Přejít na obsah

Technologické záhady Bulova Precisionist


dr.sphinx

Doporučené příspěvky

Zdravím všechny quartzisty,

 

už dlouho mi leží v hlavě dvě velké nejasnosti ohedně technologie u Bulov Precisionist 262 kHz. Sám jsem myslím zhruba středně pokročilý co se quartzu týče a budu vděčný za jakékoli info od zkušenějších. O co jde:

 

1) Díky použití vysokofrekvenčního strojku je možný plynulý chod vteřinovky (podobně jako u mechanik).

 

Parafráze údajů od výrobce a informací na fórech. Vůbec mi to není jasné. Hlavní problém, se kterým by se strojek s více pulzy motorku vteřinovky měl z logiky věci potýkat, je životnost baterie. Třeba o GS 9Fxx člověk běžně najde informaci, že cca tříletá životnost baterie (v současnosti nic zvláštního) je mj. dána dvojím pulsem u vteřinovky. Pokud tedy Bulova přišla s technologickým řešením, které umožňuje kombinaci standardní životnosti baterie s násobně větším množstvím pulzů u vteřinovky, je to pecka. Jak to je ve skutečnosti?

 

Druhá věc, která tady nesedí, je odůvodňování možnosti mnoha pulzů za vteřinu vyšší frekvencí oscilací krystalu. Předpokládám (a pokud se pletu, budu rád, že mě měkdo vyvede z omylu), že naučit by se to dal i quartz se standardní frekvencí, běžně se to ovšem nedělá kvůli spotřebě.

 

2) Udávaná přesnost 10 spy bez TC

 

Strojky s vyšší frekvencí krystalu vyrábělo třeba Seiko s 8F56 (196,608 Hz), ale vyšší přesnost je jak podle specifikací, tak podle mé vlastní zkušenosti podmíněna 12h denním nošením. I přes vyšší frekvenci strojek bez TC prostě nebude tak stabilní v různých teplotách (a Omega Marine Chronometer byl někde zcela jinde frekvencí, řezem krystalu i životností baterie). Podle toho, co se o TC a ne-TC quartzu běžně ví, je tedy udávaná přesnost takřka nedosažitelná. Pokud se jim to fakt povedlo, je to velká HAQ revoluce. Je to tak? Nebo mají také nějakou podmínku nošení po dobu x v teplotě y denně?

 

Shrnuto: povedlo se tedy Bulově v tichosti přijít s technologicky revolučními quartzovými řešeními, nebo je to celé nějak jinak? Samozřejmě nepomáhá, že si v ČR pokud vím hodinky nikde nelze osahat :-(

 

Díky předem a pěkný večer.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Dík za reakci. Ale záhadu to pro mě zatím neřeší - každé quartzky s chronem nějak hlídají svoji spotřebu - jsou jen 60ti minutové, po nějaké době začne vteřinovka skákat normálně po vteřinách atd. atd. Jestli to ale chápu správně, tříručkovým Precisionistům chodí vteřinovka taky plynule, a o to mi primárně jde.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

plynulý pohyb vteřinovky umí naše reklamní hodiny v práci na zdi, proč by to měl být problém? Elektrotechnice nerozumím, ale taky si myslím že je to jen otázka velikosti kroku (malý krok, plynulý pohyb). Strojek s plynulým chodem vteřinovky jde koupit třeba za cca 300 CZK u Conrada, ne?

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Ahoj deafslap,

 

reakci úplně rozumím, dokud jsem se quartzu nezačal trochu věnovat, viděl bych to stejně.

 

Hodiny na zdi, ať už s přímým napájením nebo s velkou tužkovkou, plynulý pohyb zvládnou, ale náramkové hodinky s malou baterkou ne (pomíjím ladičkové hodinky a springdrive).

 

Dobrý primer ke quartzu je třeba tady, byť v angličtině https://omegaforums.net/threads/quartz-watches-some-information-some-may-find-interesting.5475/

 

Každý impuls motorku stojí hodinky energii, pokud je těch impulsů za minutu řádově desetkrát víc než u normálního quartzu, mělo by to mít velký vliv na výdrž baterie. Pokud to tak u Bulov není, podařilo se jim něco výjimečného.

 

A pořád taky platí záhada plus mínus 10 spy bez termální kompenzace :-)

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Až na to že ten strojek od Conrada neběží na knoflíkovku, ale na AA tužkovku... zhruba rok. A místo vteřinového tikání s ním ty hodiny v tiché místnosti kvůli hmotě postrkované vteřinovky nechutně "chrastí", jak kdyby na zeď škrábala myš... (osobní zkušenost od děcek - nakonec jsem radši k oboustranné spokojenosti koupil decentně oranžově svítící velké digitálky).

