Přejít na obsah

Citizen Promaster NH8380-15EE


Bushman

Doporučené příspěvky

Povedl se mi takový impulzivní nákup těchto hodinek a nosím je asi týden. Na velkou recenzi je to ještě krátká doba, ale pokud o nich někdo přemýšlí, třeba mu pár postřehů pomůže. Ovšem moje hodnocení je samozřejmě do značné míry subjektivní.

 

Hodinky se mi líbily na první pohled. Neměl jsem v plánu je kupovat, v podstatě jsem o nich ani nic moc nevěděl a jen letmo jsem zaregistroval, že něco takového má Citizen v nabídce a že jsou i na našem trhu dostupné. Ovšem jak jsem je uviděl naživo, okamžitě se mi zalíbily. Masivní pouzdro, černý ciferník s kulatými indexy, výrazné ručky, naprostá přehlednost a díky tomu odečet času na jedno mrknutí, prostě samá pozitiva sociální jistoty. Působily na mě tak, jako třeba monstra - bytelný hodinky na můj styl nošení - nasaď a zapomeň. A k tomu cena - 5300 ceníkovka, no nekupte to, když je to tak levný. Takže než jsme se nadál, měl jsem je na ruce. 

 

Na ruce sedí podle mne dobře, dobrou práci odvádí standardní černý gumový řemen (možná spíš plastový, je dost tvrdý, ale zase ne tak tvrdý, jako plastový řemen géček). Řemen je tlustý a působí dostatečně toolově, mně se na něm nelíbí dvě věci - dvojité zvlnění hned pod stěžejkami a přílišná tuhost, která obtěžuje při zapínání. Ale dá se na něj zvyknout. Horší je, že mně osobně se pod ním potí ruka tak, že se mi místy udělala až vyrážka - to jsem u kovových tahů, kožených řemínků ani u plastových géček zatím řešit nemusel. Takže řemen je jednoznačným kandidátem na výměnu. Volím mezi origo tahem (za nekřesťanskou cenu), nebo nějakým koženým řemenem, ještě uvidím. Bohužel tato černá varianta je ke koupi pouze na gumáku - chcete-li tah, jděte do sesterské modré verze, která je zase jenom na tahu. 

 

Pouzdro bez výhrad, luneta chodí dobře, stejně ji u žádných hodinek nepoužívám. Minerální sklo mi nevadí, i když safír bych raději. Sklo není utopené pod lunetou, jako třeba u Monster, takže ho luneta nijak nechrání. Dýnko je bez ozdob, hladké, rovné. Pozor na výšku pouzdra, pokud by se použil nato strap, budou hodinky už docela vysoké. Korunka není šroubovací a deklarovaná vodotěsnost je 100 metrů, takže nějaký ten bazén dají bez problému. Čistokrevné potápky to ale nejsou.

 

Strojek - Miyota 8200. Ruční nátah má, hacking nemá, což je škoda. Přesnost je zatím +4 sekundy / 24 hodin, stále na ruce. To je ucházející a nemám s tím problém. Na internetu hojně diskutované poskakování vteřinovky u strojků miyota je bohuže patrné i zde, naštěstí jen velmi málo, ale kdo je hnidopich, vidí. Pokud hodinky postavíme ciferníkem svisle 12 nahoru, tak když jde vteřinovka  od 12 k 6, někde mezi 10 až 25 minutou je vidět, že chod není tak plynulý, jako ve zbytku její dráhy. Ve vodorovné poloze je chod normální. Také při nošení na ruce tyhle jevy neregistruji, takže jsem tak nějak ochotný tuhle "vlastnost" strojku tolerovat.

 

Strojek má poměrně hlučný rotor, oproti třeba želvám, kde jsem ho neslyšel skoro vůbec. Efektivitu nátahu nemám jak srovnat, prostě je nosím a jdou, jaká je rezerva chodu nevím. Nátah je ale jen jednosměrný, narozdíl od Seika. Celkem vzato, za ty peníze je to tak nějak OK.

