Přejít na obsah

Omega speedmaster- které vybrat?


taxidriver

Doporučené příspěvky

  • Odpovědi 235
  • Vytvořeno
  • Poslední odpověď

Uživatelé s nejvíce příspěvky v tomto témátu

Uživatelé s nejvíce příspěvky v tomto témátu

  • po měsících...

Zkusim pridat svuj dotaz do tohoto vlakna.. :) Rad bych poridil vintage moony, i kdyz ne mozna uplne cistokrevne, coz jeste vysvetlim.. :)

Stale vaham a stojim ted pred rozhodnutim, jakou referenci zvolit. Drive bych nad nejakym starsim kouskem nepremyslel, ale u Moonu to mam jinak. Jejich design se jen minimalne zmenil, soucasna verze tahu se mi nelibi, stejne tak trosku sterilni superluminova, preferuji spise tritium. Chtel jsem Moony, co se budou blizit ref. 105.012 a 145.012.. Zaroven ale nemam rad vylozene "opraskane" hodinky, chci je na denni nebo skoro denni noseni, aby i na svoje roky hezky vypadaly.. Zminene reference jsou samozrejme pro me cenove nedostupne a to temer v jakemkoli stavu . Proto jsem se tedy posunul k ref. 145.022,  nasledne 145.0022, od ni byl uz jen krucek k 3590.50 (jde v podstate stale o 145.0022, akorat mladsi kusy) a sedvici 3592.50. Jakakoliv novejsi reference od roku 1997 uz pak dostala modernejsi tah (1498/9, 1998), strojovnu 1861/1863, superluminovu..

Samozrejme skutecne moonwatch musi mit hesalit a pevne dno, o tom neni sporu, nicmene v tomto bode se to ve mne lame.. Ten pruhled je zkratka vyjimecny, prece jen nejde o Etu/Sellitu, ale krasnou strojovnu 863. Omega v minulosti vyrabela sendvic v kombinaci hesalit a safirove dynko (a s tritiem na cifru, tahem 1479), jde prave a pouze o referenci 3592.50, respektive 345.0808 /znaceni pro kusy kolem roku cca 1985). Hodinky z let 95-96 pak maji jeste jedno specifikum a tim je vylepseny kalibr 863, ktery v tomto obdobi dostal zlacenou upravu a navic obsahuje 18 kamenu.  U modernich Moonu znamena pruhled vzdy obetovat hesalit, tady ta moznost ale regulerne existuje, netreba delat hokusy pokusy s aftermarket safirovym dynkem :) 

Diky stari "pouhych" cca 22+ let se daji sehnat i velmi zachovale kousky.. To vsechno se mi moc libi, ale nejsou to zkratka 100% moony. Druhym minusem je i cena u verze s pruhledem, ref. 3590.50 s plnym dnem vychazi vetsinou levneji,,  take se prvni jmenovana i snadneji shani. Ja bych rad navic kompletni baleni.. Nebo alespon hodinky s "papiry", box lze teoreticky koupit i pozdeji, papiry ne  ^_^

   

Chvilku jsem premyslel, jestli jsem se uz nezblaznil a nemam poridit novejsi verzi, pripadne rovnou soucasnou produkci, nechci totiz riskovat dalsi ranec za servis u AD, pripadne pak zjistil nepuvodni dily/soucastky, coz je dalsi nesvar, ktery se v inzercich objevuje..  :huh:  To me privadi  k dalsimu dotazu. Pokud jde o vycisteni, promazani, serizeni, poradi si s kalibrem 861/863 i lepsi hodinar? Jak resite servis u svych strasich kousku..?  :angel:

A jakou referenci byste si vybrali?  :santa:  

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Taky by mě zajímalo, jestli servis zvládne i nějaký "bežný" hodinář, nebo to je fakt jen pro Omega certifikované hodináře a je to tak moc složité. Zatím se mě to netýká, protože mám 2017, ale do budoucna bych rád věděl. Nechci na nich nějak šetřit, ale spíše mě zajímá jak je to se složitostí.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Asi to vidim uz trochu jinou optikou, nove Moony jsou siroce dostupne a pravdepodobne jeste par let se nezmeni soucasna reference, tudiz i za 3-5 let, kdyz budu chtit, muzu je za dobry peniz poridit. To ale neplati o starsich referencich, za 5 let bude dost mozna zase o neco tezsi sehnat odpovodajici kus, nehlede na rostouci ceny... Navic zrovna kombinaci hesalit a safir koupit ani uz nelze. Uvazim-li pak jeste historicky kontext a zmeny na hodinkach ( strojek, tvar pouzdra, tritium, tah), vychazi mi lepe nejaka starsi reference, i pres ta vsechna uskali, ktera se s tim mohou pojit..

