Přejít na obsah

Startimer Pilot Heritage GMT


prischera

Doporučené příspěvky

Chvíli jsem váhal, kde se do psaní pustit, ale nakonec jsem se krátkou recenzi rozhodl dát sem, kde to snad zasáhne víc lidí než v mojí galerii. Zároveň se omlouvám, fotky budu recyklovat, fotit novou sadu mi nedává moc smysl. Teď už k hodinkám.

 

Alpina má poměrně široké spektrum modelů od velmi moderních až po kousky s velmi silným retro odkazem. Na retro modely většinou odkazuje už v názvu a Startimer Pilot Heritage GMT na tom není jinak. Na první pohled je zřejmé, že se tady značka vrací zpět do sedmdesátých let, na rozdíl od třeba modelu Seastrong Diver Heritage, který je odkazem na léta šedesátá. Esence sedmdesátek je tu velmi silná. Pokud vám tento styl sedí budete nadšeni, v opačném případě hodinky pravděpodobně okamžitě zavrhnete.

 

Základem je soudkové pouzdro bez nožiček, které se i přes solidních 42mm bez korunky velmi dobře nosí i na menším zápěstí. Krom malé délky pouzdra tomu pomůže i prohnutá konstrukce, která pěkně přisedá k ruce. Nevadí tak i o něco větší výška pouzdra. Hodinky sedí přesně, na ruce nepřesahují a nikam neputují. Na pouzdru jsou dvě korunky na pozicí 2 a 4. Dolní je signovaná logem Alpiny, horní má jemný plastický vzor. Spodní korunka není šroubovací, vodotěsnost je přesto solidních 100M. Pouzdro pěkně kombinuje leštěné a broušené plochy tak, aby se bylo na co dívat, ale zároveň hodinky nebyly magnetem na šrámy. Horní plochy mají decentní sunburst brus. Trochu nevýhodou je potom atypický rozměr řemene, 23 mm. Tvar pouzdra není nijak samoúčelný, ale vrací se zpět k historickým modelům značky. Tady má Alpina rozhodně kde čerpat. Inspirací byl nejspíš model Alpina Seastrong Startimer, chronograf ze zmíněných sedmdesátých.

 

Samozřejmostí je safírové sklo, které z pouzdra krásně vystupuje zaoblenými hranami, i když není tak pěkně klenuté, jako například u Oris Divers 65. Sklo má oboustranný čirý antireflex, nicméně efekt je spíš slabší.

 

Dýnko je neprůhledné, zdobené reliéfním logem Alpiny s letadlem, které patří pilotním modelům Alpiny, kam zmíněné hodinky patří.

 

Ciferník je možné mít ve třech barevných variacích, modrá, šedočerná a bronzově zlatá. Já jsem zvolil asi neuniverzálnější šedočernou. Díky velkému pouzdru je ciferník opravdu veliký a dobře čitelný. Je rozdělený do třech částí. Vnější kruh tvoří vnitřní stříbrná, otočná, 24 hodinová luneta, jak to na GMT hodinkách má být. Její ovládání je řešené horní šroubovací korunkou a nelze mu nic vytknout. Prostřední část ciferníku patří dvanáctihodinovému sčítači, který budete využívat nejčastěji. Podklad je metalický se sunburst efektem. Na něm jsou stříbrné aplikované indexy s decentním lomem a drobným lumi bodem ve vnější části indexu. Vnitřní kruh potom patří GMT. Je matný, ve stejné barvě jako 12 hodinový jen s bílou šipkou a nenese lumi. Datumka je umístěná na trojce, má stříbrné rámování a uvnitř je umístěná drobná lupa. Efekt zvětšení je nulový, je to spíše pěkný detail. Ručky jsou slabé, s poměrně málo výraznou lumi (i když je použita Super-LumiNova) a spolu s pouzdrem jsou asi nejvýraznějším připomenutím let minulých. Zábavným oživujícím prvkem je oranžová vteřinovka.

 

Největší devizou hodinek je pak použitý kalibr. Podle označení Alpiny jde AL-550, kterou známe například z modelu Alpiner 4 GMT. Jedná se o silně modifikovanou Sellita SW200, nad kterou Alpina postavila vlastní True GMT nástavbu.

 

Velmi příjemná je potom cenová politika Alpiny, protože hodinky se v českých končinách prodávají jen lehce nad 30 tisíc korun. Opravte mě jestli se mýlím, ale podle mě jde o jedno z nejlevnějších true GMT na trhu.

 

Pro ty kdo byli líní číst moje slohové cvižení jen stručně.

 

+ pohodlné pouzdro univerzální téměř pro každé zápěstí

+ 100M voděsnost

+ silný historický odkaz

+ propracované detaily

+ True GMT

+ cena

 

- 23mm rozměr řemene

- absence tahu (možná zatím)

- slabší AR

 

!!! Informace o AR dodatečně moderátorem upravena na žádost autora !!!