 

Udávané frekvence (32kHz vs 262kHz) udávají jen krok korekce odpočtu pulzů mezi dvěma tiknutími (normální quartzky á 1Hz, Bulova velká vteřinovka tuším á 6Hz a malá vteřinovka chron jen trapné 2Hz), s dlouhodobou stabilitou frekvence v oscilačním obvodu to bohužel nemá zas tak moc společného. Celá slavná "termokompenzace" není nic jiného než čip s banálním vzorečkem, korigujícím počet pulzů po kterém dojde k "tiknutí" dle ADC z termistoru za dolar. A než někdo napíše že 32kHz je při při 86400 sekundách denně "příliš hrubé" (i proto se elementární denní přesnost udává +/-1s), tak tu korekci odpočtu samozřejmě není problém v tomtéž čipu rozpočítat i do delších časových úseků - ale s extra 4 bajty registrů už by to pak byl asi byl onen bájný "High End Quartz" za desetitisíce, viz inzerce...  :lol2:

 

Ad JanNovakJan: Jediné quartzky co mám kde velká chrono ručka (prvních 30 minut) skáče po čtvrtsekundách jsou trochu atypická solárka od Seika. U všech ostatních (ETA, Ronda,...) co jsem dodnes potkal to bylo po celé sekundě... tak tady začátečníkům laskavě nevěš bulíky na nos, že "plynulý pohyb umí každé quartzky s chronem".  <_<

Upraveno uživatelem Radek124
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Krok korekce odpočtu - takhle nějak bych to řekl, kdybych byl chytřejší osoba, dík

 

Quartzových chron, která po nějakou dobu skáčou po zlomcích vteřiny zas tak úplně málo není, z hlavy mě napadají Astrony chrona (i když jen prvních deset minut, ale 1/5).

 

A "bájný HEQ" je fajn - hodinky jsou přesnější.

 

Jak to teda ale ta Bulova dělá s tím řízením spotřeby a přesností bez TC (i když TC třeba moc nestojí)?

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Tak zrovna Astron se synchronizací času pomocí GPS a nezávislým obousměrným pohonem všemožných ruček už má k primitivním jednomotorovým quartzkám "z minulého století" zatraceně daleko...  :whistling:

S tou spotřebou u Precisionist 2 to asi taky nebude tak horké - detaily pajšlu neznám, ale klidně to může být něco jako tenhle Citizen, akorát krokový motorek může mít víc pólů - a jestli pak vteřinovka překonává tutéž vzdálenost "větším počtem menších kroků těsně po sobě" a nebo "jediným dlouhým jednou za sekundu" už bude z hlediska překonávání mechanických vůlí celkem jedno. Víc bude kvůli zvýšené frekvenci žrát asi jen ten řídící obvod s čítačem a nějakým elementárním softwarem. Zvýšení roční přesnosti pak (při nějaké optimistické "střední teplotě") není problém dosáhnout třeba rastrováním korekce ve výrobě/servisu změřené chyby oscilačního obvodu do časového okna delšího než "1 krok" - jen špekuluju jak bych to sám vyřešil jako programátor, ale podobné kalibrace evidentně dělá při servisech svých "superquartzů" i Breitling

Upraveno uživatelem Radek124
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Vysvětlení u plynulého pohybu ručičky na chrono je zjevně v tom, že já se nedívám na swiss quartz odpad, ale výhradně na japan produkci, zatímco ty asi naopak, takže to nedáváš :D Namátkou jsem našel hned v prvních odkazech na Google nějaké Citizeny, běžný kalibr 2100

a Seika, taktéž s běžným kalibrem V172
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Radek: Jasně, Astrony nejsou dobrý příklad, motorků mají víc a musí řešit solár, žravý GPS modul a ještě k tomu provoz chron.

 

Mám za to, že Bulovy řeší plynulý krok vteřinovky diskrétními kroky, ale nejsa programátor, ani elektrotechnik, ani nic podobného, akceptuju, že se selským rozumem se tady už daleko nedostanu a že možná bude existovat způsob, jak problém se spotřebou u Bulov obejít.

 

JanNovakJan: Ve vší úctě netuším, co je tady zjevné a co nedávám. Jako majitel dvou GS quartzů a jedněch Chronomasterů vřele souhlasím s preferencí JP quartzu, i když třeba Certina Precidrive podle mě takový "odpad" nejsou. Jen mi uniká, jak to teď souvisí s tématem.

 

Každopádně V172 jsou pokud vím 60min chronograf, čili vteřinovka chrona nejede celou dobu (a baterka něco vydrží).

 

Citizen 2100: nevíš náhodou, jestli plynulý 1/5 pohyb ručičky chrona opravdu jede 12 hodin? Nepodařilo se mi najít manuál.

 

Ještě jednou se pokusím shrnout o co mi jde:

 

  • Buď Bulovy řeší plynulý pohyb "větším počtem menších kroků těsně po sobě", a pak si stále nedovedu dát dohromady, jak to mají při větším množství pulzů motorku(ů) se spotřebou
  • Nebo to řeší "jediným dlouhým jednou za sekundu" nebo to šolichají nějak jinak, pak jsem schopen akceptovat, že to prostě nepochopím :-)
  • A pořád mi vrtá hlavou, jak se dostali na plus mínus 10 spy bez TC (bez ohledu na to, kolik dát do strojku TC stojí nebo nestojí)

Rozhodně dík oběma!

