Přejít na obsah

Chronometr Primator MF 23 ?


Pralinka

Doporučené příspěvky

Ahojky / dobrý den,

 

dostala jsem po pradědečkovi kapesní hodinky. Ráda bych se o nich dozvěděla něco víc, než jen to, že je pradědeček nosil v kapsičce saka a každý den natahoval. Babička si bohužel nic ohledně hodinek nepamatuje :-( . Nezajímá mne cena. Cenu pro mne mají "sentimentální, rodinnou" - takže nevyčíslitelnou. Ta finanční je mi fuk, prodávat je nechci v žádném případě.

 

Vím, že stav - vi fota - nic moc, taky byly používané a je to na nich vidět. Což je dle mého správné :-) . Vzadu je monogram MF a číslo 23. Jde o značku výrobce ? Nebo pod písmeny MF mám hledat dalšího pradědečkovýho přechůdce ? Google bohužel v tomto neporadil (anebo neumím hledat).

 

Předem děkuji za jakékoliv info vztahující se k takovýmto hodinkám.

post-59984-0-64929200-1506398258_thumb.jpg

post-59984-0-13363900-1506398264_thumb.jpg

post-59984-0-17192400-1506398269_thumb.jpg

post-59984-0-62425700-1506398278_thumb.jpg

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Velmi pěkné kapsáče v kvalitě masové produkce (připomínají mi strojky od Omegy).Zcela jistě dost kvalitní,výrobce se asi nepodaří identifikovat, názvů jako chronometre bylo mraky,ale to nesnižuje jejich hodnotu.Určite bych je vyndal z toho hnusného pouzdra,doškrabe hodinky.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Ahojky kluci, díky.

V pouzdru je na spodní straně červená plsť, takže vyložené je. Takže název "Chronometre Primator", který je na hodinkách uveden, nepomůže k bližší identifikaci? Ještě jsem našla uvnitř hodinek, u strojku, číslo 249308. Netuším, zda je k něčemu dobré nebo ne.

 

Copak víc bych se chtěla dozvědět? Třeba výrobce, hodináře? Nebo přibližné stáří hodinek? Zajímalo by mne, jestli jsou z "roku pradědečka" (jestli si je tedy pradědeček koupil či dostal jako dárek) anebo z "roku prapradědečka" (tedy zdědil pradědeček od svého otce) ...

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Výrobce je Hugo Freund a spol a.s. z Prahy. Značka Primator registrována 1925. Teda výrobce částečný, strojky nakupoval ve Švýcarech, pouzdra vyráběl. Byl to zlatník. Krom toho oficiální prodejce hodinek fy. Zenith. Po znárodnění se z něj postupem času nějakými oklikami stala součást podniku Safina. Dneska se k nástupnictví hlásí pražská zlatnická firma Primossa. Co maj v reálu společnýho nevím, Primossa vznikla v roce 1994.

Jinak Primosa (s jedním S) byla další značka Freundových hodinek, registrováno 1929.

Krom toho vyráběl nerozbitná hodinková sklíčka v licenci od švýcarské hodinářské firmy Wyler.

Jo,a ty hodinky budou někdy z let 1925 až tak 1939. Spíš asi blíž k tomu roku 1925.

 

MF na ochranném pouzdře bude iniciála výrobce pouzdra. Tyhle pouzdra byly masovka a daly se koupit za pár šušňů ve spoustě velikostí v každém hodinářství. Účelem bylo aby se nepoškrábal plášť hodinek.

 

zdroj: mikrolisk.de a https://watch-wiki.org/index.php?title=Freund,_Hugo resp. https://translate.google.cz/translate?hl=cs&sl=de&u=https://watch-wiki.org/index.php%3Ftitle%3DFreund,_Hugo&prev=search

Upraveno uživatelem Dobie
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
×
×
  • Vytvořit...