Přejít na obsah

Casio F91WG vs F105


nooski

Doporučené příspěvky

Svět hodinkomila nemusí tvořit jen skvostné kusy věhlasných značek s rodokmenem delším než historie některých státních útvarů. Ba ani technologická špička v podobě tourbillonů, věčných kalendářů a hodinových repeticí zabalená v neuvěřitelně složitém mechanickém kabátku není důležitá, pokud si chce člověk udělat chrono radost. Svět hodinařiny dnes díky všemocnému pokroku dokáže nabídnout vynikající a dnes už legendární kousky za cenu nepřevyšující slušnou večeři pro dva v hospůdce na venkově nebo pár piv v městské aglomeraci. Položme si otázku, kde bychom dnes byli nebýt chronomagu a té neuvěřitelně nakažlivé nemoci zvané chronobundus? Přesněji, co by nás provázelo na zápěstí při cestě tímto světem. Je veliká šance, že by to byly jedny z kousků, které bych dnes rád detailněji přiblížil.

 

FAzjSXp.jpg

 

Casio není na poli dostupných a kvalitních hodinek žádným nováčkem. Pro mě je to značka, která utvářela mou cestu do dospělého hodinkového světa. Analogo digitální Casia s Illuminátorem se mnou absolvovala celou základní školu, gympl a část školy vysoké, kde byla nahrazena jinými hodinkami Casio. Dodnes však odpočívají tiše někde v šuplíku, očekávajíc lithiové vzkříšení. V sortimentu japonského giganta najdete vše od nejlevnějších digitálek až po rádiem a GPS řízené monstrozity z různých exotických materiálů a kovů. Z prvně jmenované skupiny je i dnešní dvojice sourozenců.

 

SFhPkhV.jpg

 

Casio F91 asi není třeba nějak detailně představovat. Zde v poněkud méně obvyklém zlatém provedení správně hrajícím na digitální retro strunu. Rozměry i hmotností se dnes díky módě TDI hodinek řadí skoro k dětským kusům. Poněkud limitující může být délka řemínku, která opravdu nestačí na obří obvody. Kdo je však na zápěstí připne a je dost velký chlap (nebo roba) na tak malé hodinky, bude odměněn naprosto bezkonkurenčním pohodlím nízkého pouzdra, poddajného řemínku a kolibří hmotnosti. Právě malé rozměry a hmotnost dávají na hodinky úplně zapomenout a člověk se může plně věnovat téměř jakékoli činnosti bez omezení. Tomuto faktu dává za pravdu i plastová trnová spona, takže při mytí auta nehrozí poškození čtyřkolového miláčka. Když je řeč o vodě, je nutné se zmínit o odolnosti vůči tomuto život tvořícímu živlu. Oboje hodinky mimo jiné spojuje fakt, že pod displeji ukazují slovní spojení water reset. Hodinky by tedy neměly být vystavovány ničemu jinému, než občasnému šplouchnutí modré tekutiny. Pravda je však taková, že oba digitální výtvory dálného východu přežijí bez úhony koupání, sprchování, mytí nádobí, auta i psa a koupání nespolupracující ratolesti. Internet je pln videí, kde se uživatelé s hodinkami vesele potápějí. Jakožto absolutní odpůrce vodních sportů se spokojím s odolností dostatečnou pro rochnění se ve vaně.

 

FfJpUkA.jpg

 

Funkce hodinek jsou naprostým luxusem pro milovníka mechanických hodinek. Naleznete zde hodiny jak ve 24h formátu civilizovaných zemí, tak funkci AM/PM, které jsou snadno přepínatelné pravým čudlíkem. Navíc díky elektronickému strojku je přesnost taková, že se mechaniky ostudně krčí v koutě. Dále je zde zobrazení data a dne v týdnu. Kalendář dokonce pozná dlouhé a krátké měsíce, ty však standardně nezobrazuje. Dále si můžete zvolit budík a hodinové pípnutí. Nakonec je zde funkce chronografu, resp. stopek v délce měření 1 hodiny a možností měření mezikol. Tyto funkce jsou společné pro oba hodinkové kusy a liší se jen lehce jiným rozvržením a fontem digitálních číslic. Z pohledu milovníka tikajících koleček a pružinek je zde funkcí tolik, že by mechanický ekvivalent atakoval sumu osobního automobilu. Z pohledu uživatele chytrého telefonu a hodinek jde jen o zastaralé digitálky, bez jakýchkoliv moderních funkcí. Nechme však tyto otroky nabíječek a spotřební elektroniky svému osudu a pojďme si poukázat na některé rozdíly těchto dvou časoměrů.