 

Kdo neřeší detaily, dostane za pár korun poctivý kus hodinek, o které se nemusí až tolik bát a může je prostě nosit. Kdo detaily řeší, tak v podobné ceně ať raději sáhne po některých Seiko 5.

 

 

 

 

 

 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Pekné sú, tiež som po nich pozeral. Chcem nejaké Citizen do zbierky. Len mi vadilo za sa tvária drsne potápkovo a nemajú skrutkovaciu korunku.

Preto asi dám prednosť Eco Drive BN0150-28E.

Upraveno uživatelem P11
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

no super, tak hoď nějaký fotky, jestli máš.

za to lezení do jiného vlákna se ještě jednou omlouvám, to jsem asi zavinil já.

jinak já na ně asi před rokem koukal v koscomu (teda na ten druhý typ ciferníku s 60 na dvanáctce a s tahem) a říkal si - takový povedený potápky..trochu vystřízlivění že jako potápky jenom vypadaj, něco jako pětky sports, ale moc povedený design. tak jsem o nich studoval a studoval až jsem došel na to video s cukající vteřinovkou.

tady je o nich pěkně psáno, vyzdvihuje je právě nad těma 5sports: https://yeomanseiko.com/2018/01/09/citizen-100m-mechanical-model-nh8380-15e/

dost mě o nich odrazuje ta guma jak o ní píšeš, úplně cejtim, jak je nepohodlná. stačí mi zkušenost se seiko Z22, i když tahle může být lepší. ale dokupovat náramek (navíc bago 24mm), tak už je to zase cenově úplně jinde.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Mně ta guma nějak extra nebere, ale kupodivu to nevypadá úplně zle. Dokonce několikrát mi ty hodinky za těch pár dní někdo pochválil, že na ruce vypadají skvěle a když jsem říkal, že místo gumy chci náramek, tak prej proč, že jim to naprosto sedne. Tak zatím s ní žiju a uvidím. 

 

Tý vteřinovky se zase až tak neboj. Viděl jsem různý videa s tou cukající vteřinovkou a to jsou opravdu extrémy. Ty moje (a myslím i většina těhle strojků) dělají maximálně to, že v nejhorší poloze, když se o to fakt snažíš, někdy přeskočí z jednoho sekundového indexu na další podobně jako quartzky - nejsou tam třeba 3 - 4 pohyby sekundovky, jako normálně, ale jen dva takže ten pohyb je takový trhavější. Jinak to nic nedělá a na přesnost to vliv nemá. Kdyby mi to dělalo to, co na videu, už by byly dávno reklamovaný, to bych nevydržel. A hlavně, půjčil jsem je do ruky několika kamarádům a nikdo neřekl - hele ta vteřinovka je nějaká divná - kdo se na to nezaměří, ničeho si ani nevšimne. To je já blbec všechno musím zkoumat pod lupou... :-)

 

Musím fakt říct, že u těhle hodinek mám takovej opačnej vývoj, než s ostatními - místo aby po počátečním nadšení došlo k vystřízlivění, tak tady jako bych jim čím dál víc přicházel na chuť. Tak uvidíme, jak dlouho to vydrží...

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Jen malá poznámka k přesnosti. Týden jsem je nesundal z ruky, nosím je v režimu 24/7 a přesnost se zatím drží na +1 s za 24 hod. Sleduji i denní odchylku a ta odpovídá zhruba té  1 - 2 sekundám za den. Asi se nějak kompenzuje odchylka v noci, kdy je poloha ruky delší dobu jiná, než při normální denní aktivitě, ale dohromady je to takto příjemný výsledek.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Od posledního příspěvku, kdy hodinky šly o 20 sekund dopředu proti přesnému času jsou dnes na +21 sekund oproti přesnému času. Referenční časomíra jsou G-Shock Rangeman. Nedělám žádné korekce přesnosti, nosím při všem, co dělám. 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • po měsíci...
  • po 3 týdnech...

