Přejít na obsah

Komplikace "měsíční fáze"


lolohh

Doporučené příspěvky

Protože diskuze zde už utichla, zmocním se vlákna s obecným názvem... a zeptám se: měsíční fáze na většině hodinek jsou řeseny jako 2D a nezobrazují reálně dorůstající a couvající měsíc (tj interval mezi první čtvrtí, úplňkem a poslední čtvrtí). Existuje nějaké 2D řešení, které jednotlivé fáze zobrazuje korektně? Pomocí nějakých asymetrických šablon apod.?

 

O sférickém 3D řešení ve formě kuličky (Paul Gerber: Modell 33; De Bethune: namátkou DB16, DB25...) vím, tam je to samozřejmě perfektní.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • Odpovědi 70
  • Vytvořeno
  • Poslední odpověď

Uživatelé s nejvíce příspěvky v tomto témátu

Uživatelé s nejvíce příspěvky v tomto témátu

Displej, no fuj :)

Já viděl před časem jedno 2D řešení, kdy měsíční fázi ukazovala ručka s velkým okem, a pod ní byl na tmavém ciferníku takový nepravidelný světlý bramboroidní flek. A v oku se objevovala relativně realistická podoba měsíce. Co nesedělo, byl zase tvar srpečku blízko nového měsíce.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Asi by to šlo i mechanicky. Určitá nepřesnost by byla. Výchozí konstrukce nastavení mechanické clony na klasickém fotoaparátu, jeden objektiv mám na stole coby lupičku.  Fixní obrázek plného měsíčního kotouče, (ještěže máme tu vázanou rotaci a stačí jeden obrázek). A lamely, tak tři nahoře  tři dole by šly přes něj, tam a nazpátek. Polovina by byla vetknutá na liště na spodu kotouče. Druhá polovina nahoře. A konaly by kývavý pohyb s periodou cca 28 dní.  A přitom by ještě na své kolejničce popojížděly.

 

No, to se raději podívám z okna, teď byl ten superúplněk, ten úplně nejúplnější, svítil skoro jako potápky od SEIKA

Upraveno uživatelem Datel
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Ne že si to necháš patentovat dřiv než já! Chci vydělat miliony! Nebo aspoň jedny hodinky od Langeho jako pozornost :D

 

Technicky se mi jeví jako největší problém nikoliv korektní zobrazení, ale způsob, jak zajistit jeho přesnost bez nutnosti častych korekcí, jak tu už někdo poznamenal.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Tak nejjednodušší bych viděl pomenší měsíc na dvanáctce a ve dvě ráno nad něho otočit novou stínící šablonu. Jako daydate. Ale muselo by se to ručně párkrát do roka korigovat. Jako když na automatech skončí krátký měsíc, to by celkem sedělo. A u hodinek korigovaných rádiovým signálem samozřejmě bezdotykově. Ale počítám že už by se s tím uspokojovalo jen pár podivínů. Já určitě, mohlo by to být docela levné...

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Já si nakreslil věnec, podobně jako datový a na něm jsou vlastně křivkami ohraničené barevné plochy (třeba černé a bílé), které otáčením pod kruhovým otvorem znázorňujícím Měsíc v otvoru ilustrují dorůstající a pak ubývající Měsíc. V celku jednoduché a vzhledem k tomu, že jde o jediný otáčivý element (podobně jako datový věnec), tak si myslím, že zkonstruovat by to mohlo jít. Jinak jsem koukal na tu komplikaci (nikdy mě teda moc nebrala, takže jsem jí nevěnoval pozornost) a vlastně je to většinou na hodinkách udělaný dost podivně, ani se nedivím martarovi, že ho to začlo dráždit. Taková ta nejčastější třípůlkruhová výseč je vlastně dost divná. A jinak, co se týká nepravidelného pohybu Měsíce, to je jako s časem, ten pravý taky mění rychlost a používá se nějaký "střední". Tyhle vesmírný zákonitosti samozřejmě nejdou přesně věrohodné zobrazit. Musí se aproximovat.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

To geometr... Máš recht, je blbost šachovat s věncem, co má proseknuté výseče a skrz ně čučet na měsíc (minimálně to chce další mm výšky strojku)

když tam může být měsíc natištěný tak, jak je aktuálně viditelný na obloze. A nad ním by to kyklopí oko mohlo trošičku zviditelnit...

v podstatě by to mohlo být spřaženo s rotací věnce s názvy dnů. Ale holt by to člověk musel dorovnávat, a na ti už lidstvo zlenivělo....

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

A vidím, že těch 14 pozic z DAY komplikace nebude k užitku.

Aby byl měsíc aspoň trochu k poznání, musel by být

1. společný obrázek pro dva dny.

2. jeden obrázek by musel vydržet 3 dny

3. a při každém druhém průchodu sady obrázku by ještě jeden byl také na tři dny.

tzn. jednou by se sada otočila za 29 dnů a podruhé za 30 dnů.

 

Průměr 29,500 by měl chvilku držet krok s 29,531 - vzhledem k dvoudenní přesnosti ukazatele by stačilo to dorovnávat každý přestupný rok.

Nijak moc přesné by to nebylo, ale představu jak je na tom měsíc zhruba, když ho nevidíme, by to dávalo.

 

Ale jak to zhorlogerizovat, nad tím jsem zatím neuvažoval. Ještě pár týdnů homácího officování a začnu uvažovat i nad tím...

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Pardon, ak to je mimo témy diskusie zobrazenia fáz, ale napr. Konstantin Chaykin to riešil vcelku vtipne a vizuálne jednoducho. Sice je tam stále to zaoblenie tieňa...ale či by sa nedalo na to ísť podobným spôsobom.

 

post-6829-0-84832200-1586899271_thumb.jpg

post-6829-0-69847200-1586899301_thumb.jpg

 

A ešte ma napadol Martin Braun. Nemá k tomu nič špeciál pre znázornenie reálnych mesačných fáz?

Upraveno uživatelem StanoBare
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Jůůů to je fikané  ;o)

Jaká je asi doba oběhu obruče kolem dokola?

 

asi zajdu za ďáďou Gůglem...

 

Konstantin Chaykin Watch - ke své hanbě jsem to viděl poprvé, a není to špatná prohlídka

dík za nasměrování

Upraveno uživatelem Datel
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

No, jenže evidentně, jestli má ten bílej flek zobrazovat Měsíc, tak je to zas to zobrazení, které martar pojmenoval nereálné. Když začíná přibývat nebo odchází, tak by měl mít přece tvar srpku. Čemuž tady podle toho prvního obrázku není. Navíc, podle prvního obrázku, jakoby zapadal a nešel jakoby zprava doleva. Za mě teda nic moc, to jsem si to vymyslel líp. Tohle "martarův problém" neřeší :-)

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se

×
×
  • Vytvořit...