Moc fandu vintage kousku tady asi nebude... :D ale samozrejme, novy jsou pekny, bez starosti, vse funguje, jak ma, lumi sviti, jak jsem psal, taky by me drive nenapadlo zvazovat koupi takto starych hodinek. Ted se to ale ve mne otocilo o 180 stupnu.. ;) svuj dil "viny" na tom ma i Jarett, u ktereho jsem prave referenci 3592.50 poprve videl..:)

Upraveno uživatelem Axel
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

To Axel: Určite cena starších referencií porastie.No kde máš istotu ako sa s nimi zachádzalo atd. Ak ích chceš mať v poriadku,logickým krokom je velký servis!

             Servis ktorého cena nieje zanedbateľná! Ísť do nových znamená ísť do istoty.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Já měl starších Speedmasterů několik a nikdy jsem nemusel řešit žádný zásadní problém. Nevím jestli jsem měl jen štěstí, ale podle mě je to jak se k hodinkám choval předchozí majitel většinou patrné na první, maximálně druhý pohled. A pokud k nim jsou ještě navíc doklady, krabička apod., tak bych neřekl, že majitel byl nějaký loser :D Nezapomínejme na to, že Speedy nejsou salónní hodinky, ale hodinky na používání v nepříliš příznivých podmínkách, což se mnohokráte osvědčilo. 

 

Každopádně koupí hodinek z přelomu 80. a 90. let neuděláš nikdy chybu a sandwich varianta s hesalitem, tritiem a průhledem na strojek 863 je podle mě absolutně nejlepší kombinací, co se kdy dělala :D

 

https://www.youtube.com/watch?v=a6v6i6Q51Fs

 

 

 

 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Krasa.., :wub:  Cucet na etu jen s jinym rotorem bych si odpustil, ale na tuhle paradu se vzdycky rad kouknu.. :) Prodejce tvrdi, ze hodinky jsou zkontrolovany a servis neni potreba, ze vse funguje, jak ma.. Poskytuje i jakousi svoji jednoletou zaruku. Papir snese vsechno, vim, mohou to byt jen plane reci a skutecnost bude jina, na druhou stranu ma jit o overeneho prodejce, tak snad to nebude pr_ser  ^_^

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Už jsem to někam psal. Ten odkaz na začátku byl na mé vlákno. Nakonec jsem se rozhodl pro nové hesality. Nenosím je denně a dávám si pozor...sklíčko stále bez nutnosti leštění. Vždycky, když potkám někoho se safírem, tak si říkám, dobře jsem udělal :-). 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Já reagoval na AdaMosse. Ale k tomu tvému, za mě každopádně hesalit a co se týče dna, u mě spíše plné. Jako, bylo by hezké sehnat ty se safírovým dnem, ale sám vím, že ten průhled omrzí. Stejně jako můj kamarád když dotáhl na pivo svoje safírové s průhledem a byl z toho totálně mimo - první dny na to koukal tou hodinářskou lupou co je v balení, další dny se na to tak podíval a povzdechl si a teď už ani neví, že tam ten průhled má. 
Já nevím jak bych to zvládal. Moonwatch si většina lidí kupuje kvůli tomu mojo hodinek na měsíci, certifikaci NASA atd. Kdybych chtěl průhled a safír, jdu do nějakých Seamasterů. Ale každý to máme jinak.

 

Každopádně, ten obrázek tritiových zepředu, co tady kousek výše dával Jarett už mám nastavený jako plochu :D 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Přesně, každý to máme jinak a tak je to správně. Já safír zatím také neleštil a pohled na ten nádherný kalibr je stále fascinující, no a myslím že mě ze dne na den určitě neomrzí :-) Je dobře že jsi do svého modelu také hodně zapálený, ale tak nějak cítím z tvých příspěvků, že kdyby jsi nebyl, popř. někdy v životě nedej bože škrábl hesalite, tak se to tady stejně asi nikdo nedozvíme :-)

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Nevím jak hesalit, ale když jsem měl staré, původní Prim Sport 1, jednou jsem to plastové sklo dodrápal jako prase o stěnu při cestě z hospody :D Vzal jsem jemný pilník na nehty, přejel sklo doběla a pak to vzal zubní pastou. Sklo bylo jako naprosto nové. Krásné a lesklé. Myslím, že i ten jejich hesalit by na tom byl podobně. Je teda pravda, že safír neškrábneš a nemusíš to řešit vůbec. Já když jsem rozmýšlel které vzít, podíval jsem se na cenu nového safíru a nového hesalitu a měl jsem jasno :D Bál jsem se toho, jak je vystouplý a klik u dveří, případně futer.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Já se nebojím, že bych ho škrábl. Já se bojím, že bych ho rozbil. Safír je hodně křehký a kovovou kliku by nemusel zvládnout. Hlavně když je vystouplý. 

Co jsem se dočetl, plast stojí pár stovek, safír několik tisíc (plus čištění strojku kvůli střepům. 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se

×
×
  • Vytvořit...