Přejít na obsah

Shewczovy nesmělé fotopokusy


shewcza

Doporučené příspěvky

pool1975: já žádný makro fotograf nejsem, ale jednou snad budu. Hrozně mě to baví. Díky moc.

 

pebe: jo toho jsem se právě bál. Ten objektiv koupím, ale potom se bojím, že zjistím, že tělo má taky své rezervy a budu v tom za balík.

 

Ondrej71: díky, stativ už řeším :-)

 

Londoner: díky za radu. Stativ určitě koupím. Teď řeším jestli Tamron a nebo právě tu Sigmu. Nemáte někdo zkušenost s obouma?

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • Odpovědi 1,3tis.
  • Vytvořeno
  • Poslední odpověď

Uživatelé s nejvíce příspěvky v tomto témátu

Uživatelé s nejvíce příspěvky v tomto témátu

Sigma, alebo Tamron, čo sa týka kvality výstupu, ťažko budeš hľadať rozdiel. Tamron je trochu kratší, čo v praxi vadiť nebude. Zavážia skôr veci ako stabilizátor obrazu a vysúvanie pri ostrení. Tuším Sigma sa vysúva, Tamron nie. Ale ani vysúvanie vadiť nemusí, ak s tým nepôjdeš fotiť hmyz. Takže asi skôr pôjde o to, že ktorý zoženieš za lepší peniaz, alebo ktorý Ti je sympatickejší. Treba pozrieť aj staršie verzie, možno budú za lepší peniaz.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

McStinger: díky za tvé postřehy. Starší verze jsou levnější a to celkem podstatně, má to ovšem háček a to ten, že nemají ostřící motorek a moje zrcadlovka taky ne. To v praxi znamená, že by mi nefungovalo automatické ostření, což u makra nebudu potřebovat, ale ten objektiv zvlédne i krásné portréty a to se může někdy hodit. Tam už by se to automatické ostření hodilo. Proto hledám novější typ. Kdyby někdo prodával, jsem jedno velké ucho.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Jak pise kolega vyse, ty makra jsou vsechny dobry. Kdysi (v ere filmu) jsem mel tokinu a taky dobry.

 

Jinak ja mam tu novou sigmu a ta se nevysouva a ta opticka stabilizace se casto hodi.

 

Nevim jakej ma ten nikon hledacek, ale vsechny aps tela co jsem videl ho mely tragickej a tam je auto fokus nutnosti bych rekl- teda na ty portrety treba.

 

Jinak jestli do toho zaplujes tak bacha leze to dost do penez....i kdyz teda ja nakonec skoncil u trech pevnejch (35mm, 105mm, 135mm) a zbytek resim nohama a nebo tu fotku holt nemam :)

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Londoner: díky. Tomu bych se chtěl právě vyvarovat. Moc peněz do toho rvát nechci.

 

Dám sem foto z dnešní procházky a z večeru, kdy jsem se snažil vyfotit kapku dopadající na hodinky. No co Vám budu povídat, tři paměťovky plný a fotka použitelná žádná. Vybral jsem tu nejlepší, abych to časem mohl srovnat. Je to ta poslední;-)

post-21215-0-06259900-1522008876_thumb.jpg

post-21215-0-24383400-1522008892_thumb.jpg

post-21215-0-39620000-1522008905_thumb.jpg

post-21215-0-70150000-1522008923_thumb.jpg

post-21215-0-81035500-1522008944_thumb.jpg

post-21215-0-04462000-1522008959_thumb.jpg

post-21215-0-90129900-1522008972_thumb.jpg

post-21215-0-12435100-1522008986_thumb.jpg

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Ahoj, jsem rád, že jsi založil vlákno s vlastními fotkami, určitě budu pravidelný návštěvník. Hlavně když nahodíš další fotečky želv :)

Ale abych mluvil k tématu:

Z obecných rad, které jsem dříve vyčítal z různých fór, se prý vyplatí při focení makra kontrolovat ostření přes display foťáku, kde si zaostření zkontroluješ (i když máš čitě manuální objektiv bez motoru) díky zelenému rámečku, případně přiblížením lupou... S tím se pojí další věc - krytka hledáčku. Ta by měla bránit teoretickému vniknutí parazitního světla do foťáku právě přes hledáček.

Až pořídíš stativ (dobré je k makru pořídit takový, kde můžeš foťák přichytit i "vzhůru nohama" - mezi nohami), aktivovat předsklopení zrcátka - když bys fotil na dlouhou expozici, vlivem pohybu zrcadla může dojít k roztřesení foťáku, i když je upevněn na pevném stativu. Samozřejmostí by měla být dálková spoušť, ta dost pomáhá. No a blesk - to je velké velké plus (do začátku určitě stačí lampičky, dioda na mobilu apod., ale nemají takové možnosti jako blesk). 

