Přejít na obsah

Hédonická adaptace na hodinky


auster

Doporučené příspěvky

Bodré podoledne všem. Nějaký čas před koupí Subů jsem se seznámil s pojmem Hédonická adaptace. Zaujalo mě to, protože co se týká materiálních věcí, funguje to u mě bezvadně. Jasně si vzpomínám, jak jsem byl před pár lety nadšený, když jsem si poprvé sednul do nového auta, které jsem chtěl, fakt se mi líbilo. Byl to prostě přesně ten typ, třída a design auta, které jsem vždycky chtěl na každodení ježdění po městě, a najednou se objevilo na trhu a za celkem dost přijatelnou cenu. A dneska ? hm, auto. Pěkně to jezdí. Samozřejmě v současné době spřádám plány na auto nové, ale sám moc dobře vím, že to dopadne naprosto stejně. Ona se holt každej rok objeví spousta novejch aut a vypadaj fakt dobře a maj víc koní a Newton metrů?

 

Pak jsem si koupil Suby za cenu pro mě z říše snů/magorů/lidi s příjmem minimálně půl mega měsíčně. Abych byl správně pochopen ? začalo to tím, že jsem v sedmatřiceti při stěhování našel své staré Seiko 5. Vzal jsem je do ruky a začaly tikat. No ty vole! Ty jsem si koupil za nějaký tři litry k maturitě. Protože přesně takový, ale ze žlutého kovu, dostal na základce spolužák od japonských přátel své matky. Automaty. Automaty, o kterých mi vyprávěl můj děda, když jsem jako dítě pravidelně zapomínal natahovat své první Prim Sport II ? takový speciální hodinky, který vyráběj ve Švýcarsku a ty se natahujou samy. Jak samy? Jako Perpetuum mobile? Ne. Pohybem ruky. Wow! Jak jsem je mohl přestat nosit? Začínám v sedmatřiceti letech znovu nosit Seiko 5. A jsem v prdeli. Dvacet let staré Seiko 5 jsou mi malé.

 

Tím to samozřejmě začalo. Chronomag. Chronoskop. Hodinkee. Chrono24? Omega, jó Omega. Toužím po Speedmasterech, jó to jsou hodinky s příběhem. No cesta byla dlouhá, od stavu, kdy mi dát 30k za hodinky přišlo vadné až po obsesi k Rolexu, který jsem předtím prozíravě přehlížel jako nenápaditou volbu všech lidí, kteří hodinkám nerozumí a jdou jen po nejznámější statusové značce (a taky se mi tím dobře omlouvalo, že ta cena se mi zdála šílená). Koupil jsem si Steinhart Ocean 1. S určitým pocitem exkluzivity, musel jsem na ně půl roku čekat. Byly super. Tři roky. Jediné, co na nich stálo za prd bylo, že to nebyly Suby.

 

Před koupí Subů jsem byl ve stavu akutního bažení (jak Nešpor překládá craving), denně podporovaného sledováním majitelů Subů na Instagramu. Nacházím tam švédského hasiče, který začal na Ocean 1, pak kupoval postupně dražší a dražší potápky a nakonec skončil na Subech. Čímž mi můj plánovaný nákup pěkně legitimizoval. Taky přece začínal na Ocean 1, žejo...

 

OK. Koupím si Suby. Jsem socka, tak nebudu ožebračovat rodinu, našetřím si a ně za 10 let. Nacházím článek z roku 1993, kdy ocelové Suby stály 60k. Dnes stojí 188k. Hm, našetřím na ně rychleji. Kupuju Suby za 10 měsíců. Za 10 let by určitě stály takovou raketu, že to bych své rodině neudělal :D

 

Kupuju Suby a nemůžu se ubránit myšlenkám na hédonickou adaptaci. Protože na mě zatím vždycky fungovala. U všeho. I u toho, z čeho jsem byl na začátku totálně nadšenej. Nedopadne to takhle náhodou úplně stejně s těma Subama? Jenže se stala zajímavá věc. Suby jsou první věc, u které tuhle záležitost vůbec nepociťuju. Po třech letech se mi pravidelně stává, že mám občas blbou náladu, podívám se na ně a ? já nevím, možná se u toho začnu tlemit jako idiot, no, minimálně se zak začnu trochu cítit. Prostě z nich mám stále radost a zvedají mi náladu i tři roky po koupi.

 

A teď přichází ta kruciální otázka: Máte to někdo s hodinkama podobně?

