Přejít na obsah
  • příspěvek
    1
  • komentářů
    9
  • zobrazení
    10 605

První hodinky a proč sbírat, či nesbírat


Dr.Gaga

7 495 zobrazení

Ahoj!

 

Vlastně ani nevím, jak začít můj první příspěvek do blogu. Nikdy jsem totiž blog nepsal, takže buďte shovívaví.

 

Jmenuji se Mirek, studuji ve Švédsku klavír, je mi 23 (když vidím tu číslovku, tak jsem se zhrozil, že už je mi tolik :-D). Hodinkám se věnuji již přes 4 roky, od nenápadného sem tam nákupu jsem se dostal až k plánovitému sbírání a stavění ucelené sbírky. Tento blog začínám psát díky reakcím na můj topic ve Vintage sekci tohoto fóra. Směřuji spíše k jakési galerii, než ucelenému psaní. Hodlám jsem postovat své zajímavé kousky, svůj postup ve sbírání atd.

 

Ale jak to všechno začalo? Před pěti lety jsem byl obdarován určitou částkou ve formě stipendia. Ale co s tím? Studoval jsem v Praze, kde jsem měl rodiče, navíc jsem peníze vyloženě neuměl využít na žádné užitečné věci (nekouřím a jsem abstinent). Otázka investice byla nasnadě. Po dlouhé rozmluvě s kamarádem vlastnícím hory kapesních hodinek jsem se nechal přesvědčit k investici do zlatých hodinek. Naprostou náhodou jsem našel inzerát na jedny IWC v 18k růžovém zlatě, naprosto netknuté, za skvělou cenu. Po chvilce váhání jsem je koupil. Užíval jsem si je asi měsíc - ležely v šuplíku a já se na ně koukal. Hodinky totiž, vzhledem ke své profesi, vůbec nenosím. Tak trochu jsem nevěděl, co s nimi. Rozhodl jsem se je tedy prodat - což bylo úspěšné. Jenže, jak to tak chodívá, po mém tikajícím skvostu se mi začalo stýskat. Po prohlídce dalších inzerátů a aukcí jsem zjistil, jakou jsem udělal s prodejem chybu - prodal jsem hodinky v intaktním stavu. Pídil jsem se po podobných kouscích - i od jiných značek, avšak nacházel jsem pouze zbídačené, či za přemrštěné ceny. Pár hodinek jsem koupil a pár prodal, protože se mi tolik nelíbili. Něco mi zbylo, to mám ještě dnes.

 

Postupně jsem začal ale tikajícím skvostům propadat. Inzeráty a aukce jsme projížděl čím dál tím častěji, za ušetřené peníze kupoval další hodinky. Hodně jich bylo také rozbitých. Napřed jsem je dával k hodináři, ale mělo to dva háčky: stálo to hodně peněz a občas to nebyla dobře odvedená práce - jsem perfekcionalista a když mi hodinář nechal prach na ciferníku, upatlal ho apod, nebyl jsem spokojen. Ve svých 9 jsem rozebral a složil budík, tak proč to nezkusit teď znovu z trochu menšími kousky. Pořídil jsem si své první (čínské) nářadí se kterým jsem zničil nespočet Primek a Raket. Až se jednoho krásného dne začalo dařit, ruce přestaly protestovat a já získal trpělivost. Ze spravených Primek začaly být spravené Omegy. Hodinky jsem také začal amatérsky renovovat, nebo spíše omlazovat. Na ciferník jsem si netroufal, ale ostatní části šly dobře. Leštění skla, čištění pouzdra. Později i popraskané smaltované ciferníky povolily lehké omlazení. Na fóru tady je ještě někde několik let staré vlákno o renovaci automatů Omega. Docela legrace se na to koukat po takové době. Teď už mám i slušné nářadí a tak nějak všechno, co je potřeba, jediný problém je s díly (konkrétně sháním do kalibru IWC 853 hřídel vteřinovky, neměl by někdo?).

 

Sbírka se postupem času rozrůstala až do dnešních rozměrů. Velkou část z ušetřených peněz dávám do hodinek s doufáním, že se to zhodotí a jednou si za to třeba koupím byt. Ale opravdu si myslím, že mé miláčky a skvosty budu chtít prodávat?... Kdo ví?

 

Přikládám fotky mých prvních hodinek - psal se rok 2008. IWC Schaffhausen 18k s nádherným původním ciferníkem. Byly netknuté, teď už je to jenom o tom zamáčknout slzu... Takové hodinky jsem za dobu sbírání našel ještě jednou - i když s horším kalibrem.

 

Krásný den

 

Mirek

9 komentářů


Doporučené komentáře

Nádherný kousek, opravdu škoda že je pryč :-(  Markantní tvar 'kramlí', číselník ve stavu, skvělý stroj cal89, co víc si přát...

Atˇ se Ti daří, jak ve sbírání tak i v renovacích. T.

Odkaz ke komentáři

Jsem na to jak Džimy, žádný blok nedočtu do konce, ale toto mě zaujalo a přečetl jsem to celé i když musím přiznat, že mě jako první zaujala informace, že se dá studovat klavír ve Švédsku.

Držím palce ve sběratelství i studiu.

Odkaz ke komentáři

Hm, velmi pěkné. Není to tak dávno, kdy jsem vybíral hodinky jako dárek. Hrůzy co jsem viděl mne skoro odrazují. NAkonec jsm e něco vybrali, ale že bych z toho byl unešený, to ne. Asi opravdu není nad staré řemeslo.

Odkaz ke komentáři

Velká nádhera,,, závidím. Když jsem poprvé slyšel o tom, jaké hodinky má nosit muž "gentleman", jeden distingovaný straší učitel etikety a spol. prohlásil: jediné možné jsou tenké zlaté... měl podobné na ruce.

Zdar.

P.S.: jdu se oběsit, je mi 35....

Odkaz ke komentáři

caute,som tu novy,skusam a hladam radu ohladne mojich hodiniek. Mam uz cca 35 rokov automaticke a da sa povedat velmi kvalitne hodinky Camel Trophy. Podarilo sa mi ich vsak zhodit v kupelni na dlazbu a odvtedy sa zacali same od seba zastavovat a ja marne zhanam opravara ktory by sa este vedel do takychto hodiniek a ich opravy pustit. Vsetci,ktorych som mal moznost navstivit a bolo ich dost tvrdili,ze uz sa predavaju iba hodinky baterkove a ich oprava sa neoplati,vraj treba menit cely strojcek a to iste mi tvrdili i o oprave tychto Cameliek. samozrejme na trhu je nespocetne mnozstvo falzifikatov,ale toto su zarucene prave,ktore sa predavali v predajniach Klenoty za cca priblizne 17 000 Kcs je k nim i original plechova kazeta aj doklad o kupe. Ak poznate dakeho sikovneho a naozaj dobreho hodinara poprosil by som o typ a kontakt.Dakujem

marcelcisarik@gmail.com

Odkaz ke komentáři

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
×
×
  • Vytvořit...