Přejít na obsah

skalis - (ne)výběr hodinek atd


skalis

Doporučené příspěvky

Tohle vlákno nosím v hlavě už několik týdnů, možná měsíců. Říkal jsem si, že počkám ještě zhruba za měsíc, co my chybí do 10. let na fóru, ale prostě jsem to nevydržel :). Za těch deset let se toho hodně změnilo. Na fórum jsem se dostal díky primkám a v tý době mě zaměstnávala diplomka. Školu jsem dodělal, našel si práci, oženil se a dnes mám dvě dcery. Práci i manželku mám dodnes :) a vzhledem k mojí hodinkové antipromiskuitě byly vlastně i hodinky na zápěstí solidní stálice celou tu dekádu.

 

Poslední roky už sem nepíšu tak aktivně, jako v minulosti, tohle vlákno bude bude akurátní úložiště občasných příspěvků a wristshotů. Hlavní motor pro jeho založení je nicméně prozaický - vybírám hodinky, teda možná vybírám hodinky. Původně jsem si myslel, že ještě pár let počkám a zamířím k nějakému kousku z novodobé produkce Rolexu. Ale rozleželo se mi to v hlavě a došlo mi, že tolik peněz do hodinek dát nechci a vlastně ani nechci čekat. Koupě nových hodinek bude znamenat (by znamenala) prodej mých vintážních Oysterdatů, takže ho ještě pořád zvažuju a možnost, že se na to vykašlu není teoretická. Když je prodám, tak už se k nim skoro jistě nikdy nevrátím, protože hodinkově chci postupovat nahoru. Oysterdate jsou fantastický hodinky, jsou elegantní, nadčasový, mají charisma a fakticky zvládnou cokoliv, na co si člověk vzpomene (šroubovací korunka, WR 100 m).

 

Na jejich nástupce mám prakticky stejné požadavky. Ale aby to nebylo tak jednoduchý, tak racionální argumenty a výběr se dostaly do kolize s argumenty emočními - což vlatně u tak zbytečný věci, jako jsou mechanický hodinky, dává naprosto smysl. Vybírám ze dvou modelů (třetí je taky v pořadí, ale ztrácí) - Tudor North Flag vs. Omega Speedmaster Moonwatch. Moonwatche mi byl čert dlužen a vlastně jsem po nich nikdy netoužil - je to chronograf (větší riziko průniku prachu a vlhkosti do pouzdra, složitější tj. náchylnější na problémy), mají plastový sklo, ruční nátah a nemají šroubovací korunku (na tu jsem mimořádně zatíženej). Vlastně mě do nich navezla manželka větou "A nechtěl by sis koupit Moonwatche?". Byli jsme na ně mrknout v obchodě a fakt jo, jiskra přeskočila (jasně, že už jsem ty hodinky v minulosti měl v rukou mnohokrát, ale nikdy z pohledu potenciálního majitele) a manželka z nich byla taky nadšená. Jsou to relativně odolný hodinky se skvělým rodokmenem a je mi na nich sympatický, že i přes svůj věhlas zůstávají relativně dostupné. Veliká výhoda je variabilita řemenů, spousta "serepetiček okolo" (knihy, starý reklamy atd.) podobně jako u Rolexu a fakt, že Moonwatche umí fantasticky "stárnout do krásy". Ke značce samotné mám rezervovaný postoj, třeba Aqua Terra, což jsou nádherný hodinky splňující všechny moje požadavky, bych si nekoupil právě proto, že je to Omega. Je tedy jasné, že racionalita při výběru hodinek opravdu nehraje hlavní roli. No a pak je tu North Flag. Když je Tudor představil, moc mě nebraly. Naživo jsem je viděl poprvé před dvěma lety kdesi v USA a dost mě odradily. Ale červíček začal hlodat, už mi v hlavě zůstaly a při dalších příležitostech potkat se naživo mě postupně přesvědčily, že jo! No a už pár měsíců je nemůžu z hlavy dostat. Přemýšlel jsem např. i o Panerai, ale od těch mě odrazuje hlavně nákladný servis a marketing značky, který mě poslední roky neoslovuje. North Flagy jsou famózní naprosto moderní hodinky, kde člověk dostane za svoje peníze opravdu spoustu "muziky". Mají dobrý rodokmen, ale zároveň svébytnost (líbí se mi i Black Baye, ale pořád jsou to pro mě "levnější" Suby), silný charakter, špičkové zpracování, odolnost do všech podmínek a skvělý moderní strojek s křemíkovým vláskem a přesvíkendovou rezervou nátahu.

