Přejít na obsah

Doporučené příspěvky

Tak jsem si je konečně nadělil :-)

 

post-38718-0-65301000-1495571143_thumb.png

Byla to ale trnitá cesta (prý je to volovina, říká moje žena). Vždycky se mi líbily, moc. U Sinnu jsem začal u 6068 NK (asi jsem je nikdy neměl prodávat), pak jsem měl 103 A Sa B. To už jsem si myslel, že budu mít pokoj. Bohužel. Dlouhou dobu jsem to ale zvládal, zdálo se, že se bažení po high-end Sinnech nějak přeléčí.

Nepřeléčilo. Proběhl ještě krátký pokus nadchnout se pro Damasko Si chrona (fakt jsem se snažil, hormadu argumentů si nanosil), ale taky k ničemu.

Tak fajn, smířil jsem se s tím, že vypláznu víc než 3k EUR za Sinny se Sellitou. takže už stačilo jen ? se rozhodnout mezi Diapal a standardem. To mi zabralo několik měsíců. Na jednu stranu - když už, tak ať, deset litrů navíc mě už v téhle chocholouškovské situaci nezabije, když už ultimátní Sinny, tak se vším, co Helmut umí. Kde mám kartu?

Mám ale docela spolehlivou levou hemisféru, která se včas ozvala: neviděls je, budou hůř čitelné, šedivá se omrzí, tmavé sčítače na šedé ti budou pořád připomínat tvoje staré Casio Edifice, ? ?OK, OK, tady máš kapesník, aspoň se na ně ale zajeď někam nejdřív podívat, ne?

I vydal se dr. sphinx hledat do dálav Sinn 900 Diapal. Nebo aspoň jakýkoli Diapal. Ten se našel - z nějakého důvodu měli na jaře všude po Německu 358 Diapal (a mimochodem - ta kombinace matné šedé a černých sčítačů u tohohle menšího modelu funguje DOKONALE). Diapal šedivá je opravdu pěkná, ale velké 900 a větší sčítače, černá a jednoduše obtáhnutá datumovka, nějak mi to neštimovalo.  Škoda, že nikde nemají aspoň normální 900, říkal jsem si.

Nakonec jsem se ale dočkal. Hamburg, Juwelier Willer. Štreka esbánem z centra asi jako elefantem z hl.n. třeba do Říčan. Malý krám. Normální 900 ve výloze. Uběhnou tři vteřiny. Co blbnu, jasně že budu chtít 900 standardní. Super baba s Exp I na ruce v krámě, já zas GS SD, což poprvé a zatím naposledy zafungovalo jako ice-breaker. Třičtvrtěhodinový pokec, prostě super. Pochopitelně jsem začínal podléhat potřebě okamžitého ukojení svých potřeb, ale neměl jsem zvednuté limity, navíc byly na tahu a já chtěl ještě experimentovat s něčím ze strapcodu a tak.

Následující detail, jakkoli beyvýznamně se může laskavým čtenářům nyní jevit, nabyde brzy na osudovém významu, prostě medvěd se mnou (just bear with me).

Čili slíbený detail: Jsem ve dveřích, nechcete nový katalog? Váhám. Taška plná Franziskanerů na cestu zpátky, DE katalog není to jinojazyčné nedochůdče, ale bichle jako kráva, navíc mám jejich předposlední, ale budiž. Zároveň si v duchu říkám, jak jsem šikovný, že jsem se konečně jednoznačně rozhod, a že mám teď moře času, minimálně počkat, až se pár věcí prodá, a že si je dopřeju nekdy v září.

Střih. Následující den v pauze listuju katalogem a říkám si, že jsou u těch Sinnů fakt kokotieren, že udělali chybu v renderu dýnka devítistovek. Ty převodové stupnice jsou nejen originální, ale i praktické. Hele, voni to zmrvili i tady, a tady taky, Ha ha, blbi. Ale je to divný, co kdybych jim zavolal. Umí anglicky, Gott sei Dank. Ne, 900 nově NEBUDE mít stupnice na dýnku. Pokud chci, tak jich ještě pár mají. Telefon do Prahy, objednáno.

Dorazí do Prahy. Vteřinovka chrona se motá jako ožralá, asi problém s takovou tou přítlačnou brzdou, pak to Sinn musí spravovat (páč už další exemplář s gravírovaným dýnkem zřejmě nemá). Měsíc. Konečně. Ještě, že jsem si ten katalog v březnu nechal vnutit, kdybych se někdy po prázdinách dozvěděl, že už to dýnko nedělají, rozbil bych jim na Petřinách vzteky nějaké Steiny.

