Přejít na obsah


Fotka
- - - - -

Oprava winderu Eilux


  • Pokud chcete vložit odpověď, přihlašte se
39 odpovědí na toto téma

#1 RomanP

RomanP

    Megazávislák

  • Member_50
  • 1 819 příspěvků(y)
  • Pohlaví:Muž
  • Bydlí:Praha Západ

Publikováno 4.srpen.2018 - 13:59

Několik let mám doma větší natahovač Eilux na tři hodinky. Poslední cca rok mi přijde, že hodně zpomalil a i ledka svítí jakoby míň. Obecně je asi každá rada drahá, ale neřešil jste někdo podobný problém? Napadlo mě, že by třeba chtělo promazat ty tři převodovky, nebo buben který se při zatížení hodinami opírá o plastové čepy, ale ono je to pomalé i rozehrané a bez hodinek. Zdroj dává bez zatížení cca 13V a když točí, je tam deklarovaných 9V, což mi přijde ok. Na motorcích 1,2V, což už nevím jestli je ok a stejně tak nevím jestli se mají takhle hřát diody na desce.

Nemáte někdo nápad?
  • 0

#2 ramon

ramon

    Megazávislák

  • Member_50
  • 1 316 příspěvků(y)
  • Pohlaví:Muž

Publikováno 4.srpen.2018 - 14:28

Začal bych tím vyčištěním a namazáním, přidřené ložisko nadělá paseku - vysoká zátěž - pokles napětí. Nevim jaké jsou tam motory, třeba mají sjeté uhlíky, nebo též uložení rotoru přidřené. Co se týká ostatní elektroniky, bez odborného proměření Ti  asi nikdo nic konkrétního neporadí.


  • 0

#3 relativ

relativ

    Závislák

  • Member_50
  • 661 příspěvků(y)
  • Pohlaví:Muž
  • Bydlí:relativ777gmail

Publikováno 4.srpen.2018 - 15:41

Chybu by som hľadal v riadiacej elektronike, napr. vyschnuté elyty...


  • 0

#4 ramon

ramon

    Megazávislák

  • Member_50
  • 1 316 příspěvků(y)
  • Pohlaví:Muž

Publikováno 4.srpen.2018 - 16:03

Zkus to odpojit od převodovky a pusť ty motory naprázdno, co to udělá. Napřed bych hledal mechanickou závadu, k výměně elektronických součástek metodou pokus omyl bych přikročil až nakonec. Samozřejmě to ty elyty múžou být, mrkni jestli není nějaký na pohled nafouklý.


  • 0

#5 RomanP

RomanP

    Megazávislák

  • Member_50
  • 1 819 příspěvků(y)
  • Pohlaví:Muž
  • Bydlí:Praha Západ

Publikováno 4.srpen.2018 - 18:15

Doma se k tomu vrátím, ten kondík vypadá, že je tam jen jeden a je to elit. Nejdřív začnu asi rozborkou tý převodovky a pak bych zkusil ten kondenzátor.
Díky za nasměrování. Je mi to líto vyhodit, vypadá dobře a novej nepotřebuju. Ještě je mi divný to napětí 1.2V na motorcích, to mi přijde málo.
  • 0

#6 orol

orol

  • Member_50
  • 824 příspěvků(y)
  • Pohlaví:Muž
  • Bydlí:Tatry

Publikováno 4.srpen.2018 - 18:45

Ještě je mi divný to napětí 1.2V na motorcích, to mi přijde málo.

Začni kondíkem...

;)


  • 0

#7 RomanP

RomanP

    Megazávislák

  • Member_50
  • 1 819 příspěvků(y)
  • Pohlaví:Muž
  • Bydlí:Praha Západ

Publikováno 4.srpen.2018 - 21:20

Tak jsem rozebral převodovku a vypadá to ok. Je to uvnitř mastný a není zam žádná zaschlá vazelína co by brzdila.

 

Motorek jde zabrzit bez ozubených kol docela lehce.

 

Co mi přijde jako problém, že i po chvilce provozu se na obou doporech nedá udržet ruka a diody jsou taky dost teplý.

 

Kondík vypadá vizuálně snad ok, nic z nej nevysyčelo, ale kdo ví. Mám zkusit vypátrat co je to zač a vyměnit ho jako první věc?

 

 

Přiložený soubor (y)

  • Přiložený soubor  res.jpg   307,39K   12 Počet stažení

  • 0

#8 RomanP

RomanP

    Megazávislák

  • Member_50
  • 1 819 příspěvků(y)
  • Pohlaví:Muž
  • Bydlí:Praha Západ

Publikováno 4.srpen.2018 - 21:23

.

Přiložený soubor (y)

  • Přiložený soubor  res2.jpg   279,98K   12 Počet stažení

  • 0

#9 Jiří9

Jiří9

    Závislák

  • Member_50
  • 701 příspěvků(y)
  • Pohlaví:Muž
  • Fanoušek značky:Mechanika,elektrika,elektronika,modelářství a astronomie.


    http://astrofotky.cz/~Jirka


    https://www.facebook.com/opravyhodin.jirispilka

Publikováno 4.srpen.2018 - 21:42

Zkusit to můžeš. bylo by dobré, kdyby to pomohlo , ale je to velká spotřeba proudu, proto se to hřeje,  může být Ko i jedna dvě  diody, přepínač s velkým vnitřním odporem,  motor, ale bez změření to jsou řádky o ničem .  


