Přejít na obsah

Oris Aquis "Source of Life"


martar

Doporučené příspěvky

post-30813-0-79019300-1520146963_thumb.jpg

 

Další z řady limitek od Orisu (většinou velmi povedených) - ovšem tentokrát se neliší jen příběhem a kosmetickými úpravami dýnka a balení, ale i dvěma technickými novinkami. Základem je stále aktuální řada Oris Aquis 43,5 mm osazená cal. 733 (na bázi Sellity SW 200) s 300 WR. Tématem limitky je řeka Rýn, která v širším smyslu slova "pramení" v oblasti, která je kolébkou švýcarského hodinářství. Limitované množství 2.343 kusů odpovídá číslem nadmořské výšce jezera Tuma, ze kterého Rýn započíná svou pouť. Kromě tradičně krásně zpracovaného plného dýnka s motivem Rýna a vychytané, hezky zpracované, a perláží a dvojím "finišem" zdobené spony s regulací (resp. krokovou extenzí) je novinkou ztvárnění data - namísto datového okénka je v cifru kruhový průhled na celý datumový věnec, který není číslovaný, ale slouží jen jako optická indikace dne v měsíci a samotné číslování se přesunulo na ciferník. Druhou novinkou je zpracování lunety. Ačkoliv technické specifikace níže uvádějí jako materiál keramiku, je šedá barva a kruhový brus vložky lunety dost nezvyklý... a Monochrome uvádí jako materiál vložky wolfram. Zda se jedná o nějaký kompozit, nezvyklou formu nelesklého wolframkarbidu nebo něco jiného netuším, kdo má čas a chuť, může pohledat. Kombinace modrého ciferníku a šedé lunety a šedého rubberu je káždopádně zajímavá.

 

post-30813-0-82499400-1520146983_thumb.jpg

 

TECHNICAL SPECIFICATIONS ? ORIS 'SOURCE OF LIFE' LIMITED EDITION

Case: 43.5mm diameter - stainless steel, brushed and polished - grey ceramic bezel, uni-directional - sapphire crystal on the dial side - 300m water resistant

Movement: Oris cal. 733 (based on Sellita SW 200) - automatic - 4Hz frequency - 38h power reserve -

Strap: Grey rubber Oris-developed safety anchor and quick-adjust sliding-sledge folding clasp with extension. Alternatively available with stainless steel bracelet with extension.

Reference: 01 733 7730 4125 MB - limited to 2,343 pieces

Price: CHF 2,100 on rubber / CHF 2,300 on steel bracelet

 

post-30813-0-47566600-1520147570_thumb.jpg

 

 

Zdroj: https://monochrome-watches.com/oris-source-of-life-limited-edition-new-aquis-circular-date-specs-price/

Upraveno uživatelem martar
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Ona to asi nakonec třeba ta broušená keramika bude, ale v článku na Monochrome se vážně uvádí "The uni-directional diving bezel features a grey tungsten insert with a 60-minute timer scale"... tak nevím.

 

Mně se hrozně líbí dotaženost detailů dýnka, spony i gumy, limitky Orisek to posouvá do jiné kategorie.

 

Kruhové řešení data je zajímavá změna, ale esteticky i prakticky bych nakonec dal přednost klasickému datu na šestce. Je to pro mne čitelnější a čistší. Viz třeba Clippertony.. něco jiného by bylo, kdyby kruhové zobrazení data vyřešilo nevzhledné datové okénko, kvůli kterému by třeba chyběl index ... viz Eterna Diver :) ... ale zrovna u Aquisů je klasické datumové okénko vyřešeno moc fajnově.

 

Edit: leon byl rychlejší :)

Upraveno uživatelem martar
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

... když vidím starý Aquis ručky, nejsem si vůbec jistý, zda jsou aktuální "ala Perrelet" ručky lepší... nový jsou sice víc chlapský, ale ty starý jsou prostě nezaměnitelný, a tak nějak proporčně vyváženější. Ale dobrý jsou oboje :)

Upraveno uživatelem martar
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Tak oni v Orisu kvůli Kuncákovi udělaj model, kterej má na cifru všech 31 dní místo jednoho, a jemu to nestačí :D :D

Martine, vydrž, třeba bude mít příští limitka Panoramatic Big date...

 

Hezkej pocin, jen mi tam chybi to datum, i kdyz na potapkach....

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Veľmi vydarené hodinky. Ciferník farebne výborný a sedí ku nemu aj farba lunety, ktorá sa mi predtým nepáčila. Ručičky ťažko povedať, či sú pôvodné lepšie, alebo nie. Sú dobré obidvoje. Oris z Aquisu vymlátil naozaj čo sa dalo, riešiť nástupcu nebude jednoduché.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Moc povedeny, datovy venec je jednoznacne mene prehledny nez klasicke okenko, ale zase jsou designove zajimavejsi.. A udelat v dnesni dobe neco, co hodinky odlisuje od zbytku, neni lehky ukol.  Hodnotim to proto pozitivne, i kdyz odecet data da vetsi praci.. Ty limitky jsou skvely, ostatne to uz se stalo u Orisek temer pravidlem. Mrzi me strojek, kez by do nej konecne hrabnuli a trosku jej vylepsili, predevsim pak rezervu.. 38 hodin je fakt malo.. 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
×
×
  • Vytvořit...