Teď je asi 7 hodin mám. Možná ten pocit znáte - když po nějakých hodinkách pasete strašně dlouho, máte to načtěné, zkoukané, promyšlené, nedostaví se taková ta bezprostřední euforie, prostě je bafnete a je to trochu, jako byste je měli odjakživa. Vono to ale přijde :-)

    ?    Začnu u toho dýnka, když už jsem o něm blábolil půl stránky. Celsius/Fahrenheit jsem nikdy neuměl a přitom potřebuju. Check. Bar/psi. Máte auto? Check. Ostatní věci taky nejsou k zahození. Odebráním těch stupnic Sinn udělal ze svého nejzajímavějšího dýnka suverénně nejnudnější. Kdybych to teď nestih, vždycky bych si to vyčítal.
    ?    Ciferník - čitelný, funkční. Maximalizace chronosčítačů a minimalizace malé vteřinovky funguje báječně, malá vteřinovka je opticky znevýznamněná, ale velká tak akorát, aby se hodinky daly dobře seřizovat. Komu se líbily třeba 6110 Technik - jejich duch stále žije v 900.
    ?    GMT tady není to, kterému lidi říkají ?true?, čili nezávisle nastavitelná není hodinovka, ale GMT ručka. Pro někoho, kdo se s hodinkami přemísťuje - blbost. Pro někoho jako já, kdo sedí na zadku a využívá GMT třeba pro monitoring času jinde (a mám ještě jedno exotické využití) samozřejmě boží.
    ?    Otočná vnitřní luneta. Rychle jsem zjistil, že se s ní dá dobře manipulovat i na ruce. Zatím se zdá, že klade dost velký odpor na to, aby se samovolně nehýbala.  A ještě obrovská výhoda, kterou oceňuju už teď a čím budu starší, tím víc: Každá minuta má svoje číslo, čili kouknu a vidím, třeba 43, nemusím počítat (8, to je 40, a plus 3, takže 43).
    ?    Nevím, jestli je to vlastnost SW 500 nebo jestli za to může D3 systém, ale spouštění chron je rozhodně hladší, minimálně ve srovnání s Omega 3304 (7753), které mám teď po ruce.
    ?    Lumi je standardní zelená, indexy velké, čili OK, žádné Rumiburaito to ale není.
    ?    Antimagnet (konvenčně řešený), Tegiment. Na ten jsem zvědavý. Vtipné je, že na pouzdru mám malý drbanec (na 99 procent od Němců při výměně řemínku) hned vedle hrdého SUG, viz foto. Na to už ale teď házím bobek. Klidně se ale s někým vsadím, že je do měsíce dokážu viditelně drbnout, zejména v okolí sklíčka .
    ?    Mají tendenci se na sklíčku dost umatlávat (daň za absenci lunety a částečně za vyklenutí)
    ?    Jsem teď líný je měřit, jsou to větší 7750, ale v mezích, opticky je samozřejmě zvětšuje, že nemají vnější lunetu.
    ?    Objednal jsem si je s Braun Vintage Optik, na Strapcodu k nim Superengineer II s extenzí. Obecně jsem tahový, ale originální mi přišel být moc elegantní, i když časem asi neodolám. Takže jsem hodinky dones domů, hnedka to přehodil. Přátelé: ten tlustý řemínek (tak tlustý, že se k němu nedá standardně objednat Sinn překlápěčka) je na těch hodinkách prostě perfektní, ten superinženýr je dost těžký (to jsem samosebou věděl) a zatím tochu rozpačitý. Je sradovní, že hodinky, od kterých si slibuju každodenní univerzalitu, budu jako jinak ortodoxní tahař nakonec možná jako jediné stabilně nosit na kůži. Nevyzpytatelné jsou cesty páně :pope: .

Sinn 900. Asi ne pro OWG, ale dost silný kandidát pro OChG. Ja to takový kompromis mezi moony a nějakými pilotními béčky, ale imho si namažou na chleba oboje (jo, bold statement :smile_anim: ). Foto sorry, já na to prostě nejsem.

post-38718-0-91051000-1495571117_thumb.pngpost-38718-0-74647500-1495571120_thumb.pngpost-38718-0-85956000-1495571123_thumb.pngpost-38718-0-49557000-1495571127_thumb.pngpost-38718-0-08975800-1495571132_thumb.pngpost-38718-0-17331200-1495571134_thumb.pngpost-38718-0-80925500-1495571136_thumb.pngpost-38718-0-75432800-1495571139_thumb.png




 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • po 2 týdnech...

Update po dvou týdnech. Začínám jim říkat Sinn Technik Chrono.

 

Tegiment šmegiment, první miniďubanec na hraně u 59, od povrchové úpravy taky nelze tolik čekat, ta uzoučká vnější luneta si prostě říká o přesdržku. Aspoň má už škrábnutí z Německa kamaráda :-)

post-38718-0-75745000-1496693659_thumb.png

 

Otočná vnitřní luneta a její tuhost: snad se to samovolně neotáčí, ale člověk tou korunkou u desítky občas trochu hne třeba při nasazování hodinek. Byl bych radši, kdyby ten chod byl mnohem tužší. Prostě nic pro OCD typy - a já celkem jsem :helpsmilie:Trochu se bojím, aby kvůli tomu nezačal hlodat červíček...

