Přejít na obsah

První automaty


Double

Doporučené příspěvky

Dobrý den,

 

Jsem studentem, který si částečně sám vydělává na svůj studentský život a má tak velice omezený rozpočet, ale nadchl se pro mechanické (automatické) hodinky. Představa, že budu mít na zápěstí malý zázrak skládající se s nespočtu miniaturních součástek, které všechny řadu let bezchybně pracují proto aby hodinové ručičky vždy ukazovaly přesný čas je ohromující. Navíc pracuji v advokátní kanceláři a definitivně by se mi k obleku hodily hodinky za které bych se ani na jednání nemusel stydět. Z tohoto důvodu taky hledám elegantní kousek s koženým řemínkem, ideálně v hnědé variantě.


Mé pobláznění automatickými hodinkami začalo už před nějakou dobou. V práci jsem si vzal více směn, díky tomu neudělal zkoušku, a teď si můžu dovolit utratit cca 4000kč. Myslím, že jsem k výběru přistoupil skutečně zodpovědně. Pročetl jsem spoustu fór, článku, chodil do hodinářství a pečlivě vybíral na všech možných e-shopech. Nakonec se nemůžu rozhodnout mezi:

 

1. Festina 6858/1 - https://www.brasty.cz/panske-hodinky-festina-6858-1

Vím jaký tady panuje ohledně této značky názor. Musím ale říci, že argumentační schopnosti zarytých odpůrců festin mě nutí spíše se klonit ke koupi těchto hodinek. Zjistil jsem si, že v srdci tohoto modelu tepe strojek Miyota 82S7, což, dle mého názoru, je v této cenové kategorii poměrně kvalitní alternativa. Hodinky jsem si byl i vyzkoušet a kvalita zpracování mě, po čtení všech horrorových příspěvku na tomto fóru, velmi mile překvapila. Hodinky se zdají být skutečně špičkově zpracovány. Co se mi na nich nelíbí je podle mě příliš agresivní vzhled ciferníku (s úplně zbytečnou 24h komplikací) a fakt že jsou skutečně robustní (šířka 42mm a výška 14mm). Mám malé zápěstí a bojím se, že velikostně mi moc nesedí.

 

2. Orient EZ09005W - https://www.creationwatches.com/products/orient-watches-252/orient-automatic-power-reserve-ez09005w-mens-watch-5630.html

Pokud by se tento model prodával i v ČR (a za obdobnou cenu), tak neváhám a jdu hned do nich. Líbí se mi snad ve všech aspektech více než festiny. Jsou menší, ciferník je elegantnější, komplikace dávají smysl (především se mi líbí ukazatel rezervy nátahu), mají safírové sklíčko a značka snad skutečně zajišťuje vyšší kvalitu než výše uvedené festiny. Problém je ten, že na ně není záruka (alespoň v ČR). Pokud se mi po týdnu zastaví, přišel jsem o 4k (servis si nebudu moci dovolit) a s nadcházejícím zkouškovým si na nové hodinky jenom tak nenašetřím. Dále jsem si je neměl šanci v reálu vyzkoušet (byť to by mělo být ok). Co je asi největší problém je možnost jejich odchycení na celním úřadě a povinnost doplatit dph. Jak jsem již říkal, peněz na rozdávání nemám a i když bych je objednával s doručením přes registered airmail, je tam stále to riziko (vycházím z Vaších zkušeností).

 

Takže tady nad tím už několik dni sedím, dumám a nevím. Budu moc vděčný za Vaše rady. Jenom prosím zkuste psát skutečně věcně a svojí radu odůvodnit, věty typu "festiny jsou sh*t" mi moc nepomůžou.

 

Děkuji mockrát!

 

PS: Můj rozpočet je skutečně definitivní, chci si hodinky koupit za vlastní peníze a těch teď více mít nebudu.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Tu máš Orient:

 

https://www.hodinkar.cz/vyhledavani?controller=search&orderby=position&orderway=desc&search_query=Orient&submit_search=

 

Ale pozrel by som aj Seiko 5, mnohé z nich sú aj decentné a na koženom remienku vyzerajú skvele.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Tipuji, že s těmi ručičkami platí "proti gustu žádný dišputát". Ano, video jsem viděl, projel jsem jich od toho týpka snad 20 už, je skvělý. Jde mi asi hlavně o to, že power reserve mají safírové sklíčko a subjektivně se mi snad líbí víc (ty ručičky mi nevadí, datum by tam nemusel být, ale zase se mi líbí malá vteřinovka). Bambina budou skvělé k obleku, ale zase k polu už tak nepůjdou a budou to moje jediné hodinky, takže je budu chtít nosit co nejvíc. Retro klidně, akorát nemám prostředky na servis a nechci riskovat pre-owned. Ještě mě napadlo si koupit elegantnější seiko 5 a kožený řemínek.

 

Zatím se řídím radou Karlose a s nákupem čekám. Děkuji moc za rady, festinu jsem vyřadil (byť si nemyslím, že to je totální sh*t), takže spíše to vypadá na něco mezi seiko 5 - bambino - monarch - power reserve.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

 

Jsem skutečně blízko k tomu abych koupil tuto verzi: https://www.creationwatches.com/products/orient-watches-252/orient-automatic-power-reserve-fez09004w-mens-watch-5629.html

 

A těch -15% funguje jak? Zatím tam vidím ten jejich -60% ale tipuji, že se jedná o klasický marketingový tah "věčné slevy"

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Občas treba aj inzerciu sledovať, nie je to síce úplne presné, ale nie je to zlé:

 

http://forum.chronomag.cz/index.php?/topic/122301-seiko-5-snke79-se-saf%C3%ADrem/?hl=seiko

 

http://forum.chronomag.cz/index.php?/topic/122022-seiko-snxs77/?hl=seiko

 

Edit, obe sú to o niečo menšie hodinky než tie v prvom príspevku, treba to mat na zreteli.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Archivováno

Toto téma je nyní archivováno, a proto není možné odpovídat na toto téma.

×
×
  • Vytvořit...