Přejít na obsah

Tissot T690-Oprava/Výměna


Doporučené příspěvky

Já tomu rozumím tak, že vytéct můžou krystaly z aktivní plochy. Ale tady se poškození objevuje od okraje, mimo aktivní plochu.

Co je mezi těmi skly v místě mimo segmenty, že to způsobuje změnu průchodu světla. Krystaly snad nejsou úplně po celé ploše, nebo jo?

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Mezi 2 skleněnýma deskama jsou tekuté krystaly rozteklé po celé ploše, po obvodu jsou desky oblepené, aby krystaly nevytekly ven. Tekuté krystaly (mají tvar šroubovic) v klidu bez napětí stáčejí polarizované světlo o 90 stupňů.  Na obou deskách  jsou zevnitř napařeny elektrody ve tvaru segmentů čísel. Na deskách jsou zvnějšku polarizační folie v úhlu 90 stupňů. Úplně dole pod displejem je odrazová plocha nebo umělý světelný zdroj.

1) displej bez napětí: světlo  projde prvním polarizačním filtrem, je krystaly stočeno o 90 stupňů, a projde i druhým filtrem,  tedy proniká dovnitř i ven, displej je světlý.

2) displej pod napětím: v místech mezi elektrodami (ty segmenty) se pod napětím krystaly směrují působením elektrického pole tak, že již nestáčejí světlo o 90 stupňů,  a polarizované světlo co prošlo jedním polarizátorem už neprojde tím druhým, protože už není krystaly stočeno. Je černo, tma. Vidíme černé segmenty čísla.

Pokud displej někde praskne, nebo se na okrajích rozlepí, krystaly vytečou a na místo nich je vzduch, již světlo zpolarizované jedním polarizátorem se nestočí krystaly a neprojde druhým filtrem , vidíme černý flek, stejný efekt jako segment pod napětím, ale v tomto případě není ohraničený elektrodami a volně se šíří.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

V elektronice hodinových strojů, od Otomara Filipenského a Josefa Hájka,   Je na straně 74 až 84  problematika displejů  popsána jednoduše  a polopaticky. Abych  to pochopil   i já  :hannibal:  když jsme se to ve škole kdysi učili :wine:    Abychom věděli, jak to funguje.  I když se to nedá opravit. Ale například  u síťové ruské elektroniky, je displey  na bázi elektonky, nebo dřív digitronů   bylo pár fíglů  :hannibal: , jak to opravit, ale to byla   tak 20 % úspěšnost . 

 

Ovšem,  když se nejednalo o zdroj. Tam byla úspěšnost 90% ,když nebylo spálené trafo :hannibal:.

 

Ale lepší než to vyhodit rovnou  Jirka

Upraveno uživatelem Jiří9
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
×
×
  • Vytvořit...