Přejít na obsah

Fakt vymazlený potápky


romulada

Doporučené příspěvky

Ahoj, Chronošílenci! Nemyslel, jsem si, že budu ještě někdy psát recenzi na hodinky. Pár jsem jich sem v minulosti napsal a před nedávnem jsem si začínal myslet, že jsem se z hodinkománie nadobro vyléčil. Kdepak! Jak se člověk jednou nakazí, celý život se toho nezbaví.

 

Před nějakým časem jsem postupně vykosil celou svou sbírku hodinek. Nebyla malá. Možná to znáte taky, člověk občas potřebuje peníze a když si nechce půjčovat, sáhne po tom, co je doma. Bral jsem to jako určitou terapii. No co, v životě jsem si hodinek užil do sytosti, tak se holt naučím žít i s jedněmi. Šlo to a celkem bych to i doporučoval, v případě, že ráno nevíte, které posadit na ruku, abyste se celý den neošívali, že jste měli zvolit ty druhé nebo desáté. Aspoň já jsem to takhle občas řešil.

 

No, ale zpět k jádru pudla. Fakt šly dlouhou dobu hodinky mimo mě. Neměl jsem ani potřebu, koukat, co je zde nového. Možná jsem to v sobě jen potlačoval, chichi. O víkendu jsem juknul. A rovnou do prodejní sekce. Když už jsem se jí probíral, sjel jsem hned několik stránek. Spousta krásných kousků. Vždyť já ale nic nechci!

 

Najednou jsem narazil na titulek CREPAS CAYMAN 3000. O této značce jsem před časem četl ve Watch magazínu. Juknu na ně. Bože, to jsou ony! Tak tyhle musím mít! Samozřejmě, že ten pocit znáte. Vždyť já jsem ho taky už mockrát zažil, jenže teď, po takové pauze, co jsem si sám naordinoval, to bylo úplně jiné. V lednu mi bylo pade a v tomto věku člověk začíná hůř vidět na blízko. Tedy, abych nezevšeobecňoval - já jsem začal hůř vidět na blízko! Už dřív jsem dával přednost černému číselníku, ale nyní je pro mě naprostou nutností. Zkusil jsem jiné varianty a prostě na to mžourám, jako vejr. Caymany měl fakt praštily do oka naprostou čistotou provedení. Nic na nich nepřebývá, ale naštěstí ani neschází. Potápky, jak mají být. Jednoduchý číselník s indexy, silné, dobře viditelné ručky. Napsal jsem prodávajícímu, kterého tímto zdravím. Včera jsme se sešli a dnes jsem ještě hodinky nesundal z ruky, ačkoliv jsem celý den doma a doma obvykle hodinky nenosím. Já vím, co si myslíte. Prvotní nadšení z nového kousku. Jenže tentokrát je to vážně láska na první pohled a troufám si tvrdit, že taková, která nevyprchá ani s léty.

 

O značce CREPAS jsem toho až do včerejška moc nevěděl. Včera jsem se snažil najít všechny dostupné informace. Nutno říct, že zajímavé. Španělská firma, která vznikla teprve v roce 2010 se specializuje výhradně na potápky. Dělá malé série - nyní je to tuším 313ks, hodinky, které jsem koupil já jsou ze série 299ks. Musím přiznat, že jsem měl dříve, když jsem ještě v hodinkách "jel" naplno, celkem rezervovaný přístup k nově vznikajícím značkám. V době svého Rolexového období, bych pravděpodobně o koupi něčeho takového vůbec neuvažoval. Měl jsem jasně hozené, že pořádné hodinky se za méně než "kilo" koupit nedají. Velká chyba! Asi zapůsobila ta pauza, kterou jsem si dal. Také jsem si řekl, že už si nikdy nepořídím nic tak drahého, vždyť se dá žít i s mnohonásobně levnějšími hodinkami. Crepas tomuto názoru dávají za pravdu. Nebojím se dokonce říct, že dávají spoustě prestižnějších značek pěkně na prdel! Díky předchozím zkušenostem, mám s čím srovnávat. CAYMANY mě naprosto šokovaly svým zpracováním. 