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

S hodinkami to takhle zatím nemám a bude to tím, že jsem teprve na cestě do kopce  :) Suby jsem ještě neměl.

Ale mám to takhle s motorkou, strašně jsem toužil po BMW 1100S. Jak krásně na ní kroužil Randy Mamola po okruzích BMW Cupu.

Pak se mi jedna objevila na dosah. Bylo to v roce 2007. A od té doby jsem naprosto šťastný a i když občas zkusím něco novějšího,

silnějšího a nadupaného elektronickými asistenty, jsem v klidu. Mám svý jistý :)

Takže, co z toho plyne?

Už se těším na ty Suby :rolleyes: snad k nim dojdu.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

...So submi to je proste tak, maju nejaku zvlastnu auru, ktoru iny rolex model nema. ...

Nemůžu s tebou s tebou souhlasit. Po šesti letech s 115200 na ně mrknu a co myslíte? Je to tam. Úsměv na tváři, spokojenost. Všechno ostatní přichází a zase odchází, 115200 zůstává.

 

Každopádně Hédonická adaptace je úžasný pojem, zrovna včera jsme o něm diskutovali, ale to jsme ho ještě neznali. :)

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Submariner je takova sazka na jistotu, klasika ke ktery se spousta chronomagoru (vcetne me) bude porad dokola vracet, na chvili si odskoci vyzkouset dalsi a dalsi uhry, aby se pak zase s radosti vratili k tem nudnejm subum a byli stastny jak blechy, je to bezpecnej chrono pristav. Skoro stejnej uz desitky let a porad pritahuji dalsi a dalsi stravniky, je to legenda a nebude tomu uz nikdy jinak. Ma to koule, tak to je! A zaplatpanbuh za ne;-)

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Nemůžu s tebou s tebou souhlasit. Po šesti letech s 115200 na ně mrknu a co myslíte? Je to tam. Úsměv na tváři, spokojenost. Všechno ostatní přichází a zase odchází, 115200 zůstává.

 

Každopádně Hédonická adaptace je úžasný pojem, zrovna včera jsme o něm diskutovali, ale to jsme ho ještě neznali. :)

 

Mám podezření, jestli za to nemůže ten kontrast černého cifru a bílých indexů; stejně, jako mají zmiňované Moony. Třeba DJ v téhle konfiguraci na mě působí taky magicky. 

 

add HA: To je přesný. Kdesi jsem četl rozhovor s Rytmem mj. ohledně jeho nových YG DD 40. Zmiňoval něco ve smyslu, že to přijde, člověk z toho má tři dny radost a za čtrnáct dní už je to jenom další bordel na zápěstí. Teda ještě, že nám to u konkrétních kousků takhle nefunguje :)

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

tikzot mě právě trochu děsí příběhy kolegů, kteří mají za sebou nejedno kolečko nákup/prodej Subů a vůbec nepůsobí jistě, že v tom nehodlají v budoucnu pokračovat. Vzhledem k tomu, že můžu mít jenom jedny hodinky (mám nějaké podivné nastavení, že když vlastním dva předměty stejné kategorie, tak mi to ubírá na duševním klidu), mám vážné podezření, že vyměnit Suby třeba za DJ, tak bych se k nim chtěl zase po čase vrátit zpátky.

Ony jako DJ dobrý (na TRF jsem četl, že sportovní modely jsou pro kluky, DJ pro muže a DD pro vůdce :)), nicméně mají jednu (pro mě) designovou nedokonalost, která mě na nich sere a to by mělo určitě vzrůstající tendenci. A Suby nodate pro mě žádnou takovou "vychytávku" nemají, takže jak zmiňuješ "bezpecnej chrono pristav.". Ono ale z bezpečného chrono přístavu se člověku fakt najednou snadno pokukuje - v mém případě - i po tak pro mě donedávna strašnému pornu, jako je TT nebo dokonce FG :D

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

No to si pish ze v tom budou pokracovat;-) protoze je to bavi a je to furt dokola. DJ jsou dalsi pristav, pro me teda ne tak bezpecnej ale to je dane tim, ze jsem spis na hodne sportovni kousky a tak to mam jednodussi pri vyberu u korunky;-) nicmene kombo DJ a subu bez data je myslim suprova, nebo to v tvem pripade radeji stridat, kdyz nejsi s to vlastnit dva kousky;-)

Tohle proste nejde nemit rad;-)

post-53606-0-96377600-1544726729_thumb.jpeg

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
×
×
  • Vytvořit...