Přejít na obsah

Ruční nátah automatů


Doporučené příspěvky

Zdravím,

 

Chtěl bych se místních odborníků zeptat zda je lepší nechat automatický strojek nechat zastavit a natáhnout až poté nebo jej raději dotáhnout ještě za chodu?

 

Předem děkuji za odpovědi.

 

Hezký víkend

 

Petr

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Můžeš dotáhnout i za chodu. Není důvod nechat je zastavovat. Ale nedělej to moc často, radši je nos, abys je dotahovat nemusel.

 

Pokud je odkládáš třeba na víkend a v pondělí ráno jsou už zastavené, nenatahuj je doplna (30 - 40 otáček korunkou), ale jen částečně, tak 15 otáček. Dotáhnou se pak na ruce.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Ahoj, tak zrovna tohle tema me zajima, protoze tusim, ze to bylo tady na foru, kde nekdo psal, ze automaty je dobre cca jednou za mesic plne natahnout korunkou, tak ted vubec nevim, co si myslet =D asi ze sebe udelam amatera, ale mel sem za to, ze pokud by clovek automaty nenosil, nemel winder a nechtel aby se mu zastavily, tak je muze denne natahovat korunkou nebo je nejaky duvod, proc to nedelat? Neco se nadmerne opotrebovava?

Diky za vysvetleni a pouceni ;)

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Proč bys měl čekal až se zastaví? To je pak  budeš muset znova nastavovat. Pokud jsou natažené, tak zbytečně nedotahuj. Stav nátahu poznáš podle toho, jak ztuha to jde natáhnout. Čím víc nadoraz, tedy větší silou natahuješ, tím větší je záhul na natahovací mechanismus a jeho opotřebení.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Karlos: Tak třeba u Primek je vylágrovaný odlučovač klasika. U ETY která měla 17 kamenů a teda automatická nástavba bez šutrů, taky.  U Ruských jsem viděl i vylámané zuby. Záleží teda dost na tom, co jsou to za hodinky, jak je to namazaný nebo zahumusený, jak dobře chodí pero... Za jak dlouho těžko říct, záleží jak často natahuješ. Hodinky byly z druhé (třetí, čtvrté?) ruky, tak těžko říct.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

No to bych neřekl, pokud se to má brát obecně. Pokud máš třeba starý Omegy, do kterých neseženeš už ani šroubek, tak je to dost ošemetný. Samozřejmě pokud máš nějaký současný strojek, do kterého je zatím dílů dost, neřešíš rostoucí ceny oprav a jejich poměr k hodnotě hodinek, a nebo se  ty hodinky chystáš zahodit jakmile přestanou jít, tak pak asi jo.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Asi opravdu záleží na tom,  na co je máš.  U hodinek do práce to neřeším.  Navíc eta co tam je je prostě klasika, kde nebude problém kolečko vyměnit.

Na druhou stranu se dá i startovat štěrcháním.  Krouživý pohyb třebas na stole a rozběhnou se. 

Nový strojky to dávaj,  ale s poukazem,  že je lepší to nedělat.  U nějakých vintážek je to věc ošemetná.  Pořiď si vrtič anebo to přestaň řešit.  To je  nakonec to nej co se dá proto udělat.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Jo a abych nezapoměl,  jedny automaty jsem takhle vydrbal.  Byli po dědovi a mě bylo tak třináct.  Co znamená výraz automaty jsem pochopil ve chvíli kdy po půl roce používání řekli dost.

Byli to nějaký Ardathy a stejně nevím kde je jim konec.  A pro upřesnění pro ty mladší ročníky.  Když já byl malej tak se v drtivé většině natahovali ručně všechny.  Dnes je to naopak.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

No to bych neřekl, pokud se to má brát obecně. Pokud máš třeba starý Omegy, do kterých neseženeš už ani šroubek, tak je to dost ošemetný. 

Trosku to upresnim, odpuste maly off topic. Prave ze do starych Omega strojku s automatickou nastavbou jde sehnat v podstate cokoliv. Problem nastava az u tech novejsich, rekneme z post-quartzove ery.

Co se tyce tematu samotneho, samonatah pomoci rotoru je mechanizmus, ktery je nevice namahan v meznich situacich, tedy natah z 0, a naopak pak pokud rotor stale toci a pero uz na 100%. Proto lepsi vrtice maji moznost volbu ot./den, aby odlucovac zbytecne netrpel. Prodlouzeni zivotnosti samo pomaha omezeni extremnich situaci, jako strelba, dowhill, golf a podobne cinnosti s velkymi razy a pravidelny servis - cisteni, mazani.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Třeba zrovna u ety 2824 už jsem párkrát řešil kolečka ručního nátahu - hlavně omletý západkový kolo a někdy taky spojkové kolo, spojkový pastorek... Většinou jako důsledek zanedbanýho servisu a každodenního natahování korunkou.

 

Rozběhnutí strojku po mocí korunky není problém, rozhodně bych nekupoval natahovač "aby se mi hodinky nezastavily", ale určitě není dobrý řešit nefunkčí samonátah každodenním natahováním korunkou..

Upraveno uživatelem xjr1
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • po měsících...

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
×
×
  • Vytvořit...