Přejít na obsah

Kuchyňské hodiny Kienzle


Doporučené příspěvky

Stal jsem se majitelem nefunkčních kuchyňských hodin značky Kienzle. Ručičky trpí povrchovou korozí, prasklina přes celý ciferník. Zezadu signovány 25462 a nezřetelným razítkem loga Kienzle. Po otevření bedýnky je dle deformovaného uchyceních zřejmé, že utrpěly pád. Stroj je signován na desce nad pérovníkem, který nebyl vypuštěn. Vlevo  je číslo 15, vprostřed, nad osou pérovníku logo Kienzle, které bylo registrováno 1.6.1923 v Německu, a číslo 28998 a nakonec vpravo kapitálkami MADE IN CZECHOSLOVAKIA. Hodiny tedy byly vyrobeny v Chomutově. Deska, na které je stroj a která kryje ciferník byla přibita a je taktéž prasklá. Ciferník je podlepen papírem a je k rámu přichycen sklenářskou technologií trojúhelníčků. Zajímavé je že jsou do rámu přibity přes korkovou podložku.

 

Hodiny plánuji renovovat. A tady nastává prostor na mé dotazy a vaše odpovědi:

 

Stroj se zdá být pouze "dobře a odborně namázán". Poraďte mi prosím postup, jak stroj vyčistit a znovu namazat. Když povolím matky, na co si dát pozor? Je tam nějaké pérko, které na mě vyskočí? Podotýkám, pérovník jsem již vypustil. Na vyčištění použít petrolej?  Benzín?

 

Ciferník, to asi bude vyšší dívčí. Počítám u sklenáře si nechat uřezat sklo. V nějakém kreslícím programu nakreslit repliku, a u tiskaře vytisknout (to už mám přislíbeno). Jde ovšem o překreslení. Nemá někdo podobný ciferník už namalovaný ve vektorech? Resp. nemá tu někdo namalované toto logo? S tím totiž bude zřejmě nejvíc práce.

 

Děkuji všem předem za hodnotné příspěvky.

 

post-9054-0-17738900-1527077023_thumb.jpg

post-9054-0-29384900-1527078671_thumb.jpg

post-9054-0-81255100-1527078671_thumb.jpg

post-9054-0-40742700-1527078672_thumb.jpg

post-9054-0-80839300-1527078672_thumb.jpg

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Vyčistit benzínem případně přeleštit a vyčistit benzínem stroj. Jestli je vypuštěný . Samozřejmě to bude chtít kontrolovat ložiska a čepy . ty pak případně vyleštit, včetně palet kotvy . stáhnout ložiska a v případě většího opotřebení, udělat nová . A namazat to hodinářakým olejem . Ručky očistit a nastříkat matnou černou nebo očistit a napustit tepelně na modro.

já popraskané a rozlámané číselníky opravuji tak, že je naskenuji, v příslušném programu opravím a snažím se ponechat patinu a vytisku. pak už stačí jenom udělat sklo s příslušnými otvory. Ale Luděk Talián Ti číselník udělá tak, jako originál. Ale nevím jestli to ještě dělá. No a dřevo slepíš :hannibal:.

Upraveno uživatelem Jiří9
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Jo a bacha Kdybyjsi chtěl chemicky čistit perovník tak bez pera protože Ti ho to může narušit a časem prasne. A leštit to můžeš sitolem.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Vážení přátelé. Děkuji za rychlou reakci.

Obzvláště uživateli Jiří9

O vláknu http://forum.chronomag.cz/index.php?/topic/54448-v%C3%BDroba-repliky-sklen%C4%9Bn%C3%A9ho-cifern%C3%ADku-ke-kuchy%C5%88sk%C3%BDm-hodin%C3%A1m/page-4 Luďka Taliána vím, ba přímo byl mou inspirací, že se do toho pustím. I když jsem si vybral jinou technologii, která je podobná té původní. Sken mě teprve čeká, uvidím, jak to půjde. Naistalován mám jen Inkscape a přiznávám, že zvládám jen drobné úpravy.

 

Co obnáší kontrola čepů a ložisek? Jen abychom si rozumněli, jsem programátor, který kdysi lepil letadýlka. Znalost hodinářské terminologie kusá a povrchní, znalost technologií taktéž. Chytrou knížku taky zatím nemám. Takže při čištění jsem chtěl vyčistit všechno mazivo, které se časem změnilo na lepidlo. Pomocí benzínu, hadru případně uchošťourů. Stažení ložisek...to je pro mě vyšší dívčí, bez toho, aby mi o tom někdo něco řekl a ukázal mi to, se do toho nepustím. Vyleštění čepů...stačí vzít hadr, sitol a zlehka ty čepy protočit mezi prsty? Hodinářský olej mám...a mám ho dost :-) A ručičky tepelně namodro...to bych prosím chtěl, ale to asi taky nedám. Jsou dost velké, neudržel bych v celém objemu stejnou teplotu, takže by asi po mém pokusu byly skvrnité jak hyena. Se dřevem problém nemám, můj děda byl vyučený truhlář, hodiny jsou focené na verštatu (ponku). Za tu poznámku o pérovníku díky. Ten teda máčet v benzinu nebudu.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Jestli budeš chtít teoreticky.  . Můžu Tvému stroji udělat generálku .  Čepy se leští leštícím pilníkem a musí být vlastně hladké a lesklé . A  pak podle nich  se stahují ložiska,  aby měy minmální vůli  (ale na správnou stranu)  nástroji k tomu určenými . Nová ložiska se souustruží samozřejmě soustruhem a pak případně správný záběr se určuje záběrákem,  ale to určitě nebudeš potřebovat.

 

Jestli budeš chtít, napiš email nebo SZ . Jinak hodně štěstí. Ať Ti hodiny chodí a dáš je do kupy.

Když je  jenom vyčistíš mohly by Ti nějaký čas chodit. Benzín pero nenaruší spíš čpavek a kapaliny s ním jemu trochu příbuzné jako sitol a tak., Jirka

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
×
×
  • Vytvořit...