o hodně více).

Pokud máte v úmyslech pořídit si pilotní hodinky a současně jste nebo budete pilotem na bojových letounech, doporučuji Marathon Navigator , MIL-PRF-46374G Type III, Class 1 jako základní nezbytné minimum.

 

Pokud ale chcete od hodinek ještě něco více, použijte je jako srovnávací etalon. Pak by snad nemělo dojít k situaci, že se do kokpitu letounu dostane něco, co by mohlo ohrozit Vaši bezpečnost. I když to bude v extrémních situacích, které se stávají jenom výjimečně.

 

- Konec druhé části -

0 komentářů


Doporučené komentáře

Neexistují žádné komentáře

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
×
×
  • Vytvořit...