 

Mám tedy na vahách dva modely, jeden reprezentující historii, milník světové hodinařiny s fantastickou legendou. Vedle něho druhý, po kterém bych bez zaváhání sáhl, pokud by žádná hodinářská historie neexistovala - moderní hodinky střihu, který mi padne jako žádný jiný. Jeden den se kloním k jedněm, druhý k druhým. Na North Flagy se ještě pojedeme někam podívat, manželce se nejdřív nelíbily, ale postupně mění názor a chtěla by je vidět naživo :). S výběrem nespěchám, budu dumat dál a ono se to nějak vyvrbí.

 

PS: Hodinky chci koupit nové (chrono24), měly by být definitivní, ale není to nezbytné. Pokud je budu někdy prodávat, tak jen v případě, že bych si kupoval novodobý rolády... Určitě to ale budou hodinky na dlouhou dobu.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • Odpovědi 40
  • Vytvořeno
  • Poslední odpověď

Uživatelé s nejvíce příspěvky v tomto témátu

Uživatelé s nejvíce příspěvky v tomto témátu

Pokud bych mel pred sebou tuto volbu, bylo by to velice jednoduche. Tudor ve vsech smerech. Vetsi univerzal, prehlednost a rozhodne vydrzi vice. Za dalsi se mi libi mnohem vice. Budu se tesit, jak to cele dopadne. ;)

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Z výběru bych volil spíš Tudory, byť na moony jsem zatíženej poslední dobou taky.

 

A ať to nemáš tak jednoduchý, když tě tak čtu, koukám na ten výběr a jak tě znám, tak bych řekl mimo pořadí Expy I :P

A ještě jedna varianta mě napadá, co IWC Ingenieur?

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Kup North Flag. Taky se mi dlouho libi, zkousel jsem je nazivo. Jsou paradni. Podle mne lepsi nez soucasne zakladni Ingy se Selitou a pritom levnejsi.

 

ALE: Oysterdate neprodavej! Mas je vymazleny v perfektnim stavu, mas je dlouho, jsou skvely, patri k Tobe :) Novodoby rolex si koupis kdykoliv, tyhle kdyz prodas tak Te to bude mozna za par let mrzet. A za kolik je prodas? Stoji to za to? North Flag koupis na WUS za 2,5tis USD, pri soucasnem kurzu je to 50k Kc. To je pulka toho co stoji nove moonwatche. Bude to perfektni kombo v hodnote moonu, ktere pokryje opravdu hodne. Samotne North Flag podle mne nejsou dost univerzalni. A moony si nadelis treba za 10 let, nebojim se ze by je prestali vyrabet :)

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Tak nejak jak to pise kloubik...proč prodávat ty starý paštiky (rolexky) kdyz Te bavi a těžko to budeš zase kupovat...a uvidis,ze je budes chtit za rok nebo dva zpatky...budou o 20k drazsi a hlavne nekoupis ty "svoje"

Ale kazdej ma svoji cestu...ja prodal tolik hodinek co bych chtel zpatky-ale to uz je jinej pribeh... :)

Upraveno uživatelem snake
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Ja pojdem proti prispevkom nadomnou. Si tu uz hodne dlho a registrujem tvoj vkus. A ked polozim na vahu Moony vs North Flag tak u teba mi vychadza jednoznacne Omega Speedmaster. Ani nebudem rozvadzat preco lebo ked nahliadnes uplne hlboko na dno svojej Chronomagoristickej duse tak sam uvidis preco. Aby som ti zamotal hlavu este viac, tak vedz, ze za posledne 3 mesiace som mal Rolex Exp II a Rolex Submariner. Ani jedny uz nemam, ale moony su doma furt. Vlastne nie doma, ale na zapasti.

Moja rada - ponechat krasne Oysterdate, ktore mas a dokupit Moony. Budes vysmiaty na dalsich 10 rokov ;)

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

S Moonwatch Tě určitě podržím. Je to klasika všech klasik, nejsou malé, ale jsou lehoučké a perfektně se nosí na všem... Nejlepší je plechový tah, v mém případě ref. 1171. Dělají se desítky let v prakticky stejné podobě a je kolem nich obrovská aura.

