Přejít na obsah

Citizen NH8389-88LE


Left4deth

Doporučené příspěvky

Pamatuji si, že poprvé jsem zaregistroval hodinky svého kamaráda, byly to chrono automaty Tissot. Byl jsem okouzlen zpracováním a samozřejmě automatickým strojkem.

Přibližně po půl roce, nastal čas Vánoc a já jsem ve svých ještě pubertálních letech dostal jasný úkol, vybrat si dárek k vánocům. Věděl jsem, že to budou hodinky, ale vůbec jsem nevěděl jaké, absolutně jsem se nevyznal v přehršle modelů a specifikací.

Vybral jsem si své první v mých očích ?pořádné hodinky? módní Jacques Lemans, quartz, s datumovkou a s vteřinovým sub-ukazatelem. Byl jsem nadšený a dlouho jsem je nosil bez nějakého dalšího zájmu o hodinky. Uběhly asi dva roky a já narazil na Chronomag fórum.

 

Vzápětí se vše změnilo.

 

Nekonečný přísun informací, nekončící zástupy značek a modelů.

Po čase jsem věděl, že automatické hodinky musím mít.

A musí to být potápky.

 

Můj rozpočet nebyl nijak veliký, až jsem na konec v jednom hodinářství v Jihlavě narazil na novinku od Citizenu. Samozřejmě je už mám na ruce.

 

A teď k recenzi.

 

Hodinky disponují průměrem pouzdra 46mm a výškou 12,5mm.

Pouzdro i tah jsou z masivní oceli s kartáčovanou úpravou.

Dýnko je šroubovací, neznačené.

Váha celého kompletu je 174g.

Neznačená korunka je na ?čtvrté? pozici a není šroubovací.

Sklíčko je ploché minerální, luneta jednosměrně otočná, 120 kliků.

Ručičky i indexy pokrývá silná vrstva SuperLuminova.

Uvnitř hodinek bije Miyota 8200 s 21 kameny, frekvencí 21600 půlkmitů za minutu, komplikací day/date a ručním nátahem, bohužel bez hackingu.

Udávaná vodotěsnost je 100m.

 

Na první pohled hodinky zaujmou svojí velikostí, která mi ovšem na moje 18,5cm zápěstí přijde akorát.

Co mě opravdu dostalo, je nádherný tmavě modrý ciferník s bílými plastickými indexy, který na slunci předvádí koncert všech odstínů modré, skoro od tyrkysové až po ocelově modrou.

Čitelnost je i přes absenci antireflexní úpravy minerálního skla skvělá, díky jednoduchosti celého ciferníku a také díky oranžové minutové a vteřinové ručičce.

Nemám problém odečíst čas a datum za jakékoliv situace, a o to mi hlavně šlo.Luneta je v tmavě modré barvě a koresponduje s ciferníkem, a ač je plechová jde hezky ztuha, krásně cvaká a nemá tendenci se sama posouvat z mnou zvolené pozice. Okraj je příjemně vroubkovaný a zajištuje tak stabilní úchop bez jakéhokoliv řezání nebo tlačení do prstů.

Nešroubovací korunka na ?čtvrté? pozici je nesmírně pohodlná, mám zvyk nosit hodinky hodně u zápěstí a i při této velikosti mě netlačí ani při celodenním nošení.

 

Tah 22 mm ač základní, ocelový, se značenou překlápěcí sponou je velmi příjemný, ale stále přemýšlím o koupi nějakého pěkného ?shark mesh?.

 

Škoda, že si výrobce více nepohrál se šroubovacím dýnkem, obsahuje pouze základní údaje a není nijak zdobené.

 

Hodinky nosím celý den, nesundávám je ani na koupaní, většinou ani na spaní, akorát na manuální práci, protože leštěná spona je magnet na mikro škrábance.

Překvapila mě kvalita zelené lumi vrstvy, po běžném nošení svítí velice dobře a čas je odečitatelný i ráno.

Přesnost jsem nesledoval, jdou lehce do plusu, ale to mě popravdě moc nezajímá, nepotrpím si na přesný čas, tak jako na ?tikající duši?.

 

Několikrát jsem se s nimi koupal, v rybníce i v moři, vzal je na výšlap do 2000m.nm. Fungují naprosto bez problémů.

 

Jako hlavní nevýhodu vidím absenci safírového skla a spíše základního strojku bez ?hackingu?. Uvítal bych i alespoň drobné značení korunky a dýnka, ale to bych chtěl za ty peníze asi moc.

 

Ani po dvou měsících nošení mě nijak neomrzely, stále se na ně rád dívám a rád je nosím, ale už teď vím, že u nich rozhodně neskončím.

 

+ nádherný modrý ciferník

+velmi silná lumi

+ pohodlné na ruce

 

-základní strojek bez hackingu

-neznačená spona a dýnko

-absence safírového skla

 

Snad se Vám bude mojeprvní recenze líbit, fotky jsem lepší nevyplodil, teprve se snažím přijít na to, jak je vlastně fotit. :)

 

post-54998-0-66893800-1505295721_thumb.jpg

post-54998-0-37970300-1505295722_thumb.jpg

post-54998-0-45657800-1505295723_thumb.jpg

post-54998-0-94689100-1505295723_thumb.jpg

post-54998-0-53609400-1505295724_thumb.jpg

post-54998-0-21239500-1505295725_thumb.jpg

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

....ak ich nedaš tyžden dole z ruky a nebudes o nich ani vediet tak vtedy budu akorat.....ono jedna vec je ako to opticky vypada a druha ako je to pohodlne.....ale samozrejme nič sa navzajom nevylučuje

Upraveno uživatelem Karol
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

....ak ich nedaš tyžden dole z ruky a nebudes o nich ani vediet tak vtedy budu akorat.....ono jedna vec je ako to opticky vypada a druha ako je to pohodlne.....ale samozrejme nič sa navzajom nevylučuje

Z ruky je opravdu téměř nesundávám, ta korunka na "4 a tvar nožiček tomu dost pomáhá, ale kdo ví třeba pořídím 40mm sicury a" Miami " košili. :)

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • po měsíci...
  • po měsících...
  • po měsících...

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
×
×
  • Vytvořit...