Přejít na obsah

nooski

Doporučené příspěvky

Jednoho krásného dne jsem zjistil, že v mé skromné hodinkové sbírce něco chybí. Tím něčím byly ?kovové? digitálky na tahu. Brouzdal jsem po všemocné internetové síti, abych si namyslel, po čem vlastně mé srdce touží. Hodinky měly být nové a samozřejmě ne za velkou cenu. Předem jsem vyloučil varianty na téma Casio F91, protože už vlastním plasťáky. Vzpomněl jsem si na nedávné hledání hodinek pro příbuzného, kdy se ve výběru objevil i jeden kus evokující 70. Léta a bylo rozhodnuto. Ekvivalent Boženy Němcové spolu s Karlem IV putoval na účet českého obchodu a po menším dohadování s přepravní službou dožadující se dobírky, byly hodinky za dva dny doma.

 

m4ucbXl.jpg

 

yGKcSZo.jpg

 

Z krabice na mě vykoukly hodinky Casio B640WD-1AVEF (označení ne nepodobné kombinaci leteckého bombardéru a korekce expozice na foťáku). Hodinky jsou to malinké (žena tvrdí, že dámské), lehké a neskutečně pohodlné na nošení. Zatím jsme spolu celkem krátce, ale stihli jsme toho už celkem dost ? nějaké to bicyklování, plné pracovní nasazení v kanclu a hlavně test voděodolnosti provedený za pomocí sprchy a velkého množství slin na rukou neseného dítěte. Dokonce jsem s nimi už absolvoval i spánek v posteli, což je po tak krátké známosti nezvyklé. V následujících řádcích se pokusím přiblížit vám hodinky a nabídnout i trochu jiný pohled na ně.

 

ADTUBPw.jpg

 

C0QWmPJ.jpg

 

Pouzdro je vyrobené z plastu (proto ty uvozovky u slova kovové v úvodu) a povrch je opatřen matně stříbrnou barvou. Za některých světelných podmínek má dokonce lehce nazlátlý odstín. Oproti F91 je pouzdro pocitově vyšší a provedeno jednodušeji. Ovládací tlačítka z pouzdra vystupují pod úhlem a ne kolmo. Za mě je to jak vzhledové, tak ovládací plus. Nastavovací tlačítko je pak utopené, ale i tak se s ním manipuluje lépe, než třeba u géček řady 5600, kde je vyloženě blbě umístěné. Displej je krytý plastovým sklíčkem zajímavého tvaru a právě tento tvar dodává hodinkám onen retro pocit (feeling, pokud jste milovníky newspeaku a dámkých časopisů). Okolo světlého LCD displeje je množství informací o značce, ovládacích prvcích, voděodolnosti a hrdě se skvícím nápisem ?ILLUMINATOR-. O něm však později.

 

lWIOGlO.jpg

 

M7GwuS7.jpg

 

Displej je klasický a tím pádem i perfektně čitelný oproti inverzním kouskům. Font číslic je za mě velice povedený a přispívá k oné čitelnosti. V základním zobrazení vám hodinky nabídnou informaci o aktuálním času, datu včetně měsíce, dnu v týdnu a dále pak různé informace o zapnutém budíku, hodinovém pípnutí, 24 hodinovém čase apod. Tím se dostáváme k výčtu funkcí. Jelikož jsem spíše milovník analogových hodinek s minimem funkcí, tak pro mě tento kousek představuje hotové smártvoče.

 

2mMtvSL.jpg

 

Máte možnost již zmiňovaného budíku a to snad i na přesně dané datum. Tento režim je jediný, kdy se v horním pravém rohu nezobrazuje aktuální čas ochuzený o vteřiny. V ostatních módech přehled o aktuálním čase máte, což kvituju s nadšením.

 

anjjDKT.jpg

 

Následuje odpočet s možností automatického opakování, což může být velice užitečná funkce. Uplynutí nastaveného časového úseku hodinky oznámí pípáním.

 

F6ymPqx.jpg

 

Posledním módem jsou stopky s možností mezičasů a s maximální délkou měření 24 hodin. Díky zobrazení aktuálního času se jedná o opravdu užitečnou funkci, která vám pomůže změřit přesný čas pobytu těstovin v hrnci nebo uplynulou dobu od posledního krmení vašeho potomka. Jak jsem psal ? smártvoče jak cyp!