 

c4d67f26dfba9ebbf07ca4cddf862fe1.jpg

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Ta aura kolem Moonwatchu, to je uplne pekne receno.

- Moony jsou asi nejvic variabilni hodinky co z nam ve smyslu, ze jim opravdu slusi snad vsechno. Tah, hadra, a hlavne kuze. Temer jakakoliv. To se hned tak nevidi.

- Na druhou stranu mi prijdou moony strasne nudne. Je pravda, ze jsem je nikdy nemel moznost ponosit delsi dobu, ale kdyz je vidim u nekoho v hospode a vyzkousim, tak jako jo, ale ze bych je musel mit, to ne. Navic novodoby tah prodluzuje L2L pomerne hodne, takze jsou mi velke. Chce to plechovy tah jak pise Dlubix. S kratsima koncovkama a pak sednou paradne.

- Zustava tedy aura pristani na Mesici. Jelikoz nejsem kosmonaut, tak mi to je celkem fuk :)

 

Proto se priklanim k tem Tudorum. Jo a pridavam dalsi hlas za to, at si Rolby nechas.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

pokud mohu jako hodinkový platnážník přispět na misku vah, jelikož jsem v podobném stadiu, pak 100% nechat oysterdaty a k nim pořídit z tvého výběru moony. Když ne moony, pak bych zůstal u Tudoru, ale volil černé Black Bay s in-housem. U moonů je fajn věc, že si k nim můžeš pořizovat různý serepetičky (knížky, modely Saturnu apod.). Na mě jsou NorthFlagy až moc strohé, moc industriální, ač na ruce sedly velice dobře. Osobně mám malý Tudorky oysterdate a ty se zdá nepůjdou, pokud by nebyly nahrazeny defacto plnohodnotnými RLX.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Ackoli velky fanda znacky Tudor, k North Flagum mam zatim ambivalentni postoj, z meho pohledu odvazna volba. Moony jsou proti tomu sazka na jistotu. Tato dilemata se ale rozumove resit nedaji, to Ty jiste dobre vis. Poprosil bych manzelku aby me v nahodne vybrany den kolem 2-3h rano vzbudila chrstnutim male sklenky ledove vody do tvare a nekompromisni otazkou Flagy nebo Moony? Odpovez, hned! ;)

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Pokusím se odpovědět na otázky, které padly. Předně musím říct, že rozumím hlasům pro neprodej 6694 (Oysterdate), nicméně tak situace nestojí. Hřiště, na kterým hraju je pevně daný - buďto prodat a postoupit do dalšího kola, nebo si nechat 6694. Jejich prodej bude dělat dominantní vstup pro financování nové akvizice. Pokud bych byl v situaci dát na dřevo peníze na North Flagy nebo Moonwatche bez jejich prodeje, tak bych je prodal a koupil 214270 :).

 

Třetí model v pořadí, který za vedoucí dvojici zaostává, jsou Tudor Black Bay (Blue nebo Black). Původně byly na špičce pelotonu, ale pořád u nich vidím (vlastně i jako výhodu) silnou příbuznost se Submarinerama. Bojím se, že bych je kvůli tomu časem poslal do světa. NF jsou pro mě dnes to, co byly Rolex před proměnou z kvalitních hodinek na luxusní zboží. NF ztrácí, a líbí se mi neumannova formulace "odvážná volba", jedině tím, že svoji vlastní historii mají zatím ještě před sebou. Je to krok do neznáma, zatímco Moonwatche jsou natolik profláklý, že je to opravdu sázka na jistotu, snadná a pohodlná volba.

 

Speciální odpověď pro jankoxx: Janko, naopak si myslím, že v hloubi mojí chronomagorské duše sedí ty NF a jen sbírám odvahu nekoupit Moony, které se snadno nabízejí. Je to snadná a pohodlná volba, ale určitě ne špatná. Pravděpodobně jsou obě možnosti rovnocenné, jen v obou případech se liší to, co získám i to, co daný model dát nemůže.

