Přejít na obsah

Prvni velky nakup


Doporučené příspěvky

Ahoj vsichni,

 

cas uzral a rad bych si poridil nove hodinky. Jsem typ cloveka, ktery se dlouho a bolestive rozhoduje, ale zaroven na posledni chvili umi udelat uplne jine rozhodnuti ciste pocitove. Presto vsechno bych ocenil vas nazor a poslechl si vase postrehy a rady, ponevadz moje dalsi hodinky pro mne budou mit specialni vyznam. Tomu bude odpovidat pravdepodobne i slohovy rozsah prispevku. Pripadnym radcum tedy diky za trpelivost.

 

Nejdriv rychly prulet moji hodinkovou historii, ponevadz to povazuji za dulezite k uceleni obrazu toho, co u hodinek hledam.

 

Moje zkusenost s mechanickymi hodinkami zacala cca pred 8 lety v chronoshopu. Prvni hodinky na ciferniku nesou znacku Laco a jde o pilotni model Aachen s cifernikem typu B v provedeni 42mm zakoupeny ve sve dobe v cenove relaci 5ti tisic ceskych korun. Hodinky jsem bezmezne miloval a po peti letech vymenil za nove predevsim proto, ze mi s rozvojem noveho horologickeho konicku, zacla chybet predevsim vetsi odolnost vuci vlivum okolniho prostredi. Chtel jsem bezudrzbove hodinky, s kterymi se muzu koupat a nevadi jim prudke zmeny teplot. Vysnene hodinky v te dobe byly mesicni Speedmastery, ale skok z 5 na sto tisic byl predevsim psychologicky neprekonatelny problem a choulostivost vuci vodnimu prostredi navic nesplnovala me pozadavky. Moje pozornost se upla k potapecskym hodinkam a cenove relaci okolo 30ti tisic korun. Slabost pro design s nadechem let minulych mne nasmerovala ke znacce Squale, ale v posledni vterine jsem udelal impulzivni pocitove rozhodnuti, ktereho jsem nasledne uz nikdy nezalitoval. Zakoupil jsem, opet v chronoshopu, hodinky znacky Sinn, model 144 St Sa v cenove relaci dvojnasobku zamysleneho rozpoctu. Robustni chronograf evokujici atmosferu motorsportu 70tych let a zaroven 200m vodeodolnosti. Jakkoliv byla neplanovana, tato volba se ukazala jako dokonale spojeni mych racionalnich a emocionalnich pozadavku. Po dvou dnech jsem zapomnel, ze nosim hodinky za 50 a ne za 5 a uz na to nikdy znovu nemyslel.

 

Dnes timto prispevkem zacinam pout za novymi hodinkami, v necem uz mam jasno a v necem si uplne jisty nejsem. Sepisu to radsi v bodech:

 

  1. swiss made. protoze jsem proste vzdycky chtel svycary.
  2. ocelove, sportovni a vodotesne. ne mensi nez 38mm a ne vetsi nez 44mm. Jsem aktivni sportovec, 180cm, cca 105kg. V praci smart casual, takze dziny, kalhoty, kosile, nebo triko. Obcas i sako. Ve volnu teplaky, kratasy a nebo mikina. Chci hodinky, co se hodi ke vsemu.
  3. znacka Rolex, Omega, eventualne Panerai. Rolex a Omega protoze lidem v okoli nemusim vysvetlovat, proc utracim za hodinky o kterych v zivote neslyseli, kdyz mam casomiru v telefonu. A taky protoze mi budou pripominat, jak jsem se musel nadrit, abych se v zivote dostal kde jsem a mohl si takove hodinky poridit. A pak jako vzpominku na dedu, ktery si za trojnasobek sve mesicni mzdy na ceste k cernemu mori pred valkou poridil na Schaffhauseny, ktere tata 10 let po jeho smrti vyhodil, protoze nesly a tim padem pro nej byly bezcenne.
  4. cena cca idealne do 200-220tis. Nechci hodinky z druhe ruky ani sedak. Cekani i v ramci roku ci dvou mi nijak zasadne nevadi, nespecham. 

