Přejít na obsah

Doporučené příspěvky

O těch natočených číslech jsem taky uvažoval, ale takhle se mi líbily víc. :-)

 

Ještě přemýšlím, že by se tam daly doplnit tenké krátké čárky - půlhodiny a možná přece jen tence letní analemmu na dvanáctku...

 

Dokud nerozeberu lešení... :-)

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • Odpovědi 323
  • Vytvořeno
  • Poslední odpověď

Uživatelé s nejvíce příspěvky v tomto témátu

Uživatelé s nejvíce příspěvky v tomto témátu

Jseš frajer, vážně. I kdyby už nikdo další z návštěvníků vlákna žádné další neudělal, mělo to smysl.

 

Btw čím přesnější bude indexace (půlhodinky, čtvrthodinky...), tím bude přirozená nepřesnost slunečních hodin více zřetelná :)

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Tak tahle to bude vidět ze země příchozí vejda.  :)

 

 

Tohle už je opravdu konečná verze. Během těch pár dnů používání jsem si uvědomil, že ta analema je potřeba, tak jsem ji tam dokreslil. V týdnu přijde klempíř a jak namontuju oplechování, rozeberu lešení a už mě to nebude lákat ve vylepšování.  :)

Kdybych ještě mohl radit budoucím budovatelům hodin, tak doporučuji polos co nejtenčí a plochu co nejrovnější. Zejména v těch krajových polohách, kdy slunce dopadá zešikma, tak jsou ty rozdíly opravdu výrazné. Stačí malé prohnutí plochy a na ukazateli to dělá klidně deset minut. Přesnost kreslení zvolit nejvyšší dosažitelnou (tj. třeba i poloviny milimetru, menší tloušťky čar atd.). Doporučuji si v dané ploše vysledovat všechny stíny, kdy vychází a zapadá slunce, stromy, okolní střechy, převisy, okapy apod. a až podle toho vybrat plochu. Ta měla být pak co největší. Hodně záleží na přesnosti určení azimutu stěny, no a samozřejmě ten polos je potřeba mít správně. Ostatní už jsme řešili dřív, co jsem mohl, to jsem tady nafotil.  :)

post-24539-0-49554100-1506784211_thumb.jpg

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Původně jsem tu plochu chtěl obtáhnout, ale ta drážka není vůbec dokonalá a obávám se, že kdybych to zvýraznil barvou, tak to bude ještě horší. Ona ta drážka má i další návaznost, máme takhle udělané rozhraní bílé zdi a soklu, samozřejmě bez vybarvené linky, i proto je to udělané stejně. I monogram není jen můj, ale minimálně posledních pěti generací.

 

S čísly už nic neudělám, leda bych to oškrabal, přetřel a namaloval znova, ale ty letní jsem chtěl, aby byly na hranici čitelnosti, ty zimní jsou čitelné v pohodě. Ono v reálu to vypadá trochu jinak, jak na fotkách.

 

Možná jediné co se dalo a napadlo mě až dneska, tak celou tu plochu udělat lehce barevně. Buď jemnou šedou, nebo v mém případě světlounce modrou. A to z toho důvodu, že když se do té nové bílé opře slunce, tak to opravdu září a skoro oslňuje. Když jsem to maloval, měl jsem sluneční brýle, na tu bílou plochu se nedalo celý den koukat.

Upraveno uživatelem Wanderer
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Tak už teď je tohle vlákno hlavně Wandererovo, protože je to na rozdíl ode mne muž činu :)

 

...když vidím ten jeho pultík, začínám si pohrávat s myšlenkou, že ho nechám ještě jedny dvoje sluneční bodiny udělat, aby to vypiloval k dokonalosti, a pak si ho s jeho astronomickými vědomostmi, helio-chrono-nouhau a pultíkem prostě pozvu :)

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Si založ extra vlákno - Vývoj heliomagora :D

 

Taky si tak trochu připadám. Ale to poleví. :) Dokonce se přistihuju, jak koukám po okolních stavbách a koukám, kde mají vhodné místo pro umístění slunečních hodin, jak by byly natočené, jak by vycházel polos...  :)

Když mám ale radost, jak to po tom štítu perfektně chodí, jdu to kolikrát zkontrolovat, jak moc se rozchází s hodinkami a pokochat se... Tak jak když zbytečně čumíte na ciferník nově pořízených hodinek. Včera se mě táta venku ptal, kolik je hodin, tak mu říkám, že hodiny má nad hlavou.  :)

 

Jinak samozřejmě s budováním dalších hodin jsem v rámci možností nápomocen.

Upraveno uživatelem Wanderer
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • po 2 týdnech...

Tak to vypadá, že budu předělávat čisla. Za větší a asi je otočím směrem ke středu. Pomůže to čitelnosti, kdy stín půjde mezi čislicemi a ne přes ně. Lešení tam ještě mám, čekám na klempíře.

 

Akorát musím vymyslet, jak dostanu tu barvu dolů. Asi oškrabat.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Střecha hotová, včetně oplechování, lešení rozebrané, definitivně hotovo. Předpokládám, že už tam nepolezu. Číselníky jsem předělal, je to opravdu čitelnější.

 

Jinak jsem se trochu omylem nachomýtl do nedaleké vesnice, kde léta jezdím okolo, ale nikdy přes vesnici samotnou. Náhoda tomu chtěla, zjistil jsem, že na náměstí mají kapličku s nedokončenými slunečními hodinami. Předpokládám, že opravili fasádu, ale na hodiny si asi nikdo netroufnul. Asi napíšu na příslušný úřad, jestli by s tím nechtěli pomoct.  :)

post-24539-0-97208900-1508618583_thumb.jpg

post-24539-0-41818900-1508618593_thumb.jpg

Upraveno uživatelem Wanderer
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • po 4 týdnech...
  • po 5 týdnech...

Pověřím na čtvrteční poledne fotografa. :-) Ale jsem v klidu. Průběžně to sleduju a hodiny jdou vážně přesně, resp. podle analemy. Teď u slunovratu je přesnost perfektní.

Jediné co se za ten čtvrtrok objevilo, jsou stíny některých okolních objektů (komín, anténa) způsobené nízkou výškou slunce nad obzorem. Byť je štít vysoko, nějaký ten stín přes něj v zimě přeběhne.

 

To vyhlídnuté místo na zahradě je na tom se s tíny hůř, tak ještě uvidím, jak to bude s realizací dalších.

 

Mám z toho radost, když vidím jak to chodí přesně, délka stínu taky jak má být, přesnější, než hodiny v okolí. Např. naše kostelní jsem vždycky obdivoval, ale teď už na ně mám trochu kritičtější oko, byť se mi líbí pořád. :-)

Upraveno uživatelem Wanderer
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se

×
×
  • Vytvořit...