  • 0

#10 RomanP

RomanP

    Megazávislák

  • Member_50
  • 1 819 příspěvků(y)
  • Pohlaví:Muž
  • Bydlí:Praha Západ

Publikováno 4.srpen.2018 - 23:05

Motory bych možná vyloučil. Jsou tam tři a chovají se stejně.

 

Asi bych zvládnul změřit odpor toho vypínače, možná i ty diody. Resp. tu funkci na měřáku mám a tím končím.

Zkusím najít vhodný kondenzátor jako náhradu třeba v GM a třeba i ty odpory pro sychr. Pořád by to mohlo být v řáde desetikorun.


  • 0

#11 ramon

ramon

    Megazávislák

  • Member_50
  • 1 316 příspěvků(y)
  • Pohlaví:Muž

Publikováno 5.srpen.2018 - 00:51

Ty diody prověříš jednoduše, vedou stejnosměrný proud jen jedním směrem. Ty modrý odpory změříš multimetrem, měly by být stejný. Pokud nic nezjistíš vyměň ten kond. Víc se toho tam ani podělat už nemůže. Pokud je teda v pořádku zdroj.


  • 0

#12 RomanP

RomanP

    Megazávislák

  • Member_50
  • 1 819 příspěvků(y)
  • Pohlaví:Muž
  • Bydlí:Praha Západ

Publikováno 5.srpen.2018 - 01:02

Zdroj vypadá dobře. Stejně se to chovalo i na baterky. Má bez zatížení 13V a pod zátěží natahovač 9V a to by měl.

Odpory mají oba stejně, čili tam předpokládám, že by to mohlo být také ok.

Zkusím nějak ty diody a pak koupím ten kondík.

https://www.gme.cz/v...ord=470u&page=1
  • 0

#13 ramon

ramon

    Megazávislák

  • Member_50
  • 1 316 příspěvků(y)
  • Pohlaví:Muž

Publikováno 5.srpen.2018 - 02:20

Ty diody změř multimetrem, měla by tam být ta funkce. Pokud ne, tak zkus třeba baterkou a žárovičkou.


  • 0

#14 RomanP

RomanP

    Megazávislák

  • Member_50
  • 1 819 příspěvků(y)
  • Pohlaví:Muž
  • Bydlí:Praha Západ

Publikováno 5.srpen.2018 - 10:05

Funkce nalezena :-)
V nepropustném směru zůstává na displeji jednička stejně jako když mám měřící kablíky rozpojeny. V propustném jsem myslel, že bude pískat jako když je spojím, ale displej ukazoval v všech čtyřech diod hodnoty v rozmezí 666-725, je to ok, nebo by to mělo ukázat nulu jako při zkratu a pískat?
  • 0

#15 Jiří9

Jiří9

    Závislák

  • Member_50
  • 701 příspěvků(y)
  • Pohlaví:Muž
  • Fanoušek značky:Mechanika,elektrika,elektronika,modelářství a astronomie.


    http://astrofotky.cz/~Jirka


    https://www.facebook.com/opravyhodin.jirispilka

Publikováno 5.srpen.2018 - 10:14

To by mělo být OK . ještě si změř ten přepínač ,


  • 0

#16 relativ

relativ

    Závislák

  • Member_50
  • 661 příspěvků(y)
  • Pohlaví:Muž
  • Bydlí:relativ777gmail

Publikováno 5.srpen.2018 - 11:27

Ako sa dívam na ten plošák, tak ťa nepoteším, bude tam vadný čip na tej druhej strane...
  • 0

#17 RomanP

RomanP

    Megazávislák

  • Member_50
  • 1 819 příspěvků(y)
  • Pohlaví:Muž
  • Bydlí:Praha Západ

Publikováno 5.srpen.2018 - 11:59

No krystal, 4 diody, 2 odpory i kondík vyměním, ale čipem to padá samozřejmě. Proč myslíš, že je to tím čipem? Logika řízení otáček na jednotlivých bubnech funguje správně.
  • 0

#18 ramon

ramon

    Megazávislák

  • Member_50
  • 1 316 příspěvků(y)
  • Pohlaví:Muž

Publikováno 5.srpen.2018 - 14:43

Vyměň nejdřív ten kond. A krystal ani nekupuj.


Tento příspěvek byl upraven od ramon: 5.srpen.2018 - 14:45

  • 0

#19 RomanP

RomanP

    Megazávislák

  • Member_50
  • 1 819 příspěvků(y)
  • Pohlaví:Muž
  • Bydlí:Praha Západ

Publikováno 5.srpen.2018 - 17:05

Ten taky myslím, že snad neodchází. Diody a odpory se chovají stejně, tak koupím ten kondík a dám vědět co to přineslo.
  • 0

#20 ramon

ramon

    Megazávislák

  • Member_50
  • 1 316 příspěvků(y)
  • Pohlaví:Muž

Publikováno 5.srpen.2018 - 19:24

Až budeš měnit ten kondík, nepopleť vývody plus a mínus.


  • 0