 

V soucasnem vyberu mam:

  1. LVcka aka Rolex Hulk. Mam dlouholetou slabost pro Suby, vedle moonwatchu moje prvni velka hodinkova laska. LVcka protoze po letech s cernym cifernikem chci zmenu a ta zelena je proste vsechno, jen ne nudna. A maji datum. Driv jsem neuvazoval o nicem jinem nez no-datech (ozkouseno na ruce), dnes jsem ale bez datumovky jak bez ruky. Rolex asi brzy obmeni Sub radu a mohl bych asi pockat na 3235, ale uprimne hodinky nestridam a  bojim se, ze spolu s novym strojkem uvedou i vic subtilni pouzdro. Preferuju soucasne sirsi nozky a robustni vzezreni. To pripadny cekani mi fakt nevadi. Umim si kazdopadne predstavit i Expy I, nebo Datejusty.
  2. Seamaster diver 300m aka bondovky, v modre. Posledni iterace s keramickym cifernikem a vlnkami s cenovkou do 120tis. mi bere dech (ozkouseno na ruce). Plus maji pruhled. Prestoze bych se bez nej obesel, tak zboznuju vyhled na strojovnu. A ze je na co se v tomhle pripade divat. A je mi fuk, ze se u potapek pruhled nenosi. Kvuli vrozene vade srdce se potapet stejne nikdy nebudu. 
  3. Submersible. Asi 682. Vsechno ostatni co se mi libi je v 47mm a neumim si predstavit ze to nosim. Nikdy nezkouseno. Totalne kazdopadne ujizdim na Panerai historickych designech. Smerovani spolecnosti pod novym vedenim, pokusy o modernizaci a modre vterinovky mne bohuzel neoslovuji.
  4. cestne misto pro 116500LN. tyhle hodinky jsou mimo rozpocet a to o vic, nez mi pripada jakkoliv ospravedlnitelne, nicmene je povazuju za naprosto odzbrojujici a zaslouzi si zminku. v zivote jsem je nezkousel.

 

Rad si stranou nazoru na hodinky poslechnu i nazor na prodejce. Po Chronoshopu jsem hodne rozmazleny co se pristupu tyce. U Dusaka neni na vyber, Rolex doporucujete pripadne Carollinum nebo Bechyneho? Cestovat se mi nechce.

 

Diky vsem.

Upraveno uživatelem Portugieser325
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Jako bych se viděl čtyři roky zpět, kdy jsem založil dost podobné vlákno s obdobným výběrem. Já jsem se tenkrát rozhodoval mezi Moonama a Paneraiema. LovecKarel mi tenkrát psal, že Moony jsou sice super, ale mám se na ně vykašlat, protože všechny Omegy s vyjímkou PloProfů vypadají v porovnání s Panerai jako chudý příbuzný. Dobře jsem udělal, že jsem ho tenkrát poslechl, takže to zkus taky. Buď PAMy nebo jakékoliv sportovní Rolex na horní hranici tvého rozpočtu, které budeš schopný sehnat. A nezatracuj šedé dealery a hodinky z druhé ruky. Obzvlášt u Hulků by to mohlo být tak, že i přes tvoji trpělivost by ses jich nemusel dočkat vůbec...

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Volal mě někdo??? ;)

V hlave to mas podle toho co a jak pises srovnany. Je to vzdycky o preferenci toho, kdo napise prvni prispevek. S Rlxem je tak trochu potiz ohledne dodavek a zrovna toho, co sis vybral, neco si pocti ve vlakne Basel 2019 v Rlx sekci. Doporucuji mit cisty zaludek, ja jsem si tam uz radsi zakazal chodit. Nikdo, ale nikdo, ti nerekne, jak rychle se k tem Hulkum a Daytonam dostanes a jestli vubec...

No a pak Ti tam zbyva Omega a Panerai. Tyhle neni snad problem v Pze omrknout a vyzkouset, bude to o preferencich. Sice potapky oboje, ale kazdy tak trochu jiny. Pises kolik vazis a meris, ale prumer zapesti neuvadis, mrknul bych se i na 44mm modely Panerai. Takovy 1024 treba vypadaji taky fajne, pokud by ty 682 nesedely.

 

Za me ty Omegy ne, vadi mi ten He ventil co vypada jak vršek od Kanagonu a pruhled na masinu. Nekdo je tady v Co mate prave na ruce furt oznacuje jako Submariner killer, ale jsem hodnej... ;) Nerikam ze to jsou spatny hodinky, ale me neberou a vic to nebudu pitvat!

Éto vsjo! Stastnou ruku pri vyberu!

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Zapesti mam 18cm, mam nicmene hodne velka predlokti i paze, takze snesu i treba ploprofy. Ty jsem mimochodem mel na ruce a nejen, ze na mne vypadaly skvele, navic sedely vic nez pohodlne a ve vysledku mne vubec totalne uhranuly. Rozhodne jedno z nejvetsich hodinkovych prekvapeni, co se nositelne velikosti tyce. Ve vyberu jsem je kazdopadne nezminil. Asi si nejsem jisty, jestli to jsou hodinky na kazdodenni noseni. 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

quite easy - jak mas ve vyberu RLX & PAM, tak Omegy skrtni. I kdyz si je poridis, a uz ted posilhavas po zminenejch, nikdy nebudes uplne spokojenej. Omega je fajn znacka, vetsina lidi, co je ma, ti rekne, ze jim staci, fakt je ale ten, ze vetsine z nich nestaci. Jen par lidi ma fakt Omegy, protoze je Rolexky dovopravdy neberou..

