Přejít na obsah

Seiko Spring Drive


instant

Doporučené příspěvky

Nikde som nenasiel vlakno venovane technologii pohonu Spring Drive, tak som jedno vytvoril. V pripade ze nahodou existuje duplicitne vlakno, pls adminov o presun. 

 

Najprv male vysvetlujuce video

 

 

Na lepsie pochopenie male demo, ako funguje ten tri-synchronny regulator - moze si to skusit kazdy kto ma Spring Drive hodinky. Po rozbehnuti z nulovej rezervy energie bezi glide wheel naplno, bez elektromagnetickej brzdy, asi 10-12 sekund, potom sa cely system regulacie dostane do hry a rychlost plynutia casu je zase ako ma byt :)

 

 

Postrehy, otazky, zaujimavosti sypte sem.

Upraveno uživatelem instant
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

SD mám rád, ale fakt je, že se to dá postavit i tak, že se u něj snoubí NEvýhody obou technologií - jako ryzí quartzky to přesné stejně není a zároveň se to musí draze a komplikovaně servisovat. A někomu to celý stejně připomíná tohle:
post-38718-0-01219400-1537806142_thumb.png
 
V mechanikách je možné mít "seconde morte", SD je pak teda "seconde vivante" :)
 
Dobrý test, jak zjistit, jestli vám SD vadí, je podívat se na něj bez plotny:
post-38718-0-09646800-1537806907_thumb.jpg
Pokud se vám z přítomnosti obvodů apod. zvedá kýbl (a na ženevskou pečeť to taky asi není), tak bych si to se SD rozmyslel.
 
Jedna věc, která se moc neví: už z fabriky se pro regulaci zřejmě používá pattern cutting, viz zakroužkovaná oblast, fotka a diskuze odtud: https://forums.watchuseek.com/f9/spring-drive-movements-what-differences-between-cal-5r66-9r66-78511-8.html

post-38718-0-92253600-1537808084_thumb.png

Prostě není nad lidi, co si to doma sami rozeberou :)

 

 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Historie vývoje SD:

(Článek z ablogtowatch.com, který zaujal)

 

Část 1

 

Část 2

 

Stručně

Strojky SD jsou z 80% složeny z obdobných součástek, jako tradiční strojky. Jsou ale technologicky vylepšeny o moderní řešení (např. leštění pro snížení tření u ozubení, nový materiál pružiny, účinější nátah...) a původní mechanicky regulovaná přesnost kmitající setrvačky je nahrazena Tri-synchro regulátorem, používající pro určení přesnosti krystal.

V případě SD automatů trval vývoj v podstatě předlouhých 30 let. Než byl představen první SD strojek, uplynulo dvacet let vývoje. Za tímto ?šíleným? nápadem stál Yoshikazu Akahane, kdy ho v roce 1977 postihla ?mozková vlna?, která to celé rozpoutala (ten google překladač je super :-).

Prví prototyp z roku 1982 fungoval čtyři hodiny, poté byl projekt v podstatě odložen na deset let, do doby (1993), kdy se podařilo vyrobit účinější (čti úspornější) integrované obvody. Kvůli zvýšení výkonu cívky, při zachování jejího minimálního objemu, museli vyvinout a hlavně vyrobit nový typ drátku, šestiúhelníkového průžezu, tak aby závity doléhaly přesně na sebe.

V roce 1997 přišlo první oznámení a v r. 1998 představení v Basileji. V r. 1999 se poprvé objevil strojek SD v prodeji, pravděpodobně i v hodinkách Credor. Automat byl představen až v r. 2005 opět v Basileji.

 

V Seiku museli přijít s novými řešeními, jako je posílení pružiny (SPRON 510, 610), zvýšení účinnosti samonátahu, nízká spotřeba řídícího IO, kvůli málemu množství generované energie, což mohlo být hlavní brzdou vývoje. Na Hodinkee v jednom článku autor uvádí, že kdyby se sečetly energie všech Seiko s SD na světě, tak by s bídou rozsvítily 100 W žárovku.

 

Strojky SD jsou poháněny výhradně mechanickou silou, žádné baterky, aku nebo kondiky. Ke své činnosti využívají buď ruční nebo automatický nátah. Základ přesnosti SD, Tri-synchro regulátor se třemi energiemi, nahradil setrvačku s kotvou a krokovým kolem. Na první pohled jednoduchý nápad, k jehož uskutečnění ale vedla dlouhá cesta vývoje. Svou přesností jde SD ještě dál, než je standard COSC. SD má tvrdší normu do -3 a +5 vs. COSC 4 a +6 vteřin/den. Takový rozdíl může vypadat jako zanedbatelný, ale u GS nemá problém garantovat třeba + nebo ? 1 vt./den a 15 vt./měs. A k tomu navíc plynule klouzající vteřinovka jako bonus.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
×
×
  • Vytvořit...