Přejít na obsah

Petr_P's Blog

  • příspěvků
    54
  • komentářů
    17
  • zobrazení
    246 195

Letecké náramkové hodinky Vzdušných sil AČR - část dvacátá třetí


Petr_P

2 413 zobrazení

Letecké náramkové hodinky Vzdušných sil AČR - část dvacátá třetí

 

10 ELTON - Historické intermezzo po roce 1989

 

Uvedené období, kdy dochází k transformaci nejen vojenského letectva, ale společnosti jako celku, se pochopitelně promítlo i do situace tehdejšího jediného výrobce náramkových hodinek v tehdejším Československu a později v České republice ? společnosti ELTON s.p.

 

Historie společnosti ELTON je krásně popsaná v knize ?Dějiny československého hodinářského průmyslu I. a II. ? od Ing. Zdeňka Martínka a v mnohem stručnější podobě pak na webových stránkách dnešní ELTON hodinářská a.s.

 

To co tam ale není příliš zdůrazněno, bylo zapojení ELTONU do československého zbrojního průmyslu. Právě výrobě vojenského materiálu a důsledkům, které způsobily změny po roce 1989 je věnován následující text sepsaným společnosti ELTON hodinářská a.s. Opět jsem ho doplnil svými poznámkami, tentokrát týkajících se hlavně československého zbrojního průmyslu jako celku.

--------------------------------

Po roce 1989 nebyla situace pro spolupráci s armádou úplně příznivá. Firma procházela velice obtížným obdobím zvláště po roce 1992. Ještě v roce 1990 byl ELTON velkovýrobcem s roční produkcí 400-500 tisíc kusů hodinek a téměř kompletní výrobní vertikálou (cca 90% všech součástí a komponentů se vyrábělo přímo v ELTONu). Málokdo však ví, že se zde zároveň vyráběly i komponenty pro různé zbraňové systémy ? laserová naváděcí zařízení pro řízené střely, zaměřovače pro řízení střelby z tanků, rozněcovací systémy munice atd. Tato výroba tvořila cca 50% celkové produkce firmy, ve které tehdy pracovalo přibližně 1200 lidí

 

V roce 1991 byl podnik privatizován formou Kupónové privatizace, stejně jako všechny podniky, které se zabývaly distribucí jeho produkce (Klenoty Praha, Klenoty Brno, Merkuria a Omnipol). V důsledku personálních a organizačních změn těchto podniků se tak prakticky ze dne na den rozpadá systém distribuce v ČR a veškeré exportní kanály. Svou roli sehrála i takzvaná ?Malá privatizace?, která změnila mapu veškerého maloobchodu. Tam kde dříve stálo hodinářství, bylo poté zelinářství a podobně.

 

Aby tomu nebylo málo, v témže roce skoková liberalizace trhu otevřela zákazníkům možnost výběru. Zákazníci unavení konzervativním designem klasických primek a absencí možnosti volby, kupují jakékoliv zahraniční hodinky, které jsou díky převažující technologii quartz cenově srovnatelné s primkami. Své sehrávalo i očekávání zákazníků, že vše zahraniční musí být kvalitnější než domácí výrobky.

 

Přibližně v tom samém období je ze dne na den ukončena i vládní podpora zbrojního průmyslu, což nejvíce zasáhlo právě subdodavatele závislé na celém systému zbrojních zakázek. ELTON je touto situací donucen ukončit zbrojní program své výroby (1) (2) (3) (4) .

 

Suma sumárum - ELTON se dostává do kritické situace, kdy v důsledku vnějších okolností přichází během jediného roku o více než 85% produkce, z čehož se vzpamatovává dalších 15 let. Radikální reorganizace rozdělila původní továrnu na několik majetkově samostatných subjektů s nezávislou výrobou. Jedním z nich byl i ELTON hodinářská, a.s. - přímý právní nástupce n.p. ELTON a pokračovatel výroby náramkových hodinek značky PRIM.

 

Výrobní technologie je kompletně přebudována s ohledem na výrazně menší výrobní série jednotlivých modelů a náročnější požadavky na design, kvalitu a hodnotnější materiály ze strany zákazníků. Jedná se o unikátní ELTONem vyvinutou technologii výroby, která je založena na výrobě pouzder a jejich komponentů na CNC řízených strojích. Právě tato patentovaná technologie umožnila přejít na pružnou malosériovou, ale i kusovou výrobu exkluzivních hodinek různého zaměření (5) .

--------------------------------

Moje poznámky k textu, týkající se především omezování vojenských rozpočtů a z toho plynoucích důsledků pro zbrojní průmysl:

 

(1) Ve skutečnosti k omezování zbrojní výroby došlo už před politickými změnami z konce roku 1989. Studená válka celosvětově dosáhla svého vrcholu v 80. letech (měřeno ve zbrojních výdajích) zhruba v roce 1987. Zmírňování vojenského napětí ve 2. polovině 80. let minulého století a probíhající odzbrojovací jednání vedla v roce 1988 k tzv. mírovým iniciativám SSSR a ostatních členských zemí Varšavské smlouvy v oblasti konvenční výzbroje, zahrnující snížení početních stavů osob i vojenské techniky.