 

PAM vs RLX - chces je na tahu, nebo kuze & kaucuk? A chces teda mensi, nebo vetsi? ty PAMy sou fakt uz kus zeleza. Mel bys je zkusit na ruku a dobre to promyslet. LVcka sou supr, ale nejsou uplne uplne univerzaly, pokud teda nemas ladeni doplnku a barvicek na salamu. Kazdopadne ti preju, aby na tebe zbyly podpultovy daytony s panda dialem, to uz bys mel tuti nafurt vyreseny..

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Rolady na tahu a u Panerai to neresim. Velikost uplne vyjasnenou nemam, ale tihnu spis k mensi. Ciste z praktickych duvodu. Zelenou v kontextu satniku jsem resil a jedno mi to neni. Poslednich 10 let kazdopadne kombinuju plus minus ty samy barvy - seda, kralovska modra, tmave zelena a piskova khaki. Nemel by to tudiz byt asi problem.  

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Souhlasim se šerifem, s jednou připomínkou.

To že pošilháváš po jinejch nemusí nutně znamenat, že nebudeš spokojenej s jiným výběrem. Vono se totiž může dost dobře ukázat, že to co Tě táhlo k jedný značce / modelu, Ti bude vrchovatě vynahrazeno čistě pocitem z té druhé značky / modelu. Už se mi to párkrát stalo a nečekal jsem to ani jednou. Ale stát se to taky nemusí, jediná cesta je to risknout a zkusit. Pocit za 10 minut v krámu je úplně něco jinýho než po měsíci denně na ruce.

 

S rolbama neuděláš chybu nikdy, ale krom modrejch dj, panda dayton a žabáků je to vesměs nuda. Omega je technicky a (dle mě) i designově daleko před Rolexem, ale na obou značkách si najdeš něco, co Tě bude sr.. štvát. Pokud tohle neřešíš, rozhodoval bych se čistě srdcem. Oboje má auru, ale Rolex ji má bez diskuse větší.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

A Wall Street guide to watches

 

Rolex

It's not a terrible place to start. Buy one when you graduate from college, assuming you aren't one of the 22 million Millennials still living with your parents. That Tag Heuer you got for your 18th birthday does not belong in the workforce.

To some extent, wearing a Rolex is like driving a BMW 3-series. It says you've got a little bit of money, but nothing interesting to say. It's a safe, entry-level choice. My starter watch was a Rolex Just Date. It was stolen when I was mugged leaving a bar 3am in London.

You can't go wrong with a Submariner, GMT or Sea-Dweller. But, when it comes to Wall Street, the must-have Rolex is the stainless steel Daytona. And since there's a waiting list, the real status symbol is paying retail for it.

Another Wall Street trick is to pick up a vintage Rolex at Christie's or Bonhams. Make up a story about how your grandfather won it playing backgammon in Paris in 1952. Now your lineage is savvy and rich.

 

Panerai

Panerai was a mediocre Italian government-contract instrument maker until Rambo came along and made it cool, just as oversized watches were gaining in popularity. It's an action hero watch for the guys who brag about cheating on their wives.

 

Not wearing a watch is the new Patek?

Wearing a watch is more about conveying a message than it is about telling time.

More important than figuring out what message you want to send is deciding if you want to be seen sending out that message to begin with.

The power move is to have a few watches stuffed away at home, and then, rarely, if ever, wear one.

As my boss once said when a subordinate was showing off a new Rolex Yachtmaster, "I have one of those. I keep it on my yacht."

Or as Mark Cuban said, "When you control time, you don't need to know what time it is."

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Podle toho co píšeš (suby no date a přitom potřebuješ datum, a možná nemáš rád kyklopa), tak bych vzal Sea dweller a nekoukal bych zpět. Jedno jaký model, podle tvé preference (menší SD4k nebo ty novější větší). Máš asi robustnější postavu takže budou vypadat dobře a sorry že to tak napíšu, ale Suby má každej

 

Edit: a nebo Expy II, ty budou vypadat na ruce taky robustněji

IWC nechceš když je měl děda?

