Přejít na obsah

Damasko DA37


kdojinej

Doporučené příspěvky

Stalo se jednoho dne, že před mým prahem stanuli jehovisti, zcela neočekávaně, zničehonic... do té doby ve mě kondrádofky nevzbuzovali příliš emocí, spíše pobavení nad vřískotem zdejších fanatiků, modely 46 a 47 se mě pozdávaly jakožto zástupci kategorie "tool" společně s Fortis B42, Sinn U1, 556 atd. Mocně proklamované Aldovy 36 se mě vcelku líbily, navíc Alda postoval krásné fotky.

DA37 mi učarovali ve vlákně co máte právě na ruce, zejména když se tam vyjímaly na NATO strapu na tetované ruce Davida_B. To se mi zdálo jako dokonalá kombinace a vizuálně to nemělo chybu. I usmyslel jsem si, že bych je tedy vyzkoušel.

Nemám schopnosti ani vědomosti psát seriózně pojatou recenzi o historii značky ani nejsem schopen zasvěceně diskutovat o technických fičurách vylíhnuvších se v mozku Vyvítekoho. Proto snad jen odkaz na hezké shrnutí zde http://forum.chronomag.cz/index.php?/topic/15576-damasko-da36/?hl=damasko

 

Co se mi na DA37 líbí je jednoduchost. Co taky jiného. Tvar pouzdra mi evokuje nějaký návrat ke kořenům, prostě obyčejné pouzdro bez lunety. Trochu mi připomínají jakési dětské hodinky, které mi táta koupil, když mi bylo asi 10 a nastal čas odložit starodávné Ruhly a přejít na quartz. Pouzdro má šedavou barvu, je matné, má být nepoškrabatelné. Na youtube jsem viděl video, kde chlap škrábe pouzdro klíčem a světe div se - nic. To já ale dělat nehodlám. Co oceňuji je relativně velká korunka a prosté oldschoolové vybrání pouzdra, které ji chrání. S korunkou se dobře manipuluje a je to vlatně jediná věc, která to pouzdro nějak ozvláštňuje. Korunka má být neustále lubrikovaná díky jakémus Damasko patentu, ok proč ne, bonus navíc. Vnitřní pouzdro je antimagnetické, prima věc, kdybych se náhodou ocitl kdes v nebezpečí zmagnetizování. Občas se vyskytuji v blízkosti MR, ale nehodlám nic riskovat a pohybuji se tam pouze v lněné kytli..

 

Hodinky jsou dodávány buď na kontroverzním tahu či na originálním řemenu. Na Damasko tahu neshledávám nic pozorudného, nelíbí se mi, je drahý jak sviňa, nechtěl bych ho, poněvadž podle mého k těmto hodinkám nepasuje. Řemínek je celkem pozoruhodný, je kožený, dvakrát prošitý, podšitý příjemným silikonem a zřejmě jako odkaz na technické finesy, na nichž Damasko byznys stojí, přesahuje řemínek pod trnovou sponu pro větší komfort při nošení. Trnovka na řemínku mě nikdy nevadila, do ruky netlačila, ale budiž, proč ne. Při nošení to nijak nezavazí, spíš je trochu oser naučit se to zezačátku zapnout, když hodinky dáváte na ruku. Rozteč nožek je 20, původně jsem chtěl napsat škoda, ale koneckonců k 40mm pouzdro to asi víc sedí. Možná by ani origo řemínek nemusel být tak vykousnutý, jakoby se styděl za tu 20 a chtěl být mermomocí 22. Myslím, že na 20 řemínku hezky vynikne pouzdro.

 

Sklíčko je safírové s oboustraným antireflexem, hodinky lze zakoupit i pouze s antireflexem vnitřním. Taková customizace mi je sympatická, jen houšť! Sklo je navíc zasazený záhadným způsobem, kterýmžto je dosaženo odolnosti vůči náhlému negativnímu tlaku. Antireflex, pokud mohu na základě svého pochybného barvocitu soudit, je modrý. Jsou často upatlané, ale díky světlé barvě číselníku to zase tak není vidět.

