Přejít na obsah

Sphinxx

Doporučené příspěvky

Zdravím místní osanzestvo,

 

                                            po dlouhé době jsem se rozhodnul, respektive níže uvedené hodinky mě přiměly k tomu, abych zase napsal pár písmenek kolem hodinek, v tomto případě luxusních, masivních, potápěčkých "diverů" - ORIS Aquis Titanium Chronograph s kalibrem 674 pod kterým se skrývá moje oblíbená, velmi spolehlivá a především osvědčená ETA 7750. 

 

Na recenzi jako takovou je brzy, ale zase to nechci odbýt pár fotkami v chlubírně a nechat to zapadnout, takže teď tu budu chvíli spamovat a postupně přidávat nejen fotky, ale i dojmy z nošení, spolehlivost chodu a celkově sledovat, jak drží titan, který těmto hodinkám fakt sekne. Není to moje první zkušenost se značkou ORIS, takže si dovolím i drobné porovnání s minulými modely.

 

Jak to vlastně celé proběhlo? Jak je u mě zvykem - dost spontánně :D . Hodinky jsem viděl v inzerci od slovenského kolegy, od kterého se mi již v nedávné minulosti dostaly do ruky jeho původní titanové Breitling B50, tudíž jsem neměl pochybnost o stavu ani obchodu, jako takovém. Požádal jsem jej o rezervaci, doladil potřebná EURa, sednul do auta a vyrazil pro hodinky směr BA. Byl to skutečně impulzivní nákup, ale nelituji ani trochu a tímto dodatečně děkuji za fajn stretko!

 

Hodinky mám u sebe třetí den a první dojmy jsou více než pozitivní. Faktem je, že ke stavu bych byl kritičtější než kolega, ale vzhledem k tomu, že jsem skutečně velmi náročný na stav hodinek, tak dokážu přimhouřit oko a brát to s rezervou. Hodinkám po dvou letech bych dal kriticky kolem 95%, což je ovšem velmi dobrý status - mají sice nějaké kosmetické vlásenky a lehké oděrky, na druhou stranu cena byla velmi příjemná a nekupoval jsem prostě nové hodinky a nutno dodat, že kolega, první majitel se o hodinky prostě staral. Pokud jde o mé zkušenosti se značkou Oris, tak v minulosti, jako první se ke mě dostal model Aquis Red Limited Edition, který měl na první pohled zcela dominantní prvek a sice korunku na levé straně pouzdra, což se nakonec ukázalo, jako dost nepraktické vzhledem k nařizování hodinek, ale komu vadí korunka na pravé straně a tlačí jej do ruky, tak pro toho jsou tyto hodinky naprosto ideální, protože prakticky nikde nepřekáží a díky velikosti 43mm jsou velmi pohodlné. Tyto hodinky byly v edici celosvětově - 2000ks. Hodinky jsou stále v prodeji v Koscomu za cenu necelých 52.000,-Kč v provedení na vynikajícím ocelovém náramku.

 

Druhá zkušenost se značkou Oris proběhla na sklonku minulého roku, kdy jsem koupil model Pointer Moon, který je ovšem drtivé většině uživatelů zapovězen díky své velikosti, ta totiž čítá 49mm. Tento model byl a je určený pro velká zápěstí od 20cm výše. Hodinky ovšem byly špičkově zpracované, jednalo se o typ s fází měsíce, opět v titanovém provedení, vychytaný navíc o nevídanou libůstku a sice - high-mech systém, pod názvem - Rotation Safety System, který společnost Oris vyvinula s profesionálním potápěčem Romanem Frischknechtem a na kterém pracovali dohromady dva roky. Jak sama společnost Oris uvádí, tento systém, respektive hodinky Pointer Moon a Pro-Diver patří mězi nejbezpěčnější na světě pro hlubinné potápění. Systém zjednodušeně spočívá v tom, že luneta se dá uzamknout tak, aby se nepohla ani jedním směrem, tudíž pro potápěče je naprosto přesná. Pokud by byl zájem celý princip vám sem mohu odfotit z knihy, kde je celý postup vysvětlen od A do Z. Hodinky byly přesné, krásně zpracované a v bohatém příslušenství, bohužel měly pro mne jednu nevýhodu a sice - stroj Sellita, který má sice krásně vyrovnaný chod vteřinové ručky, ale má dle mého bohužel nízkou rezervu nátahu, pouhých 38 hodin (nevýhoda strojků Sellita), takže hodinky šly o "dům dále". Nicméně na ně moc rád vzpomínám. Hodinky jsou opět k dispozici v hodinářství Koscom za 82.990,-Kč a pro člověka, který má jen jedny "EDC" hodinky pro denní použití a neřeší tedy kratší rezervu chodu, tak rozhodně doporučuji k vyzkoušení. 

