Přejít na obsah

Zarezlý vlásek na setrvačce


Doporučené příspěvky

Setrvační Hřídel, je ve srovnání s vláskem sranda, opravdu. A to nemluvím, o výměně za originál novou, ale o výrobě nové. 

I zavrtávání ulomených čepů, u kapesních hodinek, neni stranda nedělám to rád, ale když není zbytí. Když  při nárazu,  číselník vezme sebou třeba čep vteřinovky , nebo je urezlý, nebo se v tom někdo vrtá a ulomí ho.  Je to docela velké riziko, aby jsem se trefil do středu a kvalitní vrtáky, nejsou z nejlevnějších  a rádi praskají.

Vezmeš vrták za třeba  200,- Kč  (0,25mm)  trochu přimáčkneš víc a je pryč , nebo prostě je ta ocel tak  tvrdá, i po popuštění a nejde normálně vrtat, (skusím to popustit i 3x) takhle zlikviduješ 2 ,nebo 3 vrtáky a kdo Ti je zaplatí? Skusíš je nabrousit a je pryč, nebo se Ti to náhodou povede a máš další šanci. Málo kdo ví, co to obnáší. Ale neříkám, někdy to jde dobře a vrtám na poprvé bez problému.    Tady si už hrajeme v setinách i když vrtáky mám od 0,2  nahoru, ale pak musíš vyrobit ještě čep na setiny, který se tam zarazí a nesmí vypadnout a pak vyleštit  .  Samozřejmě se to vrtá v hodinářském soustruhu, jinak to není možné udělat relativně přesně.

 

Ano vlásek se dá možná, sehnat i originál, ale kde? Za jakou cenu a za jakou dobu ?  Je možné, když to jde, narezlý vlásek vyčistit, když nemá kolonky hrozně moc blízko sebe lehce namazat, tak aby se o sebe nelepily, aby se hodinky kůli tomu nepředbíhaly. (Ale je tam riziko, že se časem a případnou další oxidací začnou hodinky pozdit.) nebo se dá srovnat, když je nejhůř, pár fotek někde mám. Ale, když se bere nový, ano musí sedět rolnička, když ne, upraví se, když je to moc a původní tam je, záleží na tom jak je upevněn . Někdy je tam kolík, někdy je tam zářez a přimáčknutý  Když to nejde hledá se další . Pak se přibližně odpočítají kyvy a vlásek se zkracuje, nebo prdlužuje,  někdy se dá upravit věnec setrvačky, když má šrouby, buď se přidají, nebo uberou,  Vnější úchyt je nebo není , vyrobit miniaturní kolíček,  případně  breguet křivku  a tak   neni to sranda       Jirka

Upraveno uživatelem Jiří9
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Neresim cenu a cas ale vlasek treba na ebay, pak prizpusobit, setrvacku vylestit a vyvazit. Zbytek urcite pujde taky. To se ale uz nebavime o oprave ale o restaurovani. Az to ozije...to bude ta odmena. Drzim palec. Urcite bych ten strojek neodepisoval. Ma smrnc. Jde zima co si clovek rozumnejsiho muze zacit nez renovaci?

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
×
×
  • Vytvořit...