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Souvisí to tak, že plynulý pohyb ručičky není nic extra, co by byl problém vyrobit. Navíc ten můj příspěvek nebyl určen tobě, ale jako reakce na jiného člena, který se mě tady pokoušel poučovat v tom směru, abych komusi nevěšel bulíky na nos (když on sám o tom neví skoro nic). Manuál na tebou uvedený kalibr v podobě videa, ale jestli tam najdeš požadované, to nevím:

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Dík za reakci. Ale záhadu to pro mě zatím neřeší - každé quartzky s chronem nějak hlídají svoji spotřebu - jsou jen 60ti minutové, po nějaké době začne vteřinovka skákat normálně po vteřinách atd. atd. Jestli to ale chápu správně, tříručkovým Precisionistům chodí vteřinovka taky plynule, a o to mi primárně jde.

 

Quartz chronografy jsou nejen 60minutové, ale i 12hodinové  (Seiko quartz cal. 7T92, 93, i ten v/u Citizen e210 http://www.citizenwatch-global.com/support/pdf/e210/e.pdf), 6hodinové (Seiko solar radio cal. - dnes jsem na ně koukal, č. kalibru když tak dodám později), 5hodinové retrográdní (Seiko kinetic kalibry - když tak tu Sporturu také dohledám). 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

JanNovakJan: Ok, rozumíme si :-), na video kouknu

 

zbuddy: jasně, ale mám za to (možná mylně, viz níže), že prakticky všechna quartzová chrona po čase přestanou chrono vteřinovkou skákat po zlomcích vteřiny, aby se moc rychle nevybily. To samozřejmě nemá vliv na chod hodinového sčítače, pokud to je víc než 60min chronograf.

 

radorado: tak to koukám jak sůva! v těch SNA 414 je 7T62? Já mám zkušenost s 7T92, ten umí i 1/20s, ale ta 1/20 ručička po asi deseti minutách zůstane na nule a na příslušnou hodnotu vyjede jen při zastavení stopek, čili chování, co by člověk čekal.

 

Jestli správně chápu 7T62 manuál, tak 1/5 jede celou dobu, a navíc se chrona zastaví až po 12 hodinách (i když to má jen 60 min sčítač), je to tak? Pro mě novinka, dík :-)

 

No a teď zpátky k těm otravným Precisionistům: 7T62 teda umí 1/5 až 12 hodin, ale pak utrum. OK. Bulovy ale zřejmě umí něco podobného stále a 1/16 (chrona ne, tříručky). Jak to teda s tou spotřebou dělají? :huh:

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

jo, spodním tlačítkem se dají zastavit, odečíst mezičas, chrona přitom pořád jedou. Podle manuálu by se ale po 12 hodinách nepřerušeného chodu měl chronograf zastavit tak jako tak, vyzkoušet to ale nemůžu. :)

 

Jinak jsem si před chvílí všiml, že to je nový přírůstek, tak gratuluju, tyhle kalibry jsou zábavné :)

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • po 3 týdnech...

Tak se nám začíná rýsovat alespoň údajná vyšší preciznost Bulov Precisionist, a to v tom smyslu, že kecají.

 

Návod k Precisionstům (společný pro chrona i tříručky) se o přesnosti vůbec nebaví, ani v něm není doporučena optimální délka denního nošení. To samo o sobě je na pováženou.

https://cdn.shopify.com/s/files/1/1128/6670/files/933-manual.pdf?5779200592374153202

 

Manuál k těm jejich moonwatchům přesnost uvádí: 5 vteřin, ale za měsíc. To je samozřejmě lepší než úplně standardní quartz specifikace, ale nesvědčí to o žádných zásadních výhodách jiného tvaru oscilátoru nebo vyšší frekvence.

https://cdn.shopify.com/s/files/1/1128/6670/files/933-manual.pdf?5779200592374153202

 

No a kdo chce, ať vleze na WUS http://forums.watchuseek.com/f9/bulova-precisionist-timekeeping-not-standard-quoted-664261.html

Obzvlášť pikantní je tam na druhé straně citace buloví reakce, #14, že hodinky nemají pro zachování přesnosti žádné teplotní nároky (a prý ještě ke všemu nemají EOL, to je ale celkem logické, když mají těch 16 pulzů za vteřinu, to beru)

 

Fakt by mě zajímalo, kde ten kec s 10 spy začal, jestli se někdo přepsal v press release nebo jestli někdo chrápal na tiskovce nebo co.

 

Nechci teď, aby to vyznělo proti Bulovistům, ten chod vteřinovky po šestnáctinách u tříruček je hezký sám o sobě, to Bulově pro marketing ale mohlo stačit. Člověk nechápe ty lživé žvásty kolem, vždyť si tím jen nakakali na hlavu. Samosebou si taky uvědomuju, že mnoha uživatelům ty hodinky chodí lépe, ale o to tady primárně nejde.

 

Díky členovi jabs, díky jeho spolupráci jsem se dostal na správnou stopu.

Upraveno uživatelem dr.sphinx
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
×
×
  • Vytvořit...