 

No tím jsem se pomalu dostal k aktuálnímu model AQUIS Chrono Titan. Jsou to tedy mé třetí Orisy. Z výše uvedeného vyplývá, že značce věřím, jsem přesvědčen o jejich kvalitách. Jedinou nevýhodu značky v současné chvíli vidím v tom, že spousta zajímavých hodinek je osazena právě strojky Sellita u kterých mi nevyhovuje krátká rezerva chodu, ale naštěstí i tak je stále z čeho vybrat i když modelová škála je drtivě "osekaná" o tradiční modely ETA. Rozdíly a orientace v kalibrech se zdá být složitá díky číselným referencím, které jsou dlouhé, ale například v tomto modelu je kalibr 674, respektive pokud reference začíná 674 je tam ETA, v tomto případě 7750, pokud reference začíná 774 je v hodinkách Sellita SW 500, tedy obdoba 7750. Podobné je to u klasických "tří" a víceruček typu ETA 2824 vs. SW200. No a tím se dostávám k tomu, proč to u mě vyhrál model TT Chrono. Původně jsem cílil na model Depth Gauge, což je jeden z vrcholných a špičkových modelů Oris ve velikosti 48mm, více parametrů zde. Jenže opět je to model se Sellitou SW500, hodinky jsem moc chtěl a málem jsem je koupil, ale díky mé ojedinělé nerozhodnosti, která se nakonec ukázala, jako velká výhoda, nakonec padlo eso na uvedené titanovky se 7750, protože inzerát se objevil dva dny předtím, než jsem si měl jít pro Depth Gauge. V tomto případě se tedy vyplatila v mém případě ojedinělá krátká "nerozhodnost".

 

Ale konec historie, pojďme se podívat zblízka na aktuální model. KDyž jsem zmínil ony refernce, tak tento konkrétní má číselnou referenci: ORIS 674.76557253MB, jedná se o referenci, která je opatřena titanovým náramkem. Druhá, levnější varianta se totiž dá koupit vyloženě pouze na kaučkukovém řemenu, cenový rozdíl je minimální. V tomto případě 99.990,-Kč provedení s náramkem a 94.990,-Kč provedení na gumě s překlápěcí sponou s výbornou mikroregulací.

 

Za tyto peníze člověk dostane skutečně luxusní, výrazné "divery", které jsou okamžitě rozeznatelné, člověk který se v hodinkách vyzná, tyto okamžitě zařadí díky jedinečnému, pohodlnému pouzdru. Pouzdro a náramek jsou celotitanové, kdy na několika místech se střídají vysoce leštěné a matné plochy. Kdo zná titan tak ví, že jeho výhoda je lehkost, v tomto případě hodinky na náramku váží lehce přes 180 gramů, což je oproti ocelovému modelu SuperAvenger II od Breitling, který váží v plné délce téměř 270g značná úspora váhy ve prospěch Oris a při nošení je to skutečně znát.