Bavím se teď trochu měřením přesnosti strojku v té černé variantě, kterou jsou koupil jako první. Od soboty, kdy jsem s měřením začal, jsem hodinky nesundal z ruky a sleduji přesnost. Neprovádím žádné korekce typu odkládání na dýnko, na korunku atd. Hodinky se mnou absolvují veškeré činnosti, od kancldivingu po podzimní práce na zahradě. Za ty uplnulé dny (5 dní) jsem k dnešnímu dni zaznamenal celkovou odchylku +2s oproti začátku sledování stavu. Zřejmě dochází k tomu, že v noci se díky mé spací poloze hodinky trochu zpozdí a přes den tuto odchylku doženou. nejedná se ale o markantní změny (ve smyslu že by přes noc nabraly -8 sekund a přes den to dohnaly, pořád jde o odchylku tak +/- 1 až 2 s) Celkový výsledek za 24 hodin je potom malinko do plusu. Tento kus jsem koupil nový, nenošení v kamenném obchodě.

 

 

Modrou variantu mám tento týden odloženou na dýnku na stole a od soboty je udržuji v chodu ručním natažením korunkou jednou denně večer (vždy cca 20 otáček korunkou). V této poloze stabilně předbíhají o cca 7 sekund za 24 hodin. Na konci týdne si hodinky vyměním a budu opět sledovat odchylku na stole a na ruce. Ale i po krátké zkušenosti s jejich nošením jsem zaznamenal velmi malou celkovou odchylku do plusu, pokud jsou 24 hodin denně na ruce. Jelikož se jedná přesně o tento kus, který si už nějakým testováním prošel: https://www.helveti.cz/blog/automaticke-japonske-tooly-v-recenzi-jirky-barese/ , v testování pokračuji a beru je na každou práci. Takže si zopakovaly štípání dřeva, nově vyzkoušely kopání s krumpáčem, práci s rýčem, ježdění na zahradním traktoru s vibrujícím volantem, hru  na bicí a další bojová nasazení hodinek, které neleží na poličce na parádu. Máchání ve vaně, sprše, bazénu a další drobnosti nepočítám, to nestojí za řeč. Z toho všeho si odnesly pouze jednu téměř neviditelnou ďubku na lunetě, o které navíc ani nevím, jestli už tam nebyla. Na chodu a přesnosti se to nijak neprojevilo.

 

Celkově se mi oba tyto exempláře téhož strojku jeví svým chodem (v mém režimu nošení) jako velmi stabilní a pokud je aktivně nosím, nepotřebují v podstatě žádné seřizovaní. Za peníze, co stály, je to výsledek, kterému se ani jeden z mnou nošených Seiko strojků 7s26 nebo 4r36 ani nepřiblížil - tam byla vždy odchylka dost závislá na tom, co jsem s hodinkami dělal, jak jsem je odložil a u jedněch monster snad i na postavení planet. 

 

O obou strojků je patrné mírné trhání sekundové ručičky, pokud tato běží "z kopce dolů" - u běžného nošení je to v podstatě neregistrovatelné. Tento jev u strojků Miyota je podrobně popsaný na internetu - bál jsem se toho, ale opravdu není čeho. 

 

Oba strojky mají poměrně hlučný rotor a dokonce, když se člověk naučí ten správný pohyb ruky, se dá rotor roztočit tak, že se rozvibrují celé hodinky. Tohle jsem zase nikdy nezaznamenal u Seika.

 

Závěry zatím nedělám, na to je mám poměrně krátce. Ale zatím jsem neměl hodinky z téhle levné kategorie, které by vykazovaly takovou stabilní přesnost. Uvidím, jak dlouho mě to bude bavit sledovat a jak se přesnost bude měnit dál. 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
×
×
  • Vytvořit...