 

Ciferník je bílý, potažený Luminovou, čili svítí celý. Protože jsem kopyto, neumím to hezky vyfotit. To je jedna z věcí, která dělá hodinky zajímavými, mám rád světlé ciferníky a navíc na světle různě mění barvu. Sice jen v malých odstínech, ale přece. Nejradši mám, když se cifr zbarví do krémova. Čemu nerozumím je kříž rozdělující cifr na čtyři díly. To mi přijde jako tuze nepraktický počin snižující celkem fajnovou čitelnost. Vysvětlí-li mi někdo, k čemu to tam je, budu mu vděčný. Logo je střízlivé, v pohodě, stranou umístěné, což se mi líbí. Datumovka a den v týdnu vypadají, jak kdyby je ve fabrice prořízli křovinořezem, ale co už. Čitelné jsou dobře. Dole nápis Made in Germany, decentní, kupodivu mi nevadí (apriori nemám rád němce, nemůžu si pomoct, jako kluci jsme si hráli na druhou světovou a nikdo nechtěl bejt němec). Co mě zarazilo na první pohled, už když jsem hodinky poprvé vybalil, je jakási textura, která jde vidět pod určitým úhlem pod černými částmi cifru - trjúhelníkem na 12 a čísly. Vypadá to trochu levňácky. No a ručky, ručky jsou pilotní, uvítal bych, kdyby jejich plocha byla větší, jen o malinko, ale myslím že by to bylo ku prospěchu.

 

Dýnko je obyčejné, šroubovací, jsou tam obvyklé litery, co bývají na dýnkách, ale protože je to německy, nerozumím tomu. Co chápu je to, že hodinky jsou vodotěsné do 100m.

 

Na ruce sedí perfektně, pod rukáv vklouznou jako by nebyla lubrikovaná jen korunka, ale jako by byly lubrikované celé. Vteřinovka hezky jede, škoda, že taky není nějak barevně odlišená, líbila by se mi tam nějaká jedovatá Damasko barva, kterou vymysleli konrádofci a která ve tmě svítí nebo tak něco. Hodinky působí subtilně až křehce, řekl bych habitus - ektomorf... Překvapilo mě, jak je slyšet rotor, to mě malinko vyděsilo. Přestože se nechystám v hodinkách kácet les, rubat uhlí ani střílet islamisty, abych si následně stěžoval že se mě vysypala ETA co je vnutri, doufám, že při mém opatrném zacházení nějaký čas vydrží. Nejsem si úplně jistý, zdali vlastně všechny ty technické blbinky nejsou spíš na škodu, jestli by je opravil běžný hodinář či bych musel hodinky poslat do fabriky nebo jak. Za tu krátkou dobu co je mám, tak jsem v nich akorát vyměnil baterii v autě, ale připadal jsem si při tom cool. Upřímně mi jako tool hodinky nepřipadají, Fortisy či Breitlingy na mě dělaly mnohem "toolovější" dojem. Koneckonců i když se chystám do hor, tak obvykle beru Seika 5 a nejinak tomu bude i při příští výpravě....nebo..? Co mě zasmušilo je jejich nesmyslná cena, pamatuju že v chronošopu stávaly kolem dvaceti litrů, teď už je to 30.

 

Tak jako tak působí solidně, jejich "tool" aura někdy zaslepeně a zcela nekriticky tu na fóru proklamovaná je podle mého jen chiméra a zbytečná hystérie. Jsou to prima hodinky na denní nošení, možná by někteří světaznalí řekli, že je to etalon allroundů. Jistě něco vydrží, technické vymoženosti jsou fajn omáčkou, která je dělá zajímavějšími. Jsou to takové obyčejné a přitom hipsterské:) časostroje a já je nosím rád.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Super nadsázkózní a sebeironistická stať o Divukrásných Adoraceschopných Mimořádně Atraktivních Snových Konrádových Objektů.

Fotky taky skvělé  :smile_anim:

Díky za recenzi !

 

P.S. no mi se ten kříž líbí, pěkně oživuje cifr, jinak je to asi k ničemu...

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Déčka mám rád a myslím, že není nikdy na škodu, když přibude další pohled na věc. Podle mě je to určitě přínosný a pod část postřehů, bych se i podepsal. :)

Celkově vzato za mě fajn hodinky.

Díky za recenzi.

Upraveno uživatelem MíraMíra
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Hezké čtení :)

 

Ten kříž bude mít asi jen dyzajnovou funkci související s asymetrickým umístěním loga. Vzhledem k přítomnosti daydate okének je to asi nejlepší možné estetické řešení a k tříručkám Damasko to prostě už patří (...stejně jako třeba k Doxa Sub). Kříž by měl svůj praktický smysl asi u pilotek, ale nevím, zda se Damasko k pilotkám (přes svou výraznou korunku a pilotní ručky) počítají.

Upraveno uživatelem martar
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • po 2 týdnech...

Dobre napisane, cenim si dalsiho nazoru. Fotky paradni, ale co me se-e :) je to, ze to jsou hipsterske hodinky! To snad ne :) proboha.

Upraveno uživatelem tano
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • po měsíci...
  • Po roku...

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
×
×
  • Vytvořit...