Přejít na obsah

Marnaut Diver


martar

Doporučené příspěvky

Až teď jsem si všimnul kickstater projektu na neobvyklé potápky Marnaut Dark Surge 300m. Jestli se to tu už řešilo, např. ve statutech, tak se omlouvám, ale své vlákno tu nemají, a to mi přijde škoda. Co si o nich myslíte?

 

post-30813-0-73045600-1539333349.jpg

 

post-30813-0-09274600-1539333400.jpg

 

post-30813-0-59880600-1539333421.jpg

 

post-30813-0-65569900-1539333610.jpg

 

post-30813-0-67057300-1539333670.jpg

 

Originální design hodinek odkazuje na vzhled prázdné schránky mořské ježovky. Je atraktivní (samozřejmě ne pro každého), skvěle čitelný a skutečně neotřelý. Když se člověk zabývající se historií designu začne soustředit na detaily, objeví, že u Marnautů bylo volně a možná neúmyslně použito to nejlepší z ikonických diverů. Hodinová ručka připomíná vintage divery z poloviny minuleho století, na rozdíl od např. Longines Legend Diver má však mnohem větší výplň lumi, takže je skutečně ze všech úhlů dobře vidět. Minutovou ručku zas poznají všichni majitelé Rolexu. Extrémně kontrastní indexy a radiálně umístěně puntíky na cifru byly kdysi použity už na geniálním ciferníku ZRC diverů i u jejich novodobého modelu ZRC Grands Fonds 300, ovšem v jiném uspořádání a především v dost nekonvenčním pouzdru. U Marnautu - podle mého názoru - vzniklo použitím (a v případě hodinové ručky vylepšením) všech těchto prvků něco nového a povedeného. Odvážný, ale funkční a elegantní design v konvenčním balení. To je tvořeno relativně nízkým 42 mm pouzdrem s decentní úzkou lunetou řešenou podobně jako u B SOH. Říkám si - škoda, že něco podobného neumí i prémiové značky... Tady majitel za malé peníze získá v budoucnu možná dokonce ikonický design, ale pochopitelně jen s Miyotou uvnitř a se zpracováním detailů pouzdra, které asi nebude na úrovni top hodinářských produktů (typicky vroubkování úchopu lunety nebo korunky).

 

Podle obrazků se nedá soudit, ale jediné, z čeho bych měl trochu strach, jsou ty aplikované indexy na ciferníku. Říkám si, zda by nakonec nevypadaly lépe jen lehce plastické kapky lumi jako u ZRC Grands Fonds. Méně někdy bývá více...

 

post-30813-0-88050500-1539333648.jpg

 

Model je nabizen ve třech verzích: ocelové pouzdro se světlou ocelovou lunetou s brusem (a bez lumi), ocelové pouzdro s černou vložkou lunety (s lumi) a černěné pouzdro s cernou vložkou lunety (s lumi).

 

TECHNICAL SPECIFICATIONS ? MARNAUT DARK SURGE 300M DIVE WATCHES

 

Case: 42mm diameter x 52 lenght x 13mm in height ? 316L grade stainless steel ? domed sapphire crystal ? 120 click unidirectional bezel - stainless steel screw-down caseback ? double gasket O-ring - 300m water-resistant

 

Dial & hands: C3 Suoerluminova on hands and 42 applied indexes - enamel finished dial

 

Movement: Miyota 9015 calibre ? automatic ? 28,800 vph/4Hz frequency ? 24 jewels ? 42-hour power reserve ? hours, minutes, central seconds (hacking) and date (not used in Marnaut series)

 

Strap: black silicone and distressed Italian leather included with each. MDS300S (silver bezel) comes with cream leather, MDS300T (black bezel) comes with grey leather and MDS300B (full black plating) comes with black leather

 

Reference: MDS300S (silver bezel), MDS300T (black bezel), MDS300B (full black plating)

 

Price: USD 449 for MDS300S and MDS300T, USD 499 for MDS300B (Kickstarter prices)

 

Kickstarter: https://www.kickstarter.com/projects/304401211/marnaut-for-the-explorer

 

Monochrome annonce: https://monochrome-watches.com/marnaut-launches-the-affordable-dark-surge-300m-series-of-dive-watches-on-kickstarter/

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Já si zase myslím, že ty tečky luminescenční rychlejšímu odečtení času vůbec nepřispějí, ale možná se pletu. Každopádně zajímavý projekt to je. Já bych se s nimi stejně nedostal nikdy hloubš jak ke špuntu vany, takže by mi to nevadilo.

 

Edit: než jsem to sesmolil, tak mě McStinger předběhl.