 

Tyto špičkové Orisy mají odolnost proti vodě 500M, což je dostatek pro hlubinné potápětí. Jak už jsem několikrát zmínil, strojovna uvnitř je osvědčená a spolehlivá ETA 7750 Valjoux, která má udanou hodnotu 48 hodin rezervy chodu, ale u jiné značky se mi podařilo naměřit 52 hodin při odložení a plném nátahu. Přesnost hodinek (zatím odložené) je za 24 hodin nějakých 7 sekund do plusu, takže za mě spokojenost. Dále mají hodinky safírové sklo se spodním, vnitřním antireflexem, což je někdy výhoda, protože vnější část skla se prakticky nemá jak pokšrábat. Na pozici "2-3-4" najdeme korunku a startovací/resetovací pushery chronografu, které jsou z oceli. Korunka je šroubovací. Na straně druhé, tedy u pozice "9" se nachází heliový ventil a na pozici "6" je umístěno přehledné datumové okénko. Specialitkou tohoto modelu je téměř nepoškrabatelná luneta z vysoce odolného wolframu, který je odolnější než keramické materiály používající se v hodinářském průmyslu. Luminiscence je do modra a jedná se o nejkvalitnější nátěr, jaký jsem na Oriskách dosud měl. Poslední věc, která mi přichází na paměť a je nutno ji zmínit jsou extrémně pohodlné kaučukové řemeny a především překlápěcí spona s rychlou mikroregulací. Hodinky jsou na těchto řemenech prudce nositelné, "necestují po zápěstí" a příjemně voní po vanilce. Lze si vybrat z několika barevných provedení - černá, oranžová a žlutá.

 

Ceny servisu Oris jsou přijatelné, vychází kolem 10.000,-Kč, náhradní díly na hodinky jsou cenově lehce nadprůměrné oproti švýcarské konkurenci. 

 

Pokud jde o hodinky samotné a porovnání v mých očích, pak jsou srovnatelné nebo možná dokonce převyšují některé modely Breitling se kterými mám zkušenosti. Rozhodně si dovolím tvrdit, že náramky Oris jsou perfektně zpracované a díky uchycení k pouzdru výborně sedí na ruce a porovnání pohodlnosti mezi mým oblíbeným Breitling a Oris u mě určitě v pohodlnosti a nositelnosti vede Oris, už od prvního modelu Aquis Red Limited, což přiznávám nerad, ale je to tak :) .

 

Dnes jsem nafotil pár rychlých fotek pro představu a určitě přidám další postupem času. Závěrem doufám, že mi hodinky vydrží dlouho a půjdou ke spokojenosti spolehlivě. No, nakonec jsem se rozepsal trochu více, ale jsem rád, že zde tito "drobečci" budou mít své místo.

 

Pěkný den všem.

Upraveno uživatelem Sphinxx
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Parádní počtení u ranní kávičky, tuze se mi líbí oba modely včetně ten Pointermoon. Jinak ta žlutá jim tuze sluší, koupil sem v červnu géčka Mudmastry se žlutou a fest to přitahuje pozornost okolí, takže palec nahoru s tím titanem to vypadá libově.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Díky, ten žluťák jim sekne, pokud mi vydrží do dalšího léta, tak tam stopro půjde ještě oranžový, ten nesmí chybět, měl jsem ho na Moonech a oranžová je taky pěkná. Mudmastery jsem měl taky, ale ve verzi černo-černá. To jsou hodinky výrazné samo o sobě :D ...

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Díky za pěkné počtení. Diver Orisy jdou sice mimo mě, protože na mojí párátkoidní ruku jsou takové moc bachraté, ale pěkné jsou o tom žádná. Líbí se mi třeba i Clipperton, nebo Staghorn, ty modré cifry Orisek jsou fakt libové a to modrou obecně moc nemusím, ale když se správně trefí, tak je to bomba. Jinak teda i v titanu 180g, to je slušný macek, kolik by vážili v oceli?  :eek:  Škoda, že jsi nenapsal i přímo o těch Pointer Moon, protože ty jsou ještě zajímavější a na foru jsem je za celou dobu viděl snad jen u tebe. Alespoň, že jsi je zmínil, rozhodně si to zaslouží.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Děkuji pánové. Já jen doplním, že sem zkusím hodit i nějaké informace k těm Moonům, ale nemám čas se tím teď vůbec zabývat, nicméně něco málo sem dám, Bells má pravdu, že i ty si to zaslouží, byly zde asi jediné.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • po měsících...

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
×
×
  • Vytvořit...