 

Pouzdro je i přes svou větší výšku 16,9 mm bez vypouklého sklíčka, naprosto dokonale vytvarované. Průměr samotného pouzdra je 43mm, s lunetou 44,5mm. Hodinky sedí na ruce, jak mají a člověk nemá takový ten nepatřičný pocit, že mu na zápěstí něco přebývá. Luneta je otočná v jednom směru - tak, jak to je u funkční lunety potřeba, klape ve stodvaceti krocích a klape na indexy na číselníku s naprostou přesností. Dojem z lunety - jedna z nejlepších, co jsem kdy vyzkoušel. Rolex - samozřejmá kvalita, i když jsem jednou musel malinkou vůli řešit s hodinářem, přesto, že šlo o nové hodinky. Nejhorší zkušenost jsem měl s limitkou Chronografu Navy Seals od JLC, kde si luneta dělala téměř, co chtěla. Samozřejmě, že se to může stát a možná, kdybych dostal do rukou zrovna jiný kousek Caymanů, tak by se luneta mohla taky "vrklat", ale ta moje se prostě nevrklá. Dobře si pamatuju, jak mě vytáčelo, když neseděla na mých Submarinerech a na JLC, které stály desetkrát víc, než jsem dal za tyto krásky. Pouzdro je vyrobeno z ušlechtilé oceli 316L, jako naprostá většina sportovních hodinek, které to myslí se svým zaměřením vážně. Sklíčko je safírové, což už tak samozřejmé u všech značek není a to ani u některých výrazně dražších. Netvrdím, že např. Hardlex je špatná volba, ale myslím, že nic lepšího, než safír zatím neexistuje. Nebo ano? Fakt jsem dlouho nehodinkařil, tak nemám takový přehled. Safírová je také vložka lunety, kruhová vložka, ukrývající logo firmy na zadním víčku a dokonce číselník!

 

Je vidět, že na těchto hodinkách výrobce rozhodně, co se kvality použitých materiálů týče, nešetřil. Nešetřil ani na příslušenství. Hodinky mají dokonale zpracovaný nylonový řemen, pro možnost, že by nějaký "šampón" dal přednost kůži, také skvěle ušitého aligátora a ocelový tah, který je navíc možné osadit, jak motýlkovým uzávěrem, tak klasickým překlápěním s potápěčskou extenzí. Všechny tři varianty jso opravdu vymazlené do nejmenšího detailu. Zvlášť musím vypíchnout kovový tah, který si svým zpracováním v ničem nezadá např. s IWC, což považuji za jedny z nejlépe provedených tahů. Tedy alespoň z toho, co jsem měl možnost vyzkoušet.

 

Ručky, indexy, číslice a indexy na lunetě, jako i logo na zadní straně jsou potaženy Superluminova BG W9. Netuším, co znamenají písmena a číslice na konci (ještě jsem nevyzkoumal), ale musím říct, že ve tmě odvádí fosforeskující výplň skvělou práci. Strojovna je ETA SA 2824 v TOP grade provedení. Hodinky jsou vodotěsné do 3000metrů. Zřejmě to nikdy nevyzkouším, stejně, jako jsem nevyzkoušel ani 300 metrů u Subů, ale je to už na hranici raritní vodotěsnosti. O něco praktičtější věcí je antimagnetismus, tady funguje do hodnoty 70 000A/m, což je myslím také celkem slušné. Heliový ventil je nenápadně zapuštěn do boku a není opatřen žádným nápisem okolo, takže ho člověk snadno přehlédne.

