Přejít na obsah

Pomoc domovu sv. M. Magdaleny


Doporučené příspěvky

Vím, že tu má různá forma charity podporu. A že adresná pomoc je vždy nejlepší. Nedávno mě oslovil článek Deníku N o domově sv. Máří Magdalény v Jiřetíně pod Jedlovou. Jedná se chráněné bydlení pro mentálně postižené matky s dětmi. Jsou to navíc holky dost často ze sociálně velmi špatných poměrů. Jde o místo, kde mladé maminky mají k dispozici jakési minibyty, kde se s podporou starají o svoje děti, například si i samy vaří. Jde o jediné podobné zařízení v ČR. Díky škrtům v rozpočtech krajů, přišly v letošním roce o cca 1,5 milionu na provoz a situace je tam opravdu komplikovaná. Po přečtení článku jsem jim poslal nějaké peníze, ale nějak mě celá situace celkem zasáhla. Proto jsme s manželkou a dětmi udělali velký nákup a v neděli se jeli podívat na místo. Musím říct, že mě překvapilo, jak vděčné byly pečovatelky za běžnou pomoc a jakou radost vyvolaly třeba obyčejné dětské přesnídávky. Vezli jsme tam také třeba školní aktovku po straší dceři, která byla sice jak nová, ale žádná charita o ní zájem neprojevila. Tady byl zájem obrovský. No a protože si myslím, že podobné projekty, které vedou lidi k samostatnému životu a schopnosti postarat se sám o sebe, jsou důležité. Napadlo mě, že zkusím požádat o pomoc i tady. Po dohodě s Bertem vypisuji aukci na limititovanou edici hodinek G-shock. Výtěžek samozřejmě pošlu na jejich účet. Pokud by snad někdo chtěl pomoct přímo, tak Domov provozuje arcidiecézní charita Litoměřice. Má svůj vlastní účet na který je možné přispívat (posílá se přímo na Domov, nikoliv na charitu obecně), potvrzení o daru je samozřejmostí. V případě věcných darů je ideální spojit se s paní Dvořáčkovou, která dům vede. Nebo klidně napište mně, určitě s nimi budeme s manželkou v dalším kontaktu. Případná osobní návštěva se dá spojit i s krásnou procházkou na Tolštejn a Jedlovou. 

Upraveno uživatelem prischera
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Výborně. Jen na doplnění, jsem také jeden ze sponzorů tohoto domova. Mimo jiné jsme s Marcelou Dvořáčkovou vymysleli charitativní účast v soutěži Kde domov můj, kde budeme společně ještě s Norou Fridrichovou z ČT účinkovat. Natáčet se bude v průběhu května 2019 (termín vysílání sdělím později) a všechny tam vyhrané peníze + příspěvek ČT půjdou samozřejmě také na chod domova. V jednání je také DMS brána, kam poté bude moci přispět kdokoli. 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Omlouvam se za pozdni odpoved, byl jsem mimo. Osobne jsem videl maminky s opravdu malymi detmi, ale vezli jsme tam vybavenou aktovku pro skolaka. Samozrejme po predchozi domluve a ujisteni, ze je o ni velky zajem. Takze rozpeti je docela velke. Jestli je nejaky horni strop veku deti nevim, nezjistoval jsem to. Urcite je mozne se obratit na pani Dvorackovou, pripadne sypte dotazy sem a ja zkusiom zajistit odpovedi hromadne. 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • po 4 týdnech...

Jen drobné info na závěr akce, hodinky se prodaly za 7500,- jeden kolega přihodil 1000,- Kč bez nároku na odměnu. Ještě bylo přislíbeno dalších 2500,- ale ty už bohužel nedorazily. Minulý týden jsem poslal na účet domova 10.000,-. Díky moc všem za účast. Hodlám být v alespoň občasném kontaktu s domovem, tak sem časem hodím report.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • po 2 týdnech...

Dnes jsme tedy s paní Marcelou D., Norou Fridrichovou a mou maličkostí natáčeli na Kavčích Horách díl soutěžního pořadu Kde domov můj. Moc foto se mi pořídit nepoštěstilo, zejména kvůli nedostatku času Nory Fridrichové, která spěchala na další natáčení. Nicméně, podařilo se mi postoupit až do třetího kola, kde již šlo o peníze, které tentokrát nepřipadly nikomu ze soutěžících, ale Domovu Sv. Máří Magdaleny v Jiřetíně pod Jedlovou. Tam se vyhrálo 16.000 Kč. Tento pořad se bude vysílat v průběhu měsíce listopadu 2019, termín ještě upřesním. Během vysílání pořadu poběží i lišta s pokyny, jak zaslat dárcovskou sms (neboli DMS) ve prospěch domova.

