Přejít na obsah

Bulova Lunar Pilot chrono


Doporučené příspěvky

Bulova ? Lunar pilot chrono

Mel jsem uz nejakou dobu chut, koupit si něco nového a trochu speciálního. Mam rad hodinky s nejakou story a před cca. rokem se narazil na reedici Moonwatch, která me zaujala. Kupodivu nebyla od Omega, ale od Bulovy. Tenkrat me to zarazilo, páč sem si myslel, ze když Omega na nekterych modelech tvrdi, ze ?the first and only?, tak to bude pravda, ale není tomu tak J

Značku Bulova asi není třeba představovat. Náš krajan Pepa Bulova založil firmu v roce 1875 v Jůesej a ta dodnes funguje (v současné době patří Citizenu).

Jeji modely me nijak nevzrusovaly a nevzrusujou, ale najednou me tyhle Moonwatch zaujaly a jal jsem se tedy patrat vo jejich historii.

Da se toho najit mraky, tak jen strucne J Nejsem uplne dobrej rezenzent, takze cituji a castecne prekladam a opisuji z několika zdroju (WUS, NASA, Idnes, apod.)

Ale snad vas to bude bavit.

Mimochodem tady asi nejlepší odkaz, jak ty hodinky vznikaly: http://wornandwound.com/bulova-used-universal-geneve-get-moon-can-get-one-today/

Takze:

Cele je to trochu zmatek ? dost zdrojů se rozchází a nevim, cemu verit. Ten pribeh je proste dost složitej.

Na prelomu 50/60 let se firma snažila vyhrát statni zakazku pro NASA, ale nedarilo se ji. V prvním oficialnim tendru pro Gemini se nedostala ani do užšího kola. Tam byly nakonec testovany 3 modely ? Longines, Omega a Rolex (Omega 321 , Valjoux 72 , Longines 13 ZN)

 

Jak testovani probihalo (v originale):

  1. High temperature: 48 hours at 71? C followed by 30 minutes at 93? C. This under a pressure of 0,35atm and relative humidity not over 15%.
  2. Low temperature: Four hours at -18? C.
  3. Temperature-pressure: 0,000001atm and temperature raised to 71? C. Temperature then lowered to -18? C in 45 minutes and again raised to 71? C in 45 minutes. This cycle was repeated fifteen times.
  4. Relative humidity: 240 hours in relatuve humidity of at least 95% and at temperatures varying between 20? C and 71? C. The steam had a pH value of between 6,5 and 7,5.
  5. Oxygen atmosphere: Exposure to 100% oxygen atmosphere at a pressure of 0,35atm and a temperature of 71? C for 48 hours.
  6. Shock: Six 11 millisecond shocks of 40g each in six different directions.
  7. Acceleration: Linear acceleration from 1g to 7,25g within 333 seconds.
  8. Decompression: 90 minutes in a vaccum of 0 10-6 atm and a temperature of 71? C and 30 minutes in the same vaccum but at a temperature of 93?C.
  9. High pressure: Exposure to 1,6atm for one hour.
  10. Vibration: Three cycles of 30 minutes (lateral, horizontal and vertical), the frequency varying from 5 to 2000cps and back to 5cps in 15 minutes. Average acceleration per impulse 8,8g.
  11. Acoustic noise: 130dB over a frequency range from 40 to 10000Hz for 30 minutes

Výsledky:

Omega Speedmaster : gained 21 minutes during decompression test and lost 15 minutes during the acceleration test , the luminescence of the dial was lost during the test

Rolex Daytona : stopped running on two occasions during the relative humidity test and during the high pressure test when the sweep second hand wraped and press against the other hands

Longine Wittnauer : Crystal warped and disengaged during the high pressure test , same fault occured during the decompression test

 

Čili Omega uspela a od roku 1965 se stala oficialnim dodavatelem hodinek pro vesmirny program

 

Bulova se ale nevzdala:

Použití švýcarských chronografů v americkém vesmírném programu se setkalo s politickým odporem řady amerických hodinářů, konkrétně Bulova Watch Company. Přestože pro první testování ve vesmírného programu Bulova nevytvořila svůj chronograf, pořád vyvíjí značný nátlak na NASA, aby používal výrobky společnosti Bulova. Proběhly různé setkání s úředníky NASA s cílem podpořit používání jejich produktů.

Ale čas běžel a tak se blížil závěr programu Apollo (Apollu 17) naplánovanému na prosinec 1972 a do hry vstupuje geniální tah Bulovy a to jejich šéf Omar Bradley (prezident společnosti Bulova a ano ? je to ten general z II. svetové), který rozhodl, že trochu rejpne do společnosti Omega a nastavil strategii pro získání nejvyšší politické podpory v americké vládě.