 

Hodinky jsou uloženy ve slušivé černě lakované bedýnce s šuplíčkem na příslušenství, který se vysouvá z boku polstrovaného vnitřku. Jedná se o nefalšovanou limitku. Těchto hodinek bylo vyrobeno skutečně jen 299ks. a šlus. Nejedná se o limitku typu Breitling, kdy se pozmění nějaký detail na již zaběhnutém modelu a udělá se sériie několika tisíc kusů. Včera jsem jel pro hodinky a strašně jsem se na ně těšil, protože mě hned na první pohled okouzlily svou čistotou provedení. Dnes můžu směle dodat, že mě nepřestává udivovat také kvalita provedení a cena, za jako byly k mání. Nemyslím jen tu, za kterou jsem je koupil já, ale cena nových hodinek. Kdyby dnes někdo přišel a nabídl mi za ně Rolexy - nevyměnil bych. Né proto, že bych po nich opět po letech nezatoužil, ale proto, že mám na ruce hodinky, které stály zlomek ceny a naprosto ve všem (pokud nebereme v úvahu in-house) se jim vyrovnají. Vím, že se teď majitelé Rolád pousmějí a namítnou, že právě o ten in-house stroj jde především. Po svých zkušenostech a osobním vývoji mé chronomagorské nemoci, si dovolím nesouhlasit. A navíc - tyhle už prostě nebudou... :)

 

Pokud jste dočetli až sem, máte výdrž a jste stejně ulítlí, jako já. Mějte se krásně, užívejte svoje miláčky na zápěstí a radujte se z toho, že si je můžeme dovolit, někomu musí stačit sluníčko, chichi :)

post-2985-0-23789000-1520349707_thumb.jpg

post-2985-0-94122900-1520353722_thumb.jpg

post-2985-0-14720300-1520353735_thumb.jpg

post-2985-0-03288300-1520353760_thumb.jpg

post-2985-0-36615200-1520353772_thumb.jpg

post-2985-0-02965600-1520353785_thumb.jpg

post-2985-0-16686300-1520353800_thumb.jpg

post-2985-0-81977400-1520353814_thumb.jpg

post-2985-0-12087200-1520353822_thumb.jpg

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Moc hezky jsi to napsal! Cetlo se to nelehce ale moc zajimave cteni. Prekvapuje me , ze takoveho veterana neco takhle uchvati.

Díky! Jo, taky jsem nedoufal, ale jak jsem napsal - chce to delší odstup a člověk na to kouká jinak. Krásnej den! :)

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Parádní nadšení - tak ať vydrží co nejdýl. Na lunetu u JLC se pamatuju... Crepasy jsou boží, taky jsem byl úplně unešen zpracováním a čitelností, když jsem je kdysi u Sphinxxe viděl. Zajímavý detail na nich je, že vnitřní strana nožek není úplně rovnoběžná, nožky se mírně rozvírají. U originálního tahu je to samozřejmě perfektně zohledněno ve vytvarování koncovek. Předpokládám, že podobně jsou přizpůsobeny i Tebou zmíněné řemeny.. vím, že jsem zkoušel nasadit standardní řemen a vypadalo to blbě.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Crepas ma zaujal starším modelom El Buzo (až na ten názov, ktorý za nič nemôže :) ). Model  Cayman je takisto nádherný, civilnejší. Páči sa mi aj vcelku zbytočný doplnok - lumi na dýnku, zaujímavý nápad, nespomeniem si, či to niekto použil, alebo je to taká exkluzivita Crepasu.

 

Len ťa poprosím, druhykrát rozdel text na odseky, dosť ťažko sa číta tá masa textu. Dík.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

A dá se vůbec ještě něco vykoumat.  U něčeho co je prověřený.  Na experimenty Hublot.  

Některé věci se prostě nedají inovovat, protože pak pozbývají na funčnosti.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

 Na lunetu u JLC se pamatuju... 

Tady jsem řešil jiný problém, ta luneta se po čase fakt začala vrklat, což bylo dost na prd. Zde se diskutovalo o tom, zda není nakřivo trojuhleníček s Lumi, ten byl v poho. :) No, každopádně jsem je stejně nakonec pustil, už ani nevím kde a komu :)

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
×
×
  • Vytvořit...