Upraveno uživatelem kloubik
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Máš to v hlavě dobře srovnaný. V podstatě souhlasím s tím, co tu bylo napsáno. Moony považuji za výjimku, je to prostě v rámci Omegy kapitola sama pro sebe a diskuze o srovnání s Rolexama nemá smysl. Co se mi na Omega osobně líbí a nemá to žádný z Rolex modelů, je krásná kombinace brusu a lesku na pouzdře. Tohle prostě Omega umí a třeba na těch SMP to IMO vypadá perfektně. Ale když jsi ve vodách Subů apod. nemá smysl o SMP uvažovat, protože tě to bude vždycky štvát a jen na tom po pár měsících proděláš (stejně jako já, když jsem si SMPc koupil cestou do kina na Bonda :-D ) Takže bych nic neřešil, šel k AD a za pár měsíců si odnesl nové Suby. Pak se odhlaš z fóra a hlavně je nos:-) 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Diky vsem za rady a postrehy.

 

K navrhum co zaznely: 

 

IWC - uprimne o nich neuvazuju. k dedovi se oblekovky hodily, ke mne uz tolik ne. pilotky to je jina, ale moji polovicku bohuzel moc neberou. ale spitfire chrona z letosniho sihh mne bavi hodne, to zas ne ze ne. ale na kazdodenni noseni to v sobe fakt necitim. 

 

Expy II - nemuzu rict, ze jsem o nich neuvazoval. problem asi je, ze jsem je nikdy nemel na ruce ani nevidel na zivo. ale umim si predstavit, ze kdybych na ne narazil v kramu a dal je na ruku, mohla by to byt rychla spontanni akce. nebo taky vubec. tezko rict.

 

300 Master Co-Axial - libily se mi hodne, ale koukal jsem na ocelove, titan nechci. nakonec to padlo, kdyz jsem je minule leto v Innsbrucku videl nazivo. nejak to nebylo ono. 

 

Napsal jsem do bechyneho ohledne dostupnosti tech hulku, jestli se mi zitra podari usetrit trochu casu, tak obejdu prazske AD a uvidim co mi reknou ohledne dostupnosti.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Tak dnes jsem se stavil v Carollinum Rolex butiku v Parizske a na Vaclavaku u Bechyneho.

 

V Carollinu mi slecna rekla, ze to vidi tak na rok, ale ze to je bez garance. Vyplnila se mnou jmeno, telefon a poptavany model do formulare s logem rolexu a rozloucili jsme se.

 

U Bechyneho byla slecna sdilnejsi a rekla mi, ze Rolex podle vseho od letosniho Baselworldu rusi poradniky a ze vsech se stavaji "cekatele". Zaradila mne na cekaci listinu, coz obnaselo, ze si vzala moje, jmeno, telefon a e-mail, poznacila si vse na kousek papirku, dala mi vizitku a za 2 hodiny poslala potvrzeni e-mailem.

 

Pokud vas zajima rozdil mezi tim byt na cekaci listine a v poradniku, tak bohuzel nemohu prilis elaborovat, neb jsem to, priznam se, sam asi moc nepochopil. Slecna mi rekla, ze nove neurcuje poradi zajemce to, kdy se zaradi na listinu, nybrz ze existuje jiste nove prioritizacni schema definovane Rolexem, ktere zohlednuje napr. narodnost zadatele (preferuje se, pokud je zadatel narodnosti statu ve ktere se nachazi AD, udajne z duvodu potlaceni arbitraze a sedeho prodeje) a zda u AD ucinil predchozi nakup. Novymi pravidly jsou AD povinni se ridit a prislusne tedy i upravovat poradi cekatelu. Jestli jsem to tedy pochopil spravne, tak jsem v poradi a kdykoliv se objevi novy zadatel, ktery dostane od AD lepsi rating, muze mne predbehnout. Asi. 

 

Na e-mail jsem odpovedel podekovanim a dotazal se, zda soudruhum v Rolexu nebude vadit, ze jsem na cekaci listine evidovan dvakrat u dvou ruznych AD a pokud ano, co mi doporucuji udelat. Ze je rad zapreferuji coby sveho dvorniho dodavatele, ale ze chci pokudmozno navysit sve sance hodinky vubec nekdy obdrzet.

 

Nutno dodat, ze na e-mail jsem zatim zadnou odpoved nedostal. 

 

Vse predavam jak jsem ziskal, pokud mate nekdo jine informace/postrehy, budu vdecny.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Vzhledem k tomu, že máš už objednáno (dá-li se tomu tak říkat), tak už možná nemá cenu něco doporučovat, ale zkoušel jsi EXPy I? Ty hodinky jsou poměrně nenápadný, ale myslím, že jsou univerzálnější, než LVčka a hlavně dostupnější :-). 