Upraveno uživatelem shewcza
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Mně přijdou velice zajímavé a vlastně jsi to velice dobře popsal proč, jsou tak zajímavé. Jedná se skutečně o nápaditý design s citlivým využitím již známých a ověřených tvarů, bez toho aby to bylo bezduché kopírování, má to svůj vlastní a osobitý přístup. Takové věci fandím, protože všichni víme jak je těžké přijít s něčím novým. Miyota mi nakonec nevadí, je to léty prověřená strojovna a pokud chtějí udržet nějakou slušnou cenu, tak nemají příliš na výběr. Držím jim palce a díky za dobrý tip!

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Ja mám rád nezvyklosti, alebo hovadiny, ale potápky by asi mali byť hlavne funkčné a tá hromada bodiek pôsobí rušivo.

Já si zase myslím, že ty tečky luminescenční rychlejšímu odečtení času vůbec nepřispějí, ale možná se pletu. Každopádně zajímavý projekt to je. Já bych se s nimi stejně nedostal nikdy hloubš jak ke špuntu vany, takže by mi to nevadilo.

 

Edit: než jsem to sesmolil, tak mě McStinger předběhl.

Proto kluci v příspěvku píšu, že si nejsem jistej, zda je ta plasticita aplikovaných indexů dobrej nápad - pod šikmým přímým slunečním světlem by to mohlo opravdu vadit. Chtělo by to vidět cifr naživo. Kdyby ale indexy i tečky byly tvořeny jen kopečky lumi bez aplikovaných rámečků, rušivě by to v praxi vůbec nepůsobilo (Já měl v rámci svýho pátraní po perfect diverech možnost vyzkoušet naživo ty ZRC Grands Fonds, a intuitivní odečet to naopak usnaďňovalo. Byl bych je i vzal, ale ZRC mají vážně příliš nekonvenční pouzdro i tah, to už fakt nejsou univerzálky. Ale cifr boží.)

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

 

Mám docela odpor, když se objeví nějaká značka nebo nové hodinky, a firma do toho nacpe Miyotu. Okamžitě ty hodinky padají někam na dno, co se týče kvality

To je samozřejmě subjektivní názor, na kterej máš právo. Ja mám aktuálně jen jedny pracovní potápky na litačku, mikrobrand se stejnou Miyotou 9015 uvnitř, a naprostá spokojenost. Větší než se Seiko SKX / Monster/ Sumo.

Upraveno uživatelem martar
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Jako nápad zajímavé, ale specielně takové hodinky bych měl obavu pořizovat bez zkoušky naživo. Ale mě můžou nechat klidným, LtL 52 mm je pro mě už přes hranu. I tak se mi zdají, že nožky jsou zbytečně dlouhé, zmenšení o 1-2 mm na každé straně by jim (pro mě) prospělo.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Jojo, delší rozměr pouzdra bude pro řadu zájemců potíž. Nožky jsou ale zakřivené a dýnko poměrně ploché, takže majitelé ploššího zápěstí s obvodem 18,5 cm a více už by neměli mít problém.

 

Edit: Ješťě k těm indexům: při šikmém pohledu na běžné hodinky se bližší indexy často schovají za rehaut, prostě nejsou vidět. U hodinek s radiálním dělením ciferníku (třeba pomocí čar u Prim Diplomat nebo teček tady) to zlepšuje možnosti intuitivniho odečtu času.

Upraveno uživatelem martar
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

balenie a la Smartphone:-) Ale to je uplne nepodstatne

kdejakej smartfoun je dražší..

 

Jako dobrý, ale když už nic, tak aspoň těch prvních 15 minut na tu lunetu imho mohli domalovat. Kvůli dekompresi a tak.

Moc lidí imho s tím do hloubky nepoleze.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Těch prvních patnact minutovejch indexů nenajdeš na řadě vintage diverek, včetně kultovních kousků. Breguet Diver, Droz Diver, Blancpain FF Diver, ZRC Diver... A tyhle hodinky maji být tak trochu poctou vintage diverkám.

 

Edit: beru zpět, Droz Diverky indexy měly, sorry. Psal jsem to z hlavy.

Upraveno uživatelem martar
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Morbo, původní amfibky taky minutovy indexy na lunetě neměly. Jestli myslíš takový to odlišení první čtvrthodiny. Řada vintage diverek měla ale alespoň čiselnou indexaci po čtvrthodinách, to je fakt.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

jj, to přesně sem myslel. A je fakt, že sem si zrovna říkal, že když už je tam číselné značení 15-30-45, tak mi absence té 15minutové stupnice zas až tak nevadí (viz ty Richard LeGrandy vedle ve vlákně), mi snad čteš myšlenky.

 

K těm amfibiím moc nevím, co bych dodal, poněvadž nevím, jesi to tu nebude číst travex .

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
×
×
  • Vytvořit...