 

 

post-15103-0-55905600-1559246775_thumb.jpg

post-15103-0-06976600-1559246776_thumb.jpg

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • po měsících...

Zde výsledek charitativního pořadu ČT "Kde domov můj", který se vysílal tento týden, natáčeno v květnu 2019.

 

 

Pokud byste chtěli přispět i pomocí DMS, tak lze formou DMS CHARITAPOMOC 90 na číslo 87777.

 

Předem díky.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • po 4 týdnech...

Včera jsem do Domova vypravil plné auto různých věcí, tak si dovolím drobný report. Odvezlo se tam nové i zánovní oblečení pro ženy i děti, přihodil jsem jim nový elektrický kontaktní gril, dvě televize i s hrami a DVD pohádkami a filmy, spousty hraček, včetně nových plyšových pro nejmenší. V Makru se nakoupily potraviny, odvezly se tam desítky mléčných výrobků, máslo, sýry -  tavené i tvrdé, plus nějaká drogerie, čistící prostředky. Vše po konzultaci s Honzou, ten nákup byl spíš doplňkový, protože mě napadlo, že by se jim před Vánoci mohlo něco šiknout na zub. Proto jsem vznesl dotaz, co je potřeba a nakoupilo se vše potřebné, co bylo uvedeno od paní ředitelky, ať mají děti co na zub bez ohledu na množství. Chvíli se posedělo s vedením, a protože jsem byl v časové tísni, šli jsme se podívat na pokoje, kde byly i ženy s dětmi se kterými jsme se pozdravili, něco vyslechli a otočili to zpět na Prahu.

 

Tedy můj pocit a celkový výstup z této návštěvy - uvědomil jsem si jedno a sice, že to, co řešíme my, jsou opravdu banální "problémy". Tady je to taková poslední štace před ulicí a opravdu velká poklona před všemi, kdo se za tento domov perou a kdo se podílí na jeho chodu. Jsem rád, že po medializaci v čele s Norou Fridrichovou se rozhýbaly i finanční prostředky, které byly na rok 2019 kráceny a nyní jsou pro rok 2020 zase na standardní úrovni.

 

Nicméně ... nebudu zde vypisovat konkrétní příběhy, protože by to bylo nedůstojné vůči těm, kteří o tomto hovořili, nicméně sám jsem se přesvědčil o tom, že tyto ženy díky podobným zařízením dostanou střechu nad hlavou a novou šanci na lepší život, pracovní příležitosti a hlavně možnost být se svými dětmi, což je z mého pohledu to nejdůležitější, protože jsem tvrdým zastáncem toho, že dítě by mělo vyrůstat po boku své matky, nikoli v nějakém zařízení či u pěstounů (pokud to situace nevyžaduje - drogy, závadové prostředí či rodiče atp.). Myslím, že nikoho z nás nevytrhne i větší finanční obnos na nákup a dovoz, případně dlouhodobá materiální pomoc. Já za sebe jsem zastáncem konkrétní, materiální a adresné pomoci dotyčným, než vyloženě někam vložit peníze. Je to asi dobou, ale i to, vyčlenit si čas a někam dojet a tím přiložit ruku k dílu je pro mne lepší, než jen někam poslat deset, dvacet tisíc, navíc třeba jednorázově. Osobně si myslím, že jednorázová pomoc má smysl, ale lepší je být v proudu a zajímat se co se děje i v průběhu roku. A protože mě oslovily příběhy, které jsem tam slyšel, budu se do budoucna zajímat i o jiná zařízení podobného typu u nás, je to obrovská zkušenost, něco jiného je to slyšet v TV a jiné je to od konkrétních osob.

 

Do budoucna bych rád rozvinul spolupráci s dvěma velkými mlekárenskými koncerny a to v obecné rovině, protože se budete asi divit, ale pro nás tak běžné věci, jako je máslo nebo to, že děti ráno přijdou do lednice a vezmou si jogurt nebo sýr není i v dnešní době úplně běžné. Mám dosah do jednoho jihočeského koncernu, kam se vypravím po Novém roce a budu chtít rozvinout spolupráci, nic nechci zadarmo, nemám problém to zaplatit, ale rád bych vyjednal podmínky nákupu, jako mají velké řetězce a to i dlouhodobě. Velmi dobré zkušenosti z minula mám i s Bohušovickou mlékárnou.

 

Nestojím o žádné ovace, protože to dělám hlavně a především pro děti, ale pokud za sebe můžu byť jednoho člověka oslovit, aby se nad tímto tématem zamyslel a zkusil třeba něco podobného, jako i kluci výše, tak je to úspěch. Je jedno jestli koupí hračky, něco přispěje, ať už více nebo méně či udělá velký nákup, každá pomoc = dobrá pomoc.

 

Pěkné svátky všem.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
×
×
  • Vytvořit...