 

U těch LVček je totiž záludná jedna věc, kterou mi už potvrdilo více lidí a sám jsem to zažil. Strašně jsem se na ně těšil a maloval si, jak to budou mé ultimativní hodinky a nesundám je z kury. Když mi konečně došly, samozřejmě jsem byl nadšený, ale musím říct, že mě do mega-nadšení po čase přešlo. Ne nadarmo se říká, že méně je více. Já vím, skoro to hraničí až s kacířstvím, ale mě ta zelená prostě celkem rychle omrzela - rychleji než jiné hodinky. Dost mě to překvapilo, byly to mé dream watche. Rád si je občas na ruku vezmu...třeba zrovna dnes jsem je vyvětral a pořád to jsou skvělý hodinky, ale rozhodně je nepovažuji za každodenní univerzály. Vždycky si od nich musím trošku odpočinout, abych se na ně zas těšil a měl potřebu je vzít na ruku. 

 

Oproti tomu, je pár hodinek, který mě baví vždycky a nemusím si od nich dávat pauzu, abych se na ně těšil. Namátkou právě EXP I nebo Moony. Chci jen říct - LVčka si určitě kup, je s nimi sranda a jsou to bezva hodinky. Ale měl bys počítat s tím, že k nim možná budeš potřebovat něco univerzálnějšího.

 

Daytony by asi byly nekompromisní, ale sám nevím, jak se k nim v horizontu alespoň 3 let dostat....Jooo objednaný jsou, ale beru to s rezervou :-). 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Expy I jsem nezkousel, ale premyslel jsem o nich opravdu hodne. Rozhodl jsem se je nakonec ve vyberu upozadit ze dvou duvodu: 

 

1) strasne se bojim, ze by me omrzely. at to zni jakkoliv blbe, tak jsou tak jednoduchy (v cemz mimo jine tkvi alespon v mych ocich jejich krasa), az to hranici s nudnosti. po letech s hodinkama utilitarniho charakteru chci proste neco zivejsiho a hravejsiho. plus ten cernej cifernik. zarekl jsem se ze uz proste cernou na cifru nechci. vim jak je prakticka a vsechno, ale me uz proste nudi. cernou dela kazdej. proto jsem mimochodem vyskrtl i SDcka. nevim jak to lip rict. vim ze ta zelena je divocina a uprimne me desi, kolik lidi zabaky melo a po par mesicich poslalo dal, ale kdykoliv je nekde vidim, hned upoutaji moji pozornost, protoze proste vypadaji jinak nez drtiva vetsina dnesni produkce. treba se ale fakt pletu, co ja vim.

 

2) vadi mi ta lestena luneta. na tech hodinkach se mi libi vsechno a miloval bych mit je jako druhy hodinky, ale na kazdodenni noseni bych preferoval brousenou ocel, nebo keramiku. jeden z duvodu (stranou delsi cekacky a vyssi ceny) proc preferuju Suby oproti Daytonam je ten, ze chrona mam a tu komplikaci vyuzivam minimalne. Mam sice krasnej cifernik, ale plnej cisel, ktery nepouzivam. Naproti tomu otocna luneta , kterou si pohlidam i pitominu jako testoviny, nebo vajicka, mi zmeri cas stejne dobre a nebudu od kdejakyho chytraka poslouchat, ze mi nejde vterinovka ;) a dalsi problem co mam s daytonama je keramicka luneta bez ocelovyho limce. uz se vidim jak tim riznu o futra, nebo ocelovej ram zidle a probrecim polstar. tim nerikam, ze daytony nejsou strop. jsou. jen proste asi tihnu k praktickymu reseni na kazdej den. stranou ty zeleny teda. to je ulet, to uznavam. ale jak uz jsem psal, promejslel jsem to a do mych barev to myslim jde. a kdyz bude nejhur tak hold pujdou dal a nemusim resit nizkou likviditu.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Žab se vůbec neboj. můžou to bej úplně v klidu Tvoje jediný hodinky, jen tomu musíš lehounce přizpůsobit kombinaci hadrů. A nebo to mít na salámu. (to bych Ti osobně doporučoval víc :D)

 

Za současný situace se Dayton ani LVček v dohledný době nedočkáš, rok je možná ještě optimistickej odhad, ale kdo ví, třeba překvapí. Takže v mezičase klidně prubni Exp1, v inzerci se tu občas mihnou, max je pošleš dál a prodělat se,když je koupíš rozumně, na tom nedá.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
×
×
  • Vytvořit...