 

post-18334-0-81295800-1536701365_thumb.jpg
 
post-18334-0-12161900-1536701371_thumb.jpg
 
post-18334-0-86295900-1536701359_thumb.jpg
 
post-18334-0-40266200-1536701354_thumb.jpg
 
post-18334-0-81615600-1536701234_thumb.jpg

 

Plastické provedení dýnka

post-18334-0-00389000-1536701326_thumb.jpg
 
Decentní Lumi
post-18334-0-70512900-1536701375_thumb.jpg

 

Sedí i na slabém zápěstí

post-18334-0-41178900-1536701338_thumb.jpg
 
Alpina Seastrong Startimer
alpina6.jpg
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Pecka, diky moc.

Absence tahu je jedna vec, ale myslim, ze by jim krasne slusel mesh, ktery neni problem dokoupit.

Mohla byt kapka lumi na gmt trojuhelniku.

Tou absenci AR jsi me moc nepotesil, ale budiz.

Pokud jde o cenotvorbu, tak kdyz jsem videl ceny, nestacil jsem zirat. Cekal jsem to nekde v rozmezi 50-60k. Takhle opravdu nevim o levnejsi verzi true GMT s automatickym strojkem. Za me je tohle pecka.

Jinak pokud ti to nebude vadit, tak si dovolim dohodit sem obrazky dalsich barevnych variant.

Modre jsou dve varianty. Komplet modra:

27300e2d7ef602540bc33eed27707c6e.jpg

 

A modra s bilou GMT stupnici:

a7f0e217bbe008fccfeff91f148d2289.jpg

 

A ta zlata:

58b00043fe7a500d80d0611f2dd36bfc.jpg

 

Zdroj gnomonwatches.com

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Gratulace k supr hodinkam! Soudek a dve korunky, to je moje ;) Ukazatel GMT je vyreseny uzasne, jen skoda absence lumi na sipce - ikdyz, u GMT rucky/disku/sipky asi neni lumi uplne dulezita. Tyhle hodinky urcite chci videt nazivo! Podle fotek vypada hodne zajimave ta celomodra varianta. A jak uz tu padlo, na meshi by to mohlo vypadat hodne dobre. A nakonec ta cena, taky bych cekal neco jako 50-60 tisic, tech cca. 32 je uplne skvelych...a myslim ze by to byla dobra cena i pri absenci GMT.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

mám takový dotaz

 

true GMT chápu tak, že při povytažené korunce (té na pozici 4) se bez zastavení otáčí skokově hodinovou ručkou. Vnitřní 24hod šipka se otáčí konstatně 1x za 24hod. Potom mi tam ta vnitřní otočná 24hod stupnice přijde jako zbytečně otočná. Vlastně po příletu do jiného časového pásma povytáhneš korunku na 4, seřídíš hodinovou ručku do lokálního času a tou vnitřní otočnou lunetou vůbec točit nebudeš, pokud ti má ukazovat domácí čas.

 

funguje to tak?

 

jinak jsou krásný, hlavně ta celomodrá verze

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

mám takový dotaz

 

true GMT chápu tak, že při povytažené korunce (té na pozici 4) se bez zastavení otáčí skokově hodinovou ručkou. Vnitřní 24hod šipka se otáčí konstatně 1x za 24hod. Potom mi tam ta vnitřní otočná 24hod stupnice přijde jako zbytečně otočná. Vlastně po příletu do jiného časového pásma povytáhneš korunku na 4, seřídíš hodinovou ručku do lokálního času a tou vnitřní otočnou lunetou vůbec točit nebudeš, pokud ti má ukazovat domácí čas.

 

funguje to tak?

 

jinak jsou krásný, hlavně ta celomodrá verze

Ta 24h stupnice ti umožňuje teoreticky odečítat čas ve třetím časovém pásmu.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Kubo díky za sepsání, odprezentoval jsi je na jedničku. Chválil jsem ti je už jinde, takže se nebudu opakovat, těším se, až je uvidím live.

Btw: Ta cenotvorba u tohoto modelu je vážně zajímavá, úplně se to vymyká všem ostatním hodinkám od Alpiny, až to vypadá, jak kdyby se s cenou sekli :) Když si vezmu, že Alpinery GMT se stejnými vnitřnostmi stojí skoro dvojnásobek, tak todle je jako z říše snů a jelikož se pravděpodobně skutečně jedná o nejlevnější True GMT na trhu, tak by to mohl být slušný prodejní trhák, argumentů ke koupi je zde víc jak dost.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Do obchodů to začali posílat teprve nedávno, tohle alespoň v těch českých byla první várka. Snad brzy dorazí další.

Cena je fakt úlet, stejně tak považuji za úlet, že tenhle model Alpina nijak nepředstavovala, nejsou k tomu myslím žádný materiály, prostě ticho po pěšině. 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Krásné hodinky i recenze.

 

Alpina to vzala z mého pohledu za dobrý konec a mám pocit, že má velmi slušně našlápnuto.

Zpracování je na vysoké úrovni a může se směle rovnat s hodinkami s výrazně vyšší cenovkou.

Navíc má historii, ze které může čerpat, nechybí jim invence a mají rozumnou cenovou politiku......  zatím

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
×
×
  • Vytvořit...