Přejít na obsah

Házející setrvačka


Doporučené příspěvky

Skládám takovej jeden strojek z dílů z vraku, je tam setrvačka, která normálně chodí, ale když se podívám z boku, tak hází jakoby osmu. Asi nějakej čep nebude úplně rovnej si myslím. Má to nějaký zásadní vliv na chod? Má to cenu to tam vůbec dávat? Rovnat čep asi nemá cenu, žejo?

 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Místo tam je, nikde to nedrhne. Na to abych to doma narovnal jsem už krátkej. Mám problém  rozlišit, co to vůbec hází. Jsou to malinkatý dámský Seiko automaty, dost blbě se s tím dělá jak je to malý, a vzhledem k tomu, že ty první mají zlomenej čep setrvačky přestože maj odpružení, a u těch druhých to zas hází, tak mám pocit že vítr vane ze stejného směru a asi to nebude moc konstrukčně dobrý.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Řekl bych, že když se setrvačka pěkně točí, tak budou čepy OK.

 

Když máš ten stroj rozebraný, tak si smontuj jenom základní desku se setrvačkou a s můstkem setrvačky.

Ze setrvačky sundej vlásek (před tím si poznač polohu špalíku) a roztoč setrvačku "naprázdno". 

Na lehké fouknutí se musí točit.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

kdyby byl čep ohlý tak že by bylo vidět házení, nejspíš by tam už nebyl nebo by se příčil v ložisku a šlo by to hodně blbě. Pokud to viditelně hází, určitě to bude nevyvážené, bude to dělat velké rozdíly v různých polohách. Srovnat by to mělo jít ale POZOR, nezkoušet to ve stroji! Ty čepy na něco takového opravdu nejsou stavěné, snadno bys je ulomil. Ale bez vyvažovačky to stejně nepůjde tak bych to neřešil, zkusil bych sledovat chod, měřit odchylku v různých polohách. Třeba to půjde přijatelně.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Já kluci nevím,ale raději bych si sehnal /koupil/ dobrou setrvačku a nečekal až mi to "vymele" kameny či tak něco.Nerad dělám věci zbytečně dvakrát. Možná by tu setrvačku dokázal hodinář srovnat,ale jako amatér bych se do toho nepouštěl.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Setrvačka může házet, když se mění hřídel, nebo, když se v tom někdo vrtal hrábnul do věnce a náhodou to přežily čepy, když jsou v inkablocích.

Čepy ohlé nebudou, to by to nechodilo.

Jinak na sronání věnce, se používá osmerka  a  pak případně vvažovačka , Neboli, rubínová vážka. Vyvažuje se, se  sundaným vláskem .

 

I když u hodinek a to k tomu bez šroubů na věnci, to nebude tak fatální, když ho něko nerozbuší, aby to neházelo na obvodu.

 

Prostě  nesrovnaný věnec na výšku ,se rovná nestálost chodu v jaké koliv poloze. Ale jestli Ti  to nevadí, raději to nech, než poškodit vlásek , čepy a tak.

 

Jestli to jsou dámký Seiko, inkabloky to nevymele. To spíš při mazání a jejich rozebírání, Což je nutnost ,stratíš perko, nebo krycí kamen, případně jeho šaton. 

 

Což je větší problém a když, to nenamažeš, uchodí se Ti časem  čepy a když, přemažeš, tak to nechodí jak má, protože se dostane olej na  vodítko a vidličku kotvy a pak hodinky na poslech klepou a nechodí jak mají . J.  :)

Upraveno uživatelem Jiří9
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
×
×
  • Vytvořit...