 

(2) Financování - podle programu schváleného na jednání 102. předsednictva ÚV KSČ dne 27. 1. 1989 se měly finanční prostředky určené na nákup vojenské techniky v letech 1989 a 1990 snížit o 7,4 mld. Kčs. V případě společnosti ELTON s.p. klesla zbrojní výroba na 4% předchozí úrovně už ve druhém pololetí roku 1989.

 

(3) V poválečném období dosáhla čs. vojenská produkce největšího rozsahu v r. 1987, kdy představovala asi 29 mld. Kčs. Její podíl na celkové průmyslové výrobě činil téměř 3 % (v ČR 2 % a v SR 6 %) a na produkci strojírenství 10 - 11 % (v ČR 6 % a v SR 24 %). Na výrobě zbraní se podílelo více než 100 podniků, z nich v České republice přibližně 60. Bezprostředně v oblasti vojenské produkce pracovalo asi 73 tisíc osob a nepřímo se na ní podílelo, podle různých odhadů dalších 50 - 70 tisíc pracovníků. Československá vojenská produkce byla asi ze 30 % určena k zabezpečení vlastních ozbrojených sil a ze 70 % na vývoz. Asi 50 - 60 % naší zbrojní produkce směřovalo do SSSR a dalších zemí bývalé Varšavské smlouvy, čímž byly pokrývány i dovozy zbraní z těchto zemí. Přibližně 10 - 20 % pak bylo exportováno do třetích, zejména rozvojových zemí. V období 1984 až 1988 vyvezlo Československo vojenskou produkci za 2,7 mld. dolarů (v cenách r. 1985) a zaujalo tak 7. místo mezi světovými exportéry zbraní. Z územního hlediska připadalo více než 60 % zbrojní výroby na Slovenskou a necelých 40 % na Českou republiku.

 

(4) Po roce 1989 se prosadila orientace na výrazné omezení vojenské produkce v poměrně krátkém časovém období. Šlo zejména o zastavení výroby tanků a bojových vozidel pěchoty (výroba na Slovensku) i útlumu další vojenské produkce. Bylo stanoveno, že v roce 1992 by se oproti roku 1987 měla československá vojenská produkce snížit o 85 - 89 %. V České republice měl v období 1987 až 1992 tento pokles dosáhnout asi 80 % a ve Slovenské republice více než 90 %.

 

(5) V roce 2009 vyrobila společnost Elton hodinářská a.s. cca 3500 kusů náramkových hodinek.

 

10_L-39MS_Kouba_01.jpg

Obrázek 10-1 ? Letoun Aero L-39MS Super Albatros (v popředí) se stal jednou z obětí vojensko-politických změn počátkem 90. let. Byl vyvíjen od roku 1979 jako významně modernizovaná verze letounu L-39 Albatros. Od něj převzal téměř shodnou vnější podobu, ale uvnitř se jednalo o zcela nový letoun. Byl to první a poslední letoun česko(slovenského) původu, kde digitální palubní avionika byla domácího původu.

 

Počítalo se, že hlavní zákazník - letectvo SSSR odebere tisícikusové série pro výcvik stíhacích pilotů určených pro letouny Su-27, MiG-29, Su-17/22 atd. U československého letectva měl sloužit u cvičného letectva, kde by nahradil MiGy-21, a také tvořit výzbroj jedné letky u každého stíhacího pluku, kde by doplňoval nadzvukové typy. Zde by sloužil jako udržovací letoun pro zajištění dostatečného náletu všech pilotů pluku (i těch ve štábních funkcích) a tím by se ušetřilo na provozu stále dražší nadzvukové techniky. Díky své výzbroji mohl také po letounech L-39ZA převzít úkoly pomocného podzvukového přepadového stíhacího letounu, určeného k nasazení proti pomalým cílům, proti kterým byly rychlé nadzvukové stíhačky často neefektivní.

 

V roce 1992, po zdlouhavém a na svou dobu velmi náročném vývoji, bylo československému letectvu dodáno prvních (a posledních) 6 letounů. To bylo vše. Kromě vojensko-politických změn, měl vliv na osud letounu i rozpad subdodavatelské sítě v Československu a dalších státech Varšavské smlouvy. Během 90. let byly prakticky nové letouny v tichosti vyřazeny jak z českého tak i slovenského letectva.

 

Přesto je tento letoun důležitější více, než se může na první pohled zdát. Jeho výrobce ho v 90. letech předělal na verzi L-59 s americkou avionikou a dalšími západními systémy. L-59 pak exportoval do Egypta a Tuniska, což mu pomohlo přežít nelehkou situaci našeho leteckého a zbrojního průmyslu v 90. letech. Pro české letectvo je ale důležitější, že L-59 se stal výchozím bodem při konstruování budoucí L-159. Projekt L-39MS tak nakonec svoji ?dějinotvornou? úlohu splnil, i když jinak než jeho autoři původně očekávali.

 

Autor fotografie: Jan Kouba

 

- KONEC -

0 komentářů


Doporučené komentáře

Neexistují žádné komentáře

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
×
×
  • Vytvořit...