Přejít na obsah

Doporučené příspěvky

tak jsem to nakonec nevydržel a šel otestovat tvrdost betonu a nakonec jsem se rozhodl hodiny vytáhnout a hned zjistil několik chybiček, který bych měl do budoucna vychytat:

 

1. bylo asi naivní si myslet, že 4mm tyčka bude držet pod tenkou hrankou betonu, takže příště musí mít tyčky hodinových čar zakončení do betonu (dokonce jsem o tom původně uvažoval, ale vyhrála lenost) - něco na způsob tvaru kramle. Nebo bych musel použít tvrdší směs s menší zrnitostí (použitý beton byl 0-4mm). Asi nivelační stěrku na podlahy, ale ta zase nemá žádnou strukturu. Taky to chce ty tyčky zapustit hlouběji.

2. hodinové čáry je nesmysl dělat až do krajů, moc to nedrží a navíc i když jsem se sebevíc snažil, do některých rohů se beton nevylil perfektně (nebo jsem ho špatně rozmíchal) - chce to min. 1,5 cm od hrany

3. byl nesmysl si myslet že to budu brousit, vypadalo by to blbě, lepší nechat tyčky tak jak jsou a jenom je vyleštit. Povrch základny je docela pěkný (formu jsem před vylitím nalakoval)

 

takže se vše pokusím zachránit tím, že všechny tyčky vytáhnu a vyleštím, pak dám zpět a přilepím nějakou chemií, předpokládám, že to vydrží. Na hrany rozdělám trochu betonu a dokud je to ještě malinko vlhké a domodeluji to.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • Odpovědi 323
  • Vytvořeno
  • Poslední odpověď

Uživatelé s nejvíce příspěvky v tomto témátu

Uživatelé s nejvíce příspěvky v tomto témátu

já bych ty hrany neřešil, takhle to má docela hezkou patinu. Tu mosaz budeš muset po vyleštění nalakovat, jinak to ve venkovních podmínkách bude za pár dní černat. Jestli by nebylo lepší nechat tomu volný průběh ať to hezky zestárně. A ještě mě napadla jedna možnost, třeba pro další kus. Ty čáry udělat jako součást formy, ještě k nim udělat číslice a prostě je jen odlít jako rýhy v betonu. A pak buď nechat vzhled "postapokalyptický" nebo povrch přebrousit. Existujou kotouče do flexy na kámen a beton, řezací ale i na plochu. třeba tohle https://www.zbozi.cz/vyrobek/dedra-hp041-125-mm/

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

jo to je pravda, aby beton dokonale vyplnil formu, musí se hýbat. Ale nemusí to být zrovna vibrační forma, stačí ho trochu masírovat manuálně, hranou zednické lžíce do něj sekat a šťouchat. Stane se zajímavá věc, i dost tuhá směs najednou zřídne a začne téct.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

K tomu vibrování - když jsem si odléval hlavice sloupků plotu, k protažené základně formy jsem přišrouboval přímočarou pilku bez listu a s zaaretovanou spouští jí nechal pět až deset minut běžet. Beton formu perfektně vyplnil, i rohy.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

pri odlevani jsem formou vibroval i lzici pechoval, schvalne jsem to nechal malinko tekutejsi, aby se to zalilo, ale tipoval bych ze u toho bedneni asi cement trochu odtekl a zbylo tam vic pisku, proto se to rozpadlo. (priste lepe zatesnim). Uvolnene tycky jsem podlepil 2slozkovym patexem a premazl lehce prsty cementovou mazaninou s jemnym piskem, aby se ztratil ten epoxid, hrany jsem taky trochu domazl, snad to bude drzet, kdyz na to nekdo neslapne.

 

Lakovani jsem nedomyslel, pokud pretahnu lakem na beton tak to bude videt. Co to prelakovat cely? Mohla by hezky vyniknout ta struktura betonu. Vzit to nejakou lazurou, ktera by se vsakla, ale nezalila pory? Mam olejovou bezbarvou na drevo, ale to asi nebude fungovat, nebo?

 

cisla vymyslim, kovovy by byly supr, ze bych neco vyrezal? mam tu 1mm mosaz plech.

Trochu pracne ale...

 

jinak brousit to stopro nebudu...

 

504467f807edcbb322aad4afaf596311.jpg

Upraveno uživatelem Robero79
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • po 4 týdnech...
  • po 3 týdnech...
  • po 4 týdnech...

Vypadají zajímavě. Akorát, nechci vypadat jako hnidopich, ale nějak jim ty úhly ukazatele naboku a vpředu nesedí. Hrany ukazatelů musí být rovnoběžně, jak spolu, tak se zemskou osou. S tím předním úhlem by to muselo být mnohem severněji než ve Skotsku. Viz. také nerovnoběžnost rysek a stínu, ta dokazuje, že to mají blbě.

 

Na správně udělaných hodinách to prostě musí všechno zařezávat. ;-)

Upraveno uživatelem Wanderer
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Asi je ošidili, škoti. :)

 

Ještě jsem k nim našel toto:

 

A lectern-style ashlar sundial stands in the centre of the walled garden in the grounds of Dunvegan Castle, a hugely popular visitor attraction on the Isle of Skye. The sundial probably dates from the 17th century and features a gnomon (the pin which casts the sun's shadow) on the east, west and south faces. It also has a four pointed star, as opposed to the usual eight.

post-1394-0-03244100-1533150094_thumb.jpg

zdroj:http://www.ambaile.org.uk/detail/en/15811/1/EN15811-sundial-dunvegan-castle.htm

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Jak tak koukám na tu druhou černobílou fotku, tak bych řekl, že se ten přední ukazatel časem ztratil a někdo ho dodělal a jedinou informaci, co považoval za relevantní, že to má být trojúhelník.

 

Je to oboje foceno ve zhruba obdobnou dopolední hodinu a ten stín vypadá úplně jinak, takže původně to měli nejspíš dobře.

Upraveno uživatelem Wanderer
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

A když na to ještě koukám, moc bych nedal za to, že ten žlábek nahoře,případně to další, je taky ukazatel. Vypadá totiž stejně rovnoběžně, jako ty východní a západní ukazatele. Vsadil bych se, že tam původně byly namalované rysky. Tyhle hodiny by se daly vymazlit, ale musel by se nad tím někdo aspoň zamyslet.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se

×
×
  • Vytvořit...