Přejít na obsah

proč už nemám potápky


JMK

Doporučené příspěvky

Celkem jsem vlastnil dvoje potápky. Nejprve Orient Mako I a pak lepší verzi Mako II. Nedávno mi došlo že mi vlastně vůbec nevyhovují právě kvůli tomu jaké potápky obyčejně jsou. Měl jsem je na koupání, do lesa, na divočejší aktivity a na turistiku.

 

Pominu-li vodotěsnost (k té se dostanu potom) tak potápky jsou pravý opak toho co by se do akce hodilo. A myslím že jsou vlastně vhodné fakt jen na potápění.

 

První problém je velikost hodinek a jejich hmotnost. Obyčejně bývají potápky od 40mm. Menší se skoro nedělají a i když menší jsou tak díky otočné lunetě a masivnímu pouzdru jsou stejně dost těžké. A s váhou hodinek souvisí také to že při aktivním pohybu zkrátka mají tendenci na ruce víc lítat a třást se. Když mám na ruce potápky a zatřesu hnátou dostávají podle mne mnohem horší šoky než oblekovky na pásku. Každý kdo pár hodinek nosil ví o čem mluvím. Pro mechanické hodinky není takové třesení moc dobré. Kdo jel na kole přes kočičí hlavy v potápkách na kovovém náramku a pak to samé v oblekovkách jistě mi dá za pravdu že ty oblekovky to dají lépe. Dejme tomu že tohle by se dalo vyřešit zakoupením quartz modelu nebo titanem.

 

Další problém je výška hodinek která asi nevadí při potápění ale dost vadí při pobytu v přírodě nebo při sportu. Jak je to vysoké má to tendenci tu a tam do něčeho bouchnout a nehledě k tomu je fakt nepraktické v zimě nebo na podzim na výletě mít pod přiléhajícím rukávem nepříjemnou bouli a přetahovat to pokaždé když zjišťuji čas. Pokud tedy nebudu mít hodinky na nato strapu přes bundu (a týrat hodinky třeba mrazem) tak potápky opět nejsou praktické. Quartz by mohl trochu pomoct ale i tak. 

 

Poslední věc je WR. Ano potápky mají většinou minimálně 200WR a tím pádem není nutné se bát se v nich na cestách osprchovat, zaplavat si a celkově se nebát vody. Ale na druhou stranu nevidím důvod proč by to samé neměli zvládat třeba seiko SARB s WR 100m. Ano slyšel jsem a četl argument o tom že WR 100m neznamená že se v nich budu potápět ve 100m hloubce. Na druhou stranu jsem celé dospívání plaval (v moři i bazénu) v hodinkách Wenger s WR 50m a nikdy se do nich voda nedostala. Stejně tak nyní používám Casia W 59 1 na plavání a sport a drží naprosto v pohodě. nepotápím se a tak si říkám proč mít na šplouchání potápky?

 

Co si o tom myslíte vy? Jste kancldajveři a kocháte se jimi u moře? Nebo jste dospěly do fáze že když mají hodiky WR 100 m tak jim zkrátka věříte a občas je do vody vezmete jako já?

 

Za sebe momentálně spěji po prodeji potápek i k prodeji oblekovek a nákupu Ball Fireman Enterprise (univerzální vzhled, WR jen 100 ale šroubovací korunka a tritium) a jejich používání všude a vždy. Zachoval bych jen Casio digitálky na opravdu drsné aktivity a SARBy protože ty se prodat nedají (mám je 8 let a furt se jimi kochám jako by byly nové).

 

P.S. promiňte mi případné chyby jsem dost chaotický a přehlédnu je často

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • Odpovědi 120
  • Vytvořeno
  • Poslední odpověď

Uživatelé s nejvíce příspěvky v tomto témátu

Uživatelé s nejvíce příspěvky v tomto témátu

Jako jediné hodinky na denní nošení jak píšeš určitě nejsou potápky to pravé ořechové, proto hodinek samozřejmě musí být ve sbírce vícero ;) Za mě je nesmyslné jezdit k moři bez potápek, takže u mě byli vždy nedílnou součástí sbírky a to pěkně nafouklé s minimální vodotěsností 500m B) 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Zhruba ke stejnému závěru jsem došel taktéž, nicméně až po mnoha nákupech a prodejích. ( čti po velkém "projezdu" při prodeji)

V drtivém počtu případů je nákup potápek hnán jen designem, nikoliv praktickým použitím.

Je to silný designový směr a proud a nelze jej, jako milovník hodinek, ignorovat a minout.

Kam se potom člověk vrtne je věc další.

Já bych ještě jako mínus krom velikosti a váhy dal náchylnost lunety k poškrábání, pro mě docela zásadní věc.  Ano keramika atd, ale to je věc v nižším cenovém segmentu věc poměrně nová.

Tvůj uvedený příklad Ballů na trvalé nošení je jen jeden z mnoha příkladů, kam se ubírat po ukončení fascinace " potápkovým lookem!.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Neznám moc hodinek s WR 100 a šroubovací korunkou. Jen ten Ball. Nějaké další?

 

Tak třeba moje Radiomiry a nebo Grand Seiko (ale ty prý skutečně vydrží i těch "minimálně 100 metrů"), i ty mizerné "kalendářové" WR100 Orienty za čtyřku měly na vyviklaném drátě šroubovací korunku... a na druhou stranu existuje i pár solidních WR200+ potápek (např. Fortis Marinemaster) které šroubovací korunku nemají a přesto přežily i zkušební ponory přes 200 metrů...

 

Jo - a taky nemá každej ruku jako párátko, pro někoho může být s vhodným řemenem "ke krátkému rukávu tak akorát" i průměr 45+

post-18308-0-21579900-1523447908_thumb.jpg

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

tiez rozmyslam, ze predam moje potapky Ventus Mori a predam aj Vratislavia Formmeister a kupim Vostok Neptune a Vratislavie Pan Africa. ja sa kvoli dutinam nepotapam vobec, v 1/2 metri mi ide oci vytlacit :D ale ich mam, lebo maju super lumi. ved nikde nie je povedane, ze sa s potapkami musi len potapat. kolko z nas sa s nimi naozaj potapalo? dla mna 90% clenov kupuje hodinky preto, ze sa im pacia, kvoli dizajnu. ved kolko z nas je tu pilotov? ;)

Upraveno uživatelem Roman-ZA
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Jak souvisí otřesuvzdornost s titanem?

 

Kdo jel na kole přes kočičí hlavy v potápkách na kovovém náramku a pak to samé v oblekovkách jistě mi dá za pravdu že ty oblekovky to dají lépe. Dejme tomu že tohle by se dalo vyřešit zakoupením quartz modelu nebo titanem.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se

×
×
  • Vytvořit...