 

LXIUamk.jpg

 

Kvůli limitu fotek budu pokračovat na dalším príspěvku... :whistling:

 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

....pokračování:

 

Při přepínání funkcí, resp. při manipulaci se dvěma dolními tlačítky, hodinky krátce pípnou. Při návratu na základní zobrazení času hodinky pípnou malinko odlišně, takže opět někdo u navrhování tohoto modulu přemýšlel. Do základního zobrazení času se dostanete, i když něco změníte na jiné obrazovce, takže se nemusíte stále propípávat ostatními módy ? skvělé!

 

FSRi1qN.jpg

 

-ILLUMINATOR- je funkce, která se aktivuje zmáčknutím tlačítka v pravém horním rohu. Měl jsem dvoje hodinky s takto označenou funkcí a v obou případech svítil ciferník/displej rovnoměrně. V tomto případě to spíše vypadá na dvě oranžově žhnoucí diody po stranách, které však naprosto dostatečně osvítí celý displej. Osvětlení vydrží cca 2 vteřiny, takže se tlačítko nemusí držet. Vynikající vlastnost pro noční odečet času a hořekováním nad kvapně se blížícím časem vstávání.

 

udCVnhI.jpg

 

Hodinky jsou na kovovém tahu, který nikterak neskrývá svůj plechový původ. Navzdory ohýbanému materiálu hodinky neslouží jako depilační prostředek a zápěstí tak i nadále dává hrdě najevo evoluční původ majitele. Co beru jako největší slabinu hodinek je spona. Jedná se o takový typ, kdy se základní část posunuje a dílky tahu se neodstraňují ? tohle je fajn. Co je už méně fajn je systém zapínání, kdy je třeba nejdříve trefit malou hrazdičku a pak sponu zacvaknout. Hodinky nosím raději natěsno a tak je pro mě zacílení na hrazdičku občas až nezdravě dlouho trvající cvičení podpořené ne zrovna velkou dávkou trpělivosti. Nedokážu si představit zapínání hodinek v jiném než střízlivém stavu. Tohle je asi moje jediná výtka k B640.

 

s9uq9KL.jpg

 

d0LYX7d.jpg

 

Nuže, hodinky to jsou parádní a drobné nedostatky jdou na vrub nízké ceně a možná i retro feelingu (newspeak alert!). Oproti F91 mají výrazně lepší modul, ovládání, podsvětlení a hezčí font LCD displeje. Za 599 korun českých z českého e-shopu včetně dopravy se jedná o suprovní kousek. Rozhodně hodinky doporučuji.

 

7Oxod3U.jpg

 

hrjHLxv.jpg

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Hezká recenze a fotky !

Taky jsem je měl v merku, bo podobné jsem měl jako děcko na základce, ale v harampádí jsem znovuobjevil moje jiná cca 20 let stará Casia s na prach rozpadlým řemínkem- takže snad se je podaří probudit opět k životu.

Kdyby ne, jdu do B640 !

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Krásně zpracovaná recenze, jakých tu už moc není. Tím spíš, že se někdo podrobně zaměřil na digitálky za pár korun. Mám je taky a jejich pozitiva můžu jen potvrdit. Dokonce mi nevadí ani ta spona. Jsem totiž z generace, která si takhle po léta den co den upinala na zápěstí svoje Kesselky. :D

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • po měsíci...

Už jsem je stihl pokřtít o roh stěny, kupodivu to nesly o dost hůře než SKX. Mechanické sestřičky totiž zvládly lunetou odlomit kus zdi jako by se nechumelilo, ale digitálky zeď nechaly bez poskvrnky, zato si nesou stopy na skle  :furious:

 

36DsDsh.jpg

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • po 3 týdnech...
  • po 3 týdnech...

Ahoj,

Díky za pěknou recenzi. Už je mám taky, asi týden a z volby jsem stále nadšený. Modul je super, přesně to co potřebuji.

Mé výtky směřují k "illuminatoru", neb ty dvě diody svítí prostě moc. Žiju v noci za volantem a mám občas pocit, že mě ty diody oslňují.

A druhá výtka je k plastovemu pouzdru, resp. jeho povrchovce. Už první den jsem je lehce odřel a to ani nevím jak. To je fakt slabota. Až budou zas skladem, zkusím ty s černým PVD, třeba to bude držet lip.

Ještě doplním, že rozteč nožek je 18mm. To pro ty, kterým nevoní kovové tahy jako mně. Jen pozor, moc místa pro řemen tam není. Standartni nato ok, kožené už byl problém tam nacpat.

Ale podařilo se :)

 

 

post-17860-0-92095900-1535737742_thumb.jpg

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • po měsících...
  • po 4 týdnech...
  • po 4 týdnech...
  • po měsících...
  • nooski uzavřel téma

Archivováno

Toto téma je nyní archivováno, a proto není možné odpovídat na toto téma.

×
×
  • Vytvořit...