Přejít na obsah

Záhadné Pilotky


Dobie

Doporučené příspěvky

Zdravím. Před časem jsem si koupil staré pilotní hodinky a potřeboval bych poradit. Pouzdro se dost podobá předválečným pilotním Longinům MVS včetně otočné lunety (rozměry 41x41 bez korunky). ale strojek rozhodně není Longines. Kromě Swiss Made a 17 Jewels je tam značení EJ46 pod ciferníkem, což by teoreticky mohlo být Emile Juillard cal. 46, ale mám jisté pochybnosti, že taková malá firma vyráběla inhouse strojky, spíš bych to viděl na nějaké ebauche.

Ciferník je Lemania, jenže... Ciferník je natištěn na kusu papíru a nalepený na měděný ručně vystřižený podklad. Je to celkem profi práce, na tom papíře je dokonce nanesená luminiscence a podle stavu to už nějaký pátek pamatuje. Ručičky jsou zjevně nepůvodní.

Předem podotýkám že hodinky rozhodně nemám v úmyslu prodat a cena mě nezajímá, ale chtěl bych je dát do kupy. k tomu bych ale potřeboval zjistit pár věcí.

 

1) Pilotky tohohle designu zjevně vyrábělo víc firem. Dá se někde zjistit které to byly?

2) Co je to za strojek?

3) Je nějaká možnost že by to byl nějaký starší typ Lemania než jsou Lemania MVS a tudíž by se dal použít ciferník jako mustr?

 

Díky

post-41378-0-34875000-1497972103_thumb.jpg

post-41378-0-93261600-1497972106_thumb.jpg

post-41378-0-81984900-1497972111_thumb.jpg

post-41378-0-11892100-1497972118_thumb.jpg

post-41378-0-53099600-1497972124_thumb.jpg

post-41378-0-36735100-1497972130_thumb.jpg

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

napadlo mě to. ale to pouzdro nevypadá na kusovku a strojek tam sedí přesně. I když ten hliníkovej obal strojku by se dal na soustruhu vytočit celkem snadno. Spíš bych to tipoval že majitel s hodinkama někde křápnul a odepsal původní (smaltovanej?) ciferník i s ručičkama a tak si nechal udělat novej podle pilotních Lemanií. Zajímavá je ta lumi nanesená na tom papíře, to už je vyšší level :)

Jinak ten strojek je fakt Emile Jouillard 46, našel jsem pár fotek na internetu ve verzi s mimostředkou i centrální vteřinovkou. Hodinky Bulla.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

teoreticky by to mohlo bejt i něco "českýho" předválečnýho. Někdo si nechal vyrobit pouzdra, dovez švýcarský strojky a svez se na vlně popularity letectva. Kamarád má takový ty klasický kulatý letecký ala Zenith Special poskládaný Hugo Freundem z Prahy, značka Primosa 1a - strojek švýcar, pouzdro bůhvíkdo, ciferník Freund.

Upraveno uživatelem Dobie
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Celkový zpracování je takový dost zvláštní. Pouzdro mosazný, zadní víčko zevnitř evidentně vytočený na soustruhu, navíc s kolíčkem proti nesprávnýmu nasazení, hliníková vložka pro strojek, papírový ciferník, ručičky ucvaknuté z nějakých delších,... Nemůžu si pomoct, vidím v tom nějakou předělávku, nebo polodomácí (to je jako polovojenské na aukru :) ) stavbu.

 

A čísla na ciferníku mají sice lumi, ale tvarově jsou nic moc. Práce sice pečlivá, ale zase tak nějak podomácku.

Neumím si představit, že by toto vypadlo z nějakého výrobce hodinek. Nejvíc se to blíží některým předělávkám, například předělávky pod jakousi značkou Durlop taky měly papírové ciferníky. Takže vzhledem k celkovému provedení a tisku cifru bych usuzoval buď na nějakého malého výrobce předělávek, nebo na výrobu nějakého jednotlivce (hodinář, nějaký nadšenec,...)

Upraveno uživatelem Karlos
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Nejnáročnější na tom vidím ciferník, který nejspíš někdo nějak natisknul. Strojařská část je snadná, soustruh a fréza, změřit podle strojku, hotovo.

To tady jsou daleko větší machři. Běží tu pomalu sériová výroba pouzder na prim sport, jeden člověk tu sám a na koleně kompletně vyrábí kapesní špindlovky,...

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
×
×
  • Vytvořit...