Přejít na obsah

Dynotron a Swissonic


ponorka9

Doporučené příspěvky

Ahoj, mám pár kousků s hybridními strojky (mechanika s baterkou) jako třeba ESA 9150, ESA 9154, ESA 9158, které bych rád zprovoznil. je tady někdo, kdo by se toho ujal nebo doporučil kam se obrátit? Moc díky. A abych jen nekecal, dám pár foto:)

post-37091-0-31788300-1552588126_thumb.jpg

post-37091-0-96423300-1552588176_thumb.jpg

post-37091-0-66798800-1552588220_thumb.jpg

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • Odpovědi 111
  • Vytvořeno
  • Poslední odpověď

Uživatelé s nejvíce příspěvky v tomto témátu

Uživatelé s nejvíce příspěvky v tomto témátu

Ty Lip, jsou s elektro mechanickým popudem . To znamená, že  k vodítku jde machanický kontakt,(dva kontakty) které,  v udrčitou dobu, sepne popudnou cívku ( jednoduchý elektromagnet), která dá popud přímo věnci. Ta dioda je jen ochrana kontaktu, proti jiskření . Nic víc tam mimo baterie není. Ale seřídit ty kontakty není zrovna snadné, když se v tom případně někdo vrtal. a kdyby byly zlomeny, taky je pak skoro vymalováno.   (Pár fotek z oprav těchto strojů a rozebraný tento stroj, mám na mém FB když bude mít někdo chuť se podívat )

 

Ty tranzistorové s elektro dynamickým popudem, je už trochu něco jiného. Jestli by byla poškozená cívka, která má dvoje vinutí,  jeno budící a druhé popudné, těžko by to jen tak někdo opravil . Stává se to, že magnet na věnci  může o tu cívku i škrtnout a poškodit jí. Taky záleží jak je na tom řadící ústrojí, co přenáší kyvy setrvačky na chod stroje.  Jirka

Upraveno uživatelem Jiří9
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • po 3 týdnech...

Dnes som vytiahol zo spodneho suflika jedny zabudnute stare Timexy a zistil som,ze su tiez z tejto rodiny.Strojcek Timex M63.Hodil som do nich baterku a nic.Tak som s nimi zahrkal a rozbehli sa.Nemam foto stroceku,ale pozical som si z guglu,lebo mi z nich cez otvor na vymenu baterky vypadol taky bazmeg co sa pravdepodobne odlepil z plosaku,ale hodinky idu a zatial idu presne...Prikladam foto z netu toho bazmegu.

post-61962-0-41106100-1554663873.jpg

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

No pisu guartz a ja sa v tychto pohonoch velmi nevyznam,ale je v nich zotrvacka so strunkou pohanana magnetom a sekundovka ma chod ako u mechanik.Skusim to dohladat.Tieto su to 70te roky.

http://electric-watches.co.uk/movement-types/quartz-control-with-balance/

Upraveno uživatelem Gombo
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

No já se za odborníka taky nepovažuju:) Dynotrony ale mají pohon řízený tranzistory, proto ten název "electronic" - u nástupců (nebo souběžně vyvíjených strojků) se už o kontrolu chodu stará quartz. Ale zbytek strojku je mechanický a principelně totožný u obou systémů. Timex M63 se vyráběl v letech 73-77.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Ještě jsem koukal na tvůj odkaz - informace zde je třeba brát s rezervou - když mrkneš na Avie, tak na posledním obrázku píšou strojek ESA 9154, což není pravda, neb 9154 má jen datum - správně má být 9158, ta má den i datum:)

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Ved tieto stroje su pre mna oblast neprebadana(zatial),ale tesim sa z tychto mojich prvych s takym pohonom a to som ani netusil,ze ich mam doma.Stale som myskel,ze su to klasicke Quartzky.Len som zasa narazil na dalsi problem.Priemer tahu je 19mm to sa mi tazko bude na ne zhanat koza.

Upraveno uživatelem Gombo
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • po 2 týdnech...

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se

×
×
  • Vytvořit...