Přejít na obsah

autoelektrikář ?


Doporučené příspěvky

Dík za praktickou radu. Jaké dráty na dvanáctivoltový systém doporučuješ ?

hele nevim .... ja mam normalni draty na 220 ...... a svitim led zarovkama ....... na 12V by mel stacit minimalne polovicni prumer......

 

fakt ti nechci kazit iluze ale kolega bezdomovec co zije v chysi utratil pres 200t za solarni ostrov aby byl kompletne sobestacnej ...... tak jak jsme zvykli z domova ....... neska kdybych to resil znovu ne systemem pokus omyl bych koupil tichou hondu za 50 tisic a nesral bych se z prevazenim baterek domu..... az zdechnou tak to udelam ale zatim makaj a byly dost drshy na to abych je postavil do krovi

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

12V je pre nejaku serioznejsiu pracu nezmysel, minimom je 24V, alebo potom klasickych telekomunikacnych -48 pokial to myslis vazne s citlivou elektronikou. Aj blba domaca UPS ku kotlu je na 24V.

 

k isticom nieco malo tu:

https://eshop.neosolar.cz/jistice

 

s tym teda ze 63A pri 12V nie je ani 800W - to si neuvaris ani kafe v konvici.

Upraveno uživatelem cali
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Nevím na co to chceš a proč to chceš, ale jestli to máš naplánovaný a potřebuješ řešit jen ty dráty, napiš co plánuješ za spotřebiče (ve smyslu: světlo 20W, lednička 100W) a pak můžeme něco vymyslet.

"dráty" se dávají podle odběru spotřebiče, pojistky se dávají podle průřezu drátu.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Dík, to mě trochu uklidnilo. Se světlama i s ledničkou se v pohodě vejdu, ohřev vody pojede samostatně a  to je všechno co potřebuju.

 

Lednička bude mít 45 W, světla se řeší LEDkama , těch bude 5-6 , každá 0,75W, občas musí jet pár minut čerpadlo, ale to budu řešit přes den při procesu dobíjení. Čerpadlo je kámen úrazu, možná na něj budu potřebovat měnič, vodu budu tahat ze 30 metrů a na to mi žádný chrastítko stačit nebude...nebo si na něj vždycky nastartuju tu centrálu, no..pár  autozásuvek na takový ty strojky na odpařování těch hnusíků proti komárum a na nabíjení telefonů a notebooku a tak podobně...

 

Koupil jsem ze srandy manželce i fén, ale ten už má 165 W, ale zase by běžel asi  10 minut...koukal jsem i po varných konvicích, ale ty mají už přes 200W, to je už asi přes čáru..

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

OK, takže orientačně (podle toho co se běžně používá v autech)

vodič o průřezu 1mm se jistí běžně 10A pojistkou (12V * 10A= 120W.... teoreticky. Prakticky bych používal pro spotřebiče do cca 80W  ať máš jistotu, že ti nebude vypadávat pojistka třeba při špičkách náběhu)

vodič....1,5mm....15A pojistka.....do cca 120W (zase s rezervou- maximum si jistě už spočítáš :-) )

vodič ...2,5mm.....25A pojistka....do cca 230W.....(dtto)

.

.

vodič 0,75mm...5A pojistka...do cca 35W...

Za mě: světla natahej jedničkou, nebo 0,75...? ostatní stejně budeš zapojovat přes nějaký autozásuvky, nebo něco podobného, takže 1,5 nebo (jistota) 2,5...? moc tam toho na tu 180Ah baterku stejně nepověsíš, nepředpokládám že bys měl nějaký extrémní délky (od souseda to asi tahat nebudeš), takže bych moc nevymýšlel (vše se dá jistě spočítat a vyprojektovat, ale..)

 

Je jasný že mluvím o měděných "drátech"- jiný se snad už dnes neseženou :-), že průřez se udává ve čtverečních mm (nejde mi napsat horní index), že klidně použij na silnější drát slabší pojistku ALE NE OBRÁCENĚ.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
×
×
  • Vytvořit...