Musím do postele a brzo do práce, ale zítra ještě něco připíšu...

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Pár postřehů k markům. 

 

1. to chce opravdu stabilní stativ, se kterým se dobře pracuje. 

2. stativ musí být na stabilním povrchu! I plovoučka nebo dřevěná podlaha dokáže pracovat a pokud po ní někdo projde, tak fotka bude mázlá. Při focení být úplně v klidu.

3. fotit buď na dálkovou spoušť nebo na samospoušť - tak to dělám já. Člověk má tak čas na přípravu, zrcadlo se stabilizuje a díky 2 volným rukám se dá dělat harakiri se světelnými zdroji.

4. pohrát si se světlem. Světlo je až na první místě a tady mám zatím obrovské rezervy. Využívám displej mobilu, stolní lampu, denní světlo, bílý papír jako odrazovou plochu, černý papír kvůli stínění a odleskům...

5. ideální je položit hodinky na nějakou platfomu, která zajistí, že budou ve stabilní poloze, ale zároveň s nimi půjde lehce manipulovat - mě se osvědčil hodinkový koženkový futrál od Laco.

6. zvládnout alespoň základní úpravy v nějakém editoru

6. zkoušet, cvičit, fotit :-) Opravdu to není jen a jen o hardwaru

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Původně jsem chtěl ještě něco dopsat, ale dobře to shrnul kolega nade mnou. I s těmi odrazkami.

Jisté úskalí ale představuje právě tělo entry level foťáku - kromě toho, že nemá motor na ovládání manuálního objektivu, tak bude mít i omezené možnosti bezdrátového ovládání blesku, což ale není až takový problém - dá se řešit kabelem.

Každopádně, se vším se dá vypořádat, pokud vymyslíš způsob, a tělo vlastně není až tak důležité! Daleko větší důraz je kladen na kvality objektivu.

Ještě jedna poznámka ke stabilizaci - v případě, že fotíš ze stativu, nastavíš předsklopení zrcátka a samotnou expozici pustíš přes dálkové ovládání, je dobré stabilizaci vypnout. Automatická stabilizace může, v uvozovkách, hledat problém kde není a je tak spíše na škodu, než k užitku. To samé s automatickým ostřením - před samotnou expozicí zaostři na požadovaný bod a po zaostření vypni automatické ostření (na objektivu) - pokud bys spustil expozicí bez vypnutí ostření, foťák by sám zase začal ostřit, přičemž nevíš na co. V konečném důsledku tak vlastně fotíš na manuální režim.

Já sám fotím tímto způsobem. Nejprve nastavím předsklopení zrcátka, automaticky zaostřím na žádoucí bod, vypnu stabilizaci a ostření, clonu nastavím tak, abych měl vše tmavé a normálně exponovaný hlavní motiv a poté z dálkové spouště fotím. Jistě, je to pokus omyl, ale i tak je to dobrý způsob. Jen bych měl zmínit, že mám na to makro manuální objektiv, na kterém manuálně nastavuji clonu a tudíž i hloubku ostrosti.

Je třeba si hrát a zkoušet...

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

So stabilizátorom dobrý postreh. Stabilizátor sa vypína pri fotení zo statívu vždy. Čo sa týka ostrenia, pri makre statických predmetov ostrím manuálne všetko. Je to rýchlejšie a presnejšie, než hrať sa s ostriacimi bodmi a čakať na autofokus, ktorý hlavne pri horších svetelných podmienkach občas behá celý nešťastný hore-dolu.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Londoner: Ani ne, MM mají zapuštěný hardlex pod úroveň lunety, takže se tam nějaká voda vleze a potom stačí i malá kapička. Díky.

 

 

nooski: Stativ mám, externí blesk mám, dálkovou spoušť taky mám, ale momentálně nemám ten čas. Bohužel tyto všechny věci mám jen dočasně vypůjčené.

 

Janko_Hrajko: Ahoj, díky za rady, pokusím se je využít při focení. Želvy už bohužel nemám, ale chystím se na ty nový, tak snad brzy :-)

 

McStinger: jo to máš pravdu, zkoušel jsem to i s automatickým ostřením, ale to bych se nedočkal a stejně by to nikdy nezaostřilo, tam kam já potřebuji =D

 

 

 

Snad bude více času v blížícím se prodlouženém víkendu, tak sem hodím aspoň jednu mobilovku, snad nikoho nepohorším. Říkal jsem si, že je sem dávat nebudu, aby se mi to potom nepletlo, když budu porovnávat možný posun, ale snad se v tom nějak vyznám časem.

post-21215-0-92314900-1522179669_thumb.jpeg

post-21215-0-86641400-1522179682_thumb.jpeg

Upraveno uživatelem shewcza
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se

×
×
  • Vytvořit...