Přejít na obsah

Antireflex na hodinkách


Markynin

Doporučené příspěvky

Tak všechno...jsou tam škrábance. viz foto (dá se opravit vyjmutím skla, odleštěním AR a nanesením nové vrstvy)

 

Vnitřní si nepoškrábeš, ale zase ti neudělá ten efekt, že sklo není pod určitým úhlem vůbec vidět. Navíc ti AR může měnit barvu cifru, což je prý důvod, proč ho nepoužívá Rolex.

 

abymaga4.jpg

 

bdpocloseupkl31.jpg

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Funguje to takhle 

 

...

 

Watche s AR poznáš pohledem, nebo si to přečteš v popisku. Případně si vezmi polarizační brýle. Jestli časem slábne netuším, ale myslím že by neměl, maximálně se ti může poškrábat.

 

Ono to ve skutečnosti funguje ještě trošku jinak. K částečnému odrazu dochází při každém průchodu světelného paprsku mezi prostředími s různou optickou hustotou. Čili dochází k odrazu i při průchodu ze safíru do vzduchové mezery mezi safírem a ciferníkem (případně další AR vrstvou). Proto mají obě AR vrstvy své opodstatnění. Teoreticky také platí, že část světla se nekonečně odráží v samotném safíru sem a tam :-). Pochopitelně se pokaždé odrazí jen zlomek původního dopadajícího paprsku, takže je to v praxi nepozorovatelné :-). 

 

Druhá věc je, že odolnost této vrstvy proti poškrábání (tvrdost) je daleko nižší, než odolnost samotného safíru. AR vrstva je jednoduše řečeno tenký film aplikovaný na povrch safíru. Film se může časem zvnějšku podrápat - zevnitř by se porušit neměl. Poškrábaný AR film se dá řešit několika způsoby:

1) Odleštit ho kompletně pryč

2) Nechat u výrobce znovu nanést (někteří to dělají)

3) Vyměnit celé sklo

4) Neřešit to :-) 

 

Edit: Koukám, že možnosti řešení už Liqid zmínil, tak se omlouvám za duplicitu :-).

@Jeronimo - super fotky!!

Upraveno uživatelem AdaMoss
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • po 2 týdnech...

Jinak pro představu, můj bývalý hodinář mi nacenil nový vnější AR na cca 2000CZK. Byly to Béčka SOH46 a v ceně bylo vyndání skla, odleštění starého AR, poslání kamsi kde to AR napaří znovu, zpátky k němu, kompletace a tlakovka. Nakonec jsem to ale řešil reklamací, protože ho doškrábal někdo v servise nebo po cestě do/z něj, čili podloženou tu cenu 100% nemám.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

U Fortisu co mám je oboustraný antireflex s modrým nádechem a pamatuji si situaci jak v práci můj kolega vysloveně civěl na hodinky a po chvíli poznamenal, že mi asi vypadlo sklíčko :-D Koukal když zjistil že tam opravdu je...

Jediná nevýhoda, je ta náchylnost na vlásečnice kterým se po čase nevyhneš

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
×
×
  • Vytvořit...