Přejít na obsah

Zrychlení Miyota 8203


Doporučené příspěvky

Ahoj, chtěl bych se ujistit o správnosti svých úvah ohledně možné (nejpravděpodobnější) příčiny zrychlení běhu hodinek se strojkem Miyota 8203.

 

Dostaly se ke mně hodinky které byly prakticky nenošené, jen byly delší dobu zastavené. Po prvním rozběhnutí jsem je nosil jen několik dní a přesnost byla příkladná do +5 s za den. Poté se zastavily a při druhém rozběhnutí jsem si druhý den všiml, že se chod dost zrychluje. Po dalším (chtěném) zastavení se situace opakovala. Vypadá to, že se hodinky velmi zrychlují když jsou (skoro) plně natažené. A při prvním rozběhnutí se to neprojevilo, protože byly nošené jen málo. Zrychlení je dost výrazné. Stačí asi dvacet minut chůze, tedy žádný prudký pohyb, a naměří se více než dvě minuty za den. A i záznam z vibrografu je prý velmi nestálý (nechal jsem je raději zkontrolovat, zda nejsou zmagnetované).

 

Podle všeho, co se mi podařilo najít, je nejpravděpodobnější příčina slepený vlásek (například díky oleji, který tam mohl natéct během nečinnosti). Je mi jasné, že je nutné, aby je zkontroloval hodinář. Jen si nejsem jistý, jestli nechat spravit (vyčistit) jen ten vlásek, pokud se ukáže, že problém je jen tam, nebo i vyčistit celý strojek (aby se později zase něco ze starého mazání neuvolnilo). A má cenu  to dělat hned nebo je raději chvíli udržovat v chodu aby se to mazání trochu uvolnilo a bylo lépe vidět, zda bude představovat v budoucnu další problém?

 

Předem děkuji za jakoukoli radu.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Děkuji za reakce. Ty dvě minuty (ale i o něco více) jsou až po zprůměrování po chvíli klidu. Opravdu se budu muset odhodlat a nechat je zkontrolovat. Jen doufám, že se něco nemohlo stát díky ručnímu nátahu. Ale pro ten jsem požil tak maximálně pět až deset otáček pro první a druhé rozběhnutí. A pak možná jeden či dva navíc, když jsme se snažil zašroubovat korunku a neměl jí dostatečně stlačenou.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Pokud reagují na pohyb, viděl bych to na čep setrvačky.

 

 

Ještě mě napadlo, jestli takto reagují přímo na pohyb, nebo jen na míru natažení. První den, nebo i dva, jdou normálně a zrychlovat začnou až poté, když jsou asi plně natažené. Ale to jsou opravdu jen teorie někoho, kdo o tom skoro nic neví.

 

A omlouvám se za řetězení příspěvků, ale už mi ten předchozí nešel změnit.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • po 3 týdnech...

Už jsem si myslel, že vše bude v pořádku, ale zdá se, že jsem tam, kde jsem byl (a možné je to i horší). Před týdnem jsem si hodinky vyzvedl ze servisu. Prý je jen stačilo seřídit. První čtyři dny šli vzorně skoro s nulovou odchylkou. Pak ale stačil asi 300 metrový běh na metro a opět se teď při pohybu dostanou nad 100 vteřin za den. A nebyl to ani sprint a hodinky nebyly příliš povolené. A navíc jsem si ještě všiml, že při vytahování korunky do druhé pozice se trošku pohne ciferník (řekl bych, že i se strojkem, protože datumovka se také pohne). Při zasunutí se zase vrátí na své místo. Vím, že mechanické hodinky jsou náchylné na otřesy, ale tohle mě překvapilo. Říkal jsem si, že potápky by mohly něco vydržet. Asi to musel být nějaký hodně špatný pohyb ruky.  :death: 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

 metrový běh na metro

Zajímavý výtvor :)

 

A k hodinkám. Při běhu člověk zuřivě mává rukama. A když se zrovna trefí do frekvence setrvačky, tak se mu může podařit hodinky výrazně zrychlit/zpomalit.

Takže určitě nelze měřit přesnost a rovnoměrnost chodu po běhu a podobné aktivitě.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Stejně bude chyba ve stroji.

Sem nedávno jel na kole po lese, vyjímečně jsem si nechal na ruce hodinky,  a nehly se ani o píď.

A to sem na silničce pěkně tancoval, až jsem měl omlácený zápěstí.

To mě před rokem dal radu po generálce strojku hodinář, když jsem s nima dvakrát flákl o zem.  Kdyby něco,  tak to budem muset zase celý rozebrat.

To se nestalo,  ale u tebe bych to na generálku viděl,  potažmo řešit jako reklamaci.  Mechanika nemá ráda velké otřesy, ale zas tak horký to není.  Abys doběhl metro a byl o min jinde.  Deux ex machina.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • po měsících...

Ještě jednou děkuji za všechny rady a názory a omlouvám se za dlouhou odmlku.

 
Konečně jsem se odhodlal a získal i nějaké "vědecké" poznatky o problému. Nechal jsem si hodinky ještě jednou změřit na vibrografu (komparátoru?) při úplném natažení po "třesení" rukou i po točení v natahovači (cyklomatu?). A na začátku měření jsou hodnoty po dobu půl až jedné minuty úplně neměřitelné. Body jsou rozházené po celé obrazovce a zrychlení je kolem 900 vteřin. Poté se vše uklidní, objeví se klasické dvě křivky bodů (jen  je občas jeden či dva body pod křivkou), zrychlení je v řádu sekund a i ostatní hodnoty jsou plně v normě. Ještě jsem je nenechal otevřít, takže je zatím záhada, co toto chování způsobuje. Ale je mi záhadou, proč to neodhalili u CItizenu v servisu, kde byly hodinky dva týdny na pozorování, a tvrdili, že jsou hodinky v normě.
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
×
×
  • Vytvořit...