 

e815c06ba522ff4b5cc103672d1b31cc.jpg

Pro dnešek jeden z impulzů favorizující NF. Hudson River Project, hispterský dobrodruh se škaredýma rezavýma fousama s Tudorama na zápěstí. Sice nejsem hipster ani bojovník proti globálnímu oteplování, ale tohle promo mě prostě chytlo...

Upraveno uživatelem skalis
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

nejsem na chronografy, takže za mě stopro Tudor. Líbí se mi už dlouhou dobu a mít na sobě nápis Seiko.. :)

 

jinak to jsou s Moonama dost odlišné hodinky

 

chrono ano-ne

datum ne-ano

šroub.korunka ne-ano

integrovaný tah ne-ano

automat ne-ano

 

jestli by to nechtělo nějak si to ujasnit :)

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Ani moony, ani NF... Co "mirny upgrade" v podobe datejustu v 36 mm ? A vyrochnit se v barve.. cerna, svetla nebo modra... S tema pak zvladnes vsechno.. :-)

 

Edit.. anebo stary expy II... A opet jen poresit barvu... Rolex ti bude chybět.. :-)

 

 

efd802d497838137ae64cf78a94c2b6e.jpg

 

 

 

Edit 2: a jestli chce vystoupit z rady, tak Sla017.. :-)

Upraveno uživatelem petr_cha
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Pokusím se odpovědět na otázky, které padly. Předně musím říct, že rozumím hlasům pro neprodej 6694 (Oysterdate), nicméně tak situace nestojí. Hřiště, na kterým hraju je pevně daný - buďto prodat a postoupit do dalšího kola, nebo si nechat 6694. Jejich prodej bude dělat dominantní vstup pro financování nové akvizice. Pokud bych byl v situaci dát na dřevo peníze na North Flagy nebo Moonwatche bez jejich prodeje, tak bych je prodal a koupil 214270 :).

 

Třetí model v pořadí, který za vedoucí dvojici zaostává, jsou Tudor Black Bay (Blue nebo Black). Původně byly na špičce pelotonu, ale pořád u nich vidím (vlastně i jako výhodu) silnou příbuznost se Submarinerama. Bojím se, že bych je kvůli tomu časem poslal do světa. NF jsou pro mě dnes to, co byly Rolex před proměnou z kvalitních hodinek na luxusní zboží. NF ztrácí, a líbí se mi neumannova formulace "odvážná volba", jedině tím, že svoji vlastní historii mají zatím ještě před sebou. Je to krok do neznáma, zatímco Moonwatche jsou natolik profláklý, že je to opravdu sázka na jistotu, snadná a pohodlná volba.

 

Speciální odpověď pro jankoxx: Janko, naopak si myslím, že v hloubi mojí chronomagorské duše sedí ty NF a jen sbírám odvahu nekoupit Moony, které se snadno nabízejí. Je to snadná a pohodlná volba, ale určitě ne špatná. Pravděpodobně jsou obě možnosti rovnocenné, jen v obou případech se liší to, co získám i to, co daný model dát nemůže.

 

 

Pro dnešek jeden z impulzů favorizující NF. Hudson River Project, hispterský dobrodruh se škaredýma rezavýma fousama s Tudorama na zápěstí. Sice nejsem hipster ani bojovník proti globálnímu oteplování, ale tohle promo mě prostě chytlo...

Skalisi, neblbni. Už jednou jsi udělal tu chybu a prodal své Oysterdate a teď to chceš udělat znovu? Proč?

 

Chápu, po určité době má člověk pocit, že je potřeba si koupit něco nového, že to staré už není to pravé, je to nuda, je potřeba se odměnit... Ale to je blbost, k tobě patři 6694 a ať koupíš co koupíš, dřív nebo později tě to omrzí a začneš vymýšlet další ptákoviny. Skalis = Rlx 6694. Troufám si tvrdit, že ať koupíš Tudor, nebo Omegy, nadšení nevydrží dlouho a budeš zase vzpomínat na Oysterdayte. budou ti chybět, bude se ti stýskat. 

 

Ale pokud ti mám odpovědět na otázku, z těchto dvou bych si/tobě vybral definitivně Tudor. I když ten obrázek se zrzavým fousáčem je stejně marketing, jako cokoliv jiného dnes, co se objeví na www...

Upraveno uživatelem filo-boxer
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se

×
×
  • Vytvořit...