 

w9RD1f4.jpg

 

Hlavním a všude diskutovaným rozdílem je funkce Illuminátoru u F105. Jak jsem již nakousl v úvodu, mé první hodinky tuto, tehdy novinku, obsahovaly, a tak jsem nemohl odolat pořízení stopětek, které se po zmáčknutí čudlíku rozsvítí jednolitou modrozelenou září. Ve srovnání v F91 svítí jen zelená LEDka, která potřebuje pro odečet kompletního času ten správný úhel pohledu. Toto je opravdu největší rozdíl mezi dvěma Casio kousky. Není však jediný. Stopětky jsou o něco větší rozměrově a na ruce působí mnohem dospělejším dojmem. Neumím to popsat exaktně, ale F105 na mé nikterak velké ruce působí mnohem lépe. Ovládací tlačítka jsou dále od sebe a jsou viditelněji oddělena od pouzdra. Také luneta nebo jakési vyvýšení kolem displeje je u 105 výraznější. Ačkoliv je třeba pásek totožný, tak se u 105 připojuje ke klasicky působícím nožkám pouzdra. F91 mají nožky skryté. Abych však jen nechválil, tak z nějakého důvodu se mi tlačítka u F91 ovládají o něco snadněji. Ne že by F105 šly ovládat špatně (oproti DW5600 je to nádhera), ale F91 jsou v tomto ohledu lepší. Taky zrovna můj kus není rozhodně z těch nejpřesnějších a opožďuje se o skoro vteřinu denně, naproti tomu F91 jsou jedny z nejpřesnějších hodinek v mé skromné sbírce.  

 

7xGQoTR.jpg

 

ppQu9GK.jpg

 

Co říci závěrem? F91 jsou rozhodně legendy a tento status si zaslouží. Existují v nezměněné podobě několik desetiletí v mnoha variantách s různým označením. Jsou to nejlevnější značkové hodinky od opravdové značky. Dají se nosit celý den a noc a člověk o nich ani neví. Jsou dostatečně odolné pro nástrahy běžného života a obsahují funkce, které jsou v běžném životě opravdu užitečné. 

 

RXYRDO2.jpg

 

d0bmtrb.jpg

 

F105 vidím jako lehce vylepšenou alternativu. Za mě vypadají lépe a lepší osvětlení využívám v noci pořád ? jsou to ideální hodinky na spaní, nepřekáží, nic neváží, jsou celoplastové? Od té doby co jsem si je pořídil, jsem je připnul na ruku a tam jsou prakticky pořád. Je jedno co dělám?

 

xQhMeYD.jpg

 

Prostě a jednoduše nebýt Chronomagu, tak by tyto kousky krásně mohly splnit drtivou většinu nároků běžného uživatele na hodinky. Každopádně díky za Chronomag, že i tak levné a jednoduché hodinky může člověk veřejně srovnat a něco osobního k nim napsat a vyfotit.

 

lq7UaSp.jpg

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Tobě nějakej Kanaďan nasadil parohy nebo něco ? :)

 

Mě uhání synátor, že si máme oba koupit F91 (myslím, že mu tu myšlenku vnukl Roman I.), jen se bojim, že je nezapnu.

Mám ruku 22 cm, zapínám na druhou dírku. Výměna za nato je tam také možná

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • po 2 týdnech...
  • po měsících...
  • nooski uzavřel téma

Archivováno

Toto téma je nyní archivováno, a proto není možné odpovídat na toto téma.

×
×
  • Vytvořit...