Jeho lobbing mel uspech a zatlačil na kongres, který se zacal ptát, proč vesmírný program uskutečňovaný národem nepoužíval domácí hodinky

Sef NASA James Fletcher se tedy rozhodl, že chronografy vybrané NASA by se mely řídit politikou "buy american", kterou stanovil senát.

 

 

Druhý kvalifikační program

V srpnu 1972 bylo NASA oznámeno šestnácti společnostem, že bude zřízen seznam kvalifikovaných výrobků pro případné budoucí nákupy hodinek pro astronauty.

Tento seznam obsahoval: Breitling, Bulova, Elmore, Elgin, Forbes, Girard-Perregaux, Gruen, Hamilton, Heuer, LeJour, Longines-Wittnauer, Omega, Rolex, Seiko a Zodiac.

Jak Bulova, tak Omega byli ochotni dodržet "Buy American Act", což znamená, že 51 procent výrobků musí být vyrobeno ve Spojených státech.

Aby společnost Omega splnila tento zákon, měla pouzdro z nerezové oceli pro model Speedmaster Professional, vyráběný firmou Starr Watch Case Company ve městě Luddington, Michigan. Poté byly hodinky odeslány do společnosti Hamilton Watch Company v Lancasteru v Pensylvánii za účelem kontroly a testování. Pouzdro a krystaly byly poté dopravovány do Švýcarska, kde byly instalovány strojky, a celé hodinky byly podrobeny závěrečné kontrole a zkouškám.

Společnost Bulova Watch Company předložila v této době 16 testovacích chronografů. Později vyšlo najevo, že tyto hodinky byly vyrobeny ve Švýcarsku a Bulova tyto chronografy zakoupila prostřednictvím své dceřiné společnosti ve Švýcarsku, Universal Geneve. 16 chronografů rozebrala společnost Bulova ve své výzkumné laboratoři a byly nahrazeny novými díly Bulova.

Při konfrontaci se skutečností, že tyto hodinky byly ve skutečnosti švýcarské chronografy, Bulova uvedla, že investovaly 23 000 dolarů z fondů pro výzkum a vývoj do vývoje. Využitím těchto nákladů na výzkum a vývoj byly hodinkami zajištěny kvalifikační nároky, aby prošly zákonem "Buy American Act".

Takže suma sumarum ? od Bulovy to taky byla trochu levá, ale lobbingem se do toho NASA prostě dostali a dodavali hodinky.

 

Apollo 15

Nicmene jak se tedy dostali hodinky Bulova na ruku Scotta uz v roce 1971??? Pravdepodobne slo o prototyp a Scott je mel jako sve osobní hodinky. Něco mu za to asi od Bradleyho cinklo J

Mise Apollo 15 plně využila zvýšené užitečné zatížení. Umožnilo nejen prodloužit let a především pobyt dvojice David Scott a James Irwin na měsíčním povrchu (třetí člen posádky Alfred Worden na své druhy čekal ve velitelské lodi na oběžné dráze), ale poprvé byl použit i elektromobil Rover, umožňující kosmonautům průzkumné cesty do větších vzdáleností od místa přistání.

Již první den ujeli 10,7 km. Při druhé procházce, která začala prvního srpna, ujeli 12,5 km a prozkoumali místa jižně od lunárního modulu Falcon. Třetí procházka je druhého srpna zavedla západně od místa přistání a Rover ujel dalších pět kilometrů. Nakonec ho Scott a Worden zaparkovali asi 100 metrů od výsadkového modulu a jeho kamera zprostředkovala záběry startu Falconu z Měsíce.

David Scott byl tím, který mel na ruce hodinky Bulova. Samozřejmě že dostal Omegy, ale rozhodl se vzít s sebou jako zálohu své osobní hodinky Bulova.

Bulova Chronograph byly jeho soukromé hodinky. Jedná se tak o jediné hodinky v soukromém vlastnictví, které se podívaly na Měsíc. Scott samozřejmě odletěl na naši jedinou přirozenou družici se Speedmastery, které NASA intenzivně testovala, zda odolají náročným podmínkám panujícím na povrchu Měsíce. Jenže během výstupu mimo modul mohla nastat situace, během níž by pro astronauta byla funkčnost hodinek životně důležitá. Scott se tak rozhodl vzít si ještě záložní.

Po druhé pracovní procházce po měsíčním povrchu prý zjistil, že se sklíčko na jeho hodinkách Omega Speedmaster rozbilo. Bez hodinek nemohl rozhodně být, protože ho informovaly nejen o průběhu vycházky mimo kabinu lunárního modulu, ale také mohl přesně sledovat například spotřebu kyslíku nebo vody ze zásob svého skafandru.