 

Lumi je zelená. Já jako chápu, že zelená je pro lidské oko nejkontrastnější atd., ale ta bílá z německých renderů by k nim pasovala líp. Whatever.

 

Dva týdny jsou ještě moc brzo, ale zatím nejpřesnější Sinny, co jsem měl, v tento moment plus 5 za 13 dnů.

 

Zvážil bych jen origo tah, má lepši napojení na pouzdro...

Mně to časem asi stejně nedá a koupím si ho, ale zkusit to nejdřív s SEII byl záměr - 900 aspirují na každodenní hodinky a plynulá regulace délky je holt plynulá regulace délky. Osobně mám navíc motýlové spony u tahů celkem nerad. Zpracování je fajn, když jsem ho ale měl v ruce, tak mi při zacvaknuté sponě přišla vůle mezi oběma konci tahu pořád trochu moc. Jinak je ten tah fakt elegantní, možná až moc...

 

SEII se nezužuje, u 42 mm hodinek to ještě vypadalo srandovně, u 44 už je to dobrý. Z boku to ale opravdu moc hezký není. Spona mi trochu připomíná Sinn překlápěčku k silikonům, takže OK.

post-38718-0-79798300-1496694796_thumb.pngpost-38718-0-42902500-1496694801_thumb.png

 

Ironie je, že jsem se těšil, že se u tahu bez koncovek budu moct dívat na SUG na pouzdru. Takže teď ho vidím - spolu s tím povrchovým škrábancem :death:

 

Jo a ještě napojení na pouzdro: myslím, že není náhoda, že vícečlánkové tahy bývají integrované. Mě se ta koncovka rozdělěná na pět kusů prostě tolik nelíbí.

post-38718-0-47346900-1496694869.png

Ale jak jsem psal - asi mi to časem nedá.

 

Suma sumárum spokojenost, jiný hodinky jsem od nákupu nevzal na ruku.

Upraveno uživatelem dr.sphinx
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Hezky jsi se rozpovídal doktore...a hezky jsi nakoupil!

 

Na ťukanec se vyprdni, chceš vidět moje??? :lol2:

A ta luneta, jestli je jak u 240, tak se na ruce posouvat bude...hlavně když dáváš ruce do kapes atd., to se šoupne prakticky vždy. Takže já ji spravuju tak 16x denně, páč zobáček má bejt na 12 a nemá se co toulat někde jinde :cheers:

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Mě se ta koncovka rozdělěná na pět kusů prostě tolik nelíbí.

 

 

To mě taky vždycky rozhazuje a kazí mi to celkový dojem i u jinak dost kultovních kusů.Takže SEII byla asi dobrá volba.Jinak jak už jsem psal,já obdivuji přeci jen ten řemen.A ten ťukanec - no holt takovej je život.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Díky všem za zájem:-)

 

Ovšemže ťukance přežiju, vlastně jsem se těšil na moment, až tegimentu ukážu, kdo je tady šéf, lunetu ale pořád hypnotizuju  :unsure: Teď se mi ale už půl dne nehnula, tak se ji snažím nedráždit. 

 

A už se těším, až je dám zas na tu kůži - jen se mi to s ní teď v létě nechce přehánět, abych si ji úplně nepropotil :sweatdrop:

 

A to sklíčko je fakt furt děsně usviněný, ble.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Máš to pěkné,  k pilotkám je prostě nej kožený řemen.  Navíc když má vodo odo úpravu tak nějaký to koupání snese.

Já do vody už jedině nato či zulu.  

Sinn umí.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • po měsících...

Tak se k tomu orig. tahu víc a víc schyluje, přeci jen je aspoň trochu zúžený a možná pomůže částečně zarazit, že mi ty hodinky přijdou být větší a větší. :)

 

To ale bude na pořadu dne teprve potom, co se vyřeší dva problémy:

Problém č. 1:

post-38718-0-79150800-1503831714.pngpost-38718-0-38037900-1503831715.png

Asi si u AD opět vyslechnu přednášku o tom, co čekat od chron s bočním náhonem, ale co je moc, to je příliš.

 

Problém č. 2:

Nechal jsem běžet zapnutá chrona v natahovači, třeba se to nějak srovná. Houby se srovnalo - hodinky se už dvakrát po delší době zastavily, poprvé jsem si myslel, že nemají šťávu, ale i tak to bylo divné, podruhé ji stopro měly - stačilo stopky zastavit a vynulovat a zase se rozjely (a ne jen na pár momentů, čili musely mít normálně napružené péro). Nejsem hodinář, ale hodinový sčítač je tady napojený myslím přímo na pérovník, č.1 a č. 2 spolu asi budou souviset.

 

Samozřejmě se to vyřeší, ale určitou ironii spatřuju v tom, že budu už podruhé řešit relativně zásadní opruz u skoro topmodelu značky, u níž jsou technologie jedním z pilířů identity.

 

Diplomovaný inženýr Schmidt už mě začíná zlobit :mad:

Upraveno uživatelem dr.sphinx
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
×
×
  • Vytvořit...