Proto si na ruku nasadil záložní a při třetím výstupu z lunárního modulu je používal. Měl je na ruce i během zpáteční cesty k Zemi, ale prý si toho nikdo nevšiml. A on sám firmu Bulova neinformoval. Vše vyšlo najevo v roce 1972 při vyšetřování aféry s prodejem orazítkovaných poštovních obálek. Jenže jméno výrobce nebylo ani tehdy uvedeno a prohlášení NASA pouze lakonicky konstatovalo, že David Scott vzal své soukromé hodinky na misi bez předchozího povolení z opatrnosti jako záložní.

Ještě v roce 1996 Scott v dotazu na výrobce těchto hodinek - možná v omylu, blíže to nevysvětlil ? uvedl firmu Waltham. V roce 2011 hodinky dokonce prodal soukromému sběrateli z Bostonu. Později je však získal zpátky a svěřil je do dražby aukční síni. Zájemci byli upozorněni, aby si na detailních fotografiích povšimli zjevných odřenin, k nimž došlo při práci během výstupu na měsíční povrch. Hodinky byly bez řemínku ze speciálního nehořlavého suchého zipu. Výsledek aukce překonal veškerá očekávání. Hodinky se totiž prodaly za 1,625 milionu dolarů, což je v přepočtu kolem 40 milionů korun.

 

No a to je konec docela zajímavého pribehu a Bulova se toho samozrejme chytla a udelala reedici.

ALE mohlo to byt taky uplne jinak ? tady je další zajimavy výzkum, který Bulovu neuvadi a nekde zase uvadi Rolex http://chronomaddox.com/moonmovement.html

No prase aby se v tom vyznalo.

 

A tu jsem ted koupil já. Nebudu vas uz nudit detaily, tak opet jen kratce. Ja si hodinky vyhledl ve Švajcu přes Chrono24 a za 500 Éček jsem je koupil. Do tydne doma. Nový kousek, prikladne zabaleny.

  1. Perfektni velikost 45 mm pro poradneho chlapa a zadnych 40 mm pro chcipacky ? puvodni model mel mimochodem 43 mm
  2. Pekny tah, který k hodinkam sedi (podle me lepe nez remen). Ma sice po cele delce 20 mm, ale nijak to nerusi a je prijemny.
  3. Super citelnost a ?klasicky? vzhled chronografu. Pekny namodrala lumi.
  4. Super tlačítka stopek
  5. Quartz je ok no, lepe by slusel manual
  6. Snad fotky napoví

 

post-643-0-61941600-1524663265_thumb.jpg

post-643-0-55531300-1524663274_thumb.jpg

post-643-0-01912200-1524663282_thumb.jpg

post-643-0-21746300-1524663290_thumb.jpg

post-643-0-56613000-1524663299_thumb.jpg

post-643-0-56215700-1524663306_thumb.jpg

post-643-0-37001700-1524663313_thumb.jpg

post-643-0-39971400-1524663327_thumb.jpg

post-643-0-99132300-1524663333_thumb.jpg

post-643-0-00792100-1524663341_thumb.jpg

post-643-0-14036800-1524663348_thumb.jpg

post-643-0-18501600-1524663359_thumb.jpg

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • Odpovědi 60
  • Vytvořeno
  • Poslední odpověď

Uživatelé s nejvíce příspěvky v tomto témátu

Uživatelé s nejvíce příspěvky v tomto témátu

Teda zabral jsem se do toho čtení pořádně a díky za to. Já jsem tyto Bulovy chtěl taky, takže jsem o nich sám zjišťoval co nejvíc a jejich historie mě baví, respektive mě baví Scott, který si je prostě vzal a hotovo, kašlu na nějaké vaše nařízení atd., prostě jsou mé a já si je vezmu, to je super :) Já na mě můžu ovšem leda koukat, protože jsou na mě holt velké, co nadělám.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

mel jsem je dvakrat, bez tahu, ale zrovna v dobe, kdy uz jsem mel taky Moony, tak me dycky stvalo, ze mam na ruce Bulova a ne Omega. Tak sli dycky pryc. Ale ted budu bez Moonu, tak si je poridim zase, na tahu, jsou fakt super.

 

Jinak pozor, pokud koupite verzi bez tahu, jenom na kuzi, tak na ne ten jejich origos tah nejde nasadit, maji jine vrtani, proto kdo chce ath, musi koupit verzi s tahem.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se

×
×
  • Vytvořit...