Přejít na obsah

Právní prosba


Doporučené příspěvky

Ahoj.

Zase se obracím na chronkmagory, jelikož je mezi vámi dost právníků.

 

Dostal jsem se do pěkné šlamastiky. Rekonstrukce bytu. Kamarádem mi byl doporučen dobrý instalatér a plynař - pracovní název pan X. Dohodli jsme se na kompletní výměně všech potrubí, novém kotli, radiátorech a revizi. Vše šlo celkem hladce, zaplatil jsem pár zaloh (mám 2 zalohove faktury, bohužel placeno cash, přijímák jsem nedostal). Zbývalo pouze připojit kotel, nandat radiátory, udělat revizi a vyřešit nějaké reklamace (držáky potrubi, vypadlou kachličku u sousedky atp.). V lednu jsem dostal konečnou fakturu, kterou jsem zaplatil (cash, opět). Rekonstrukce pokračovala dál (pomalu, po kouskách = finance), aby se mohl udělat zbytek. Po pár měsících ovšem přišla upomínka od nějaké instalatérské firmy, že jsem nezaplatil. Volam instalatérovi, co to je. Za chvíli volá zpět, že je to chyba. Že dělali ještě jeden byt ve stejné ulici a že to spletli. Že to nemam vůbec řešit. To same se mi stalo i s VZP, takže jsem uvěřil a fakturu hodil za hlavu. Mám přeci vše zaplacené. Zde podotýkám, že jsem u té firmy nic neobjednával, ani s nimi neproběhla jakákoliv komunikace.

Před měsícem se začalo finišovat. Potřeboval jsem odpojit kotel, radiátory a napsat revizi. Pan instalater ale svoji návštěvu 3x zrušil, nasliboval a nic. A pak se odmlčel úplně. Po třech týdnech ticha mě napadlo kontaktovat firmu, která mě poslala upomínku.

A nestačil jsem se divit. Pan instalater je podvodník, zloděj a lhář, ukradl materiál za 750 tisíc, má exekuce na 3 miliony. A je v trestním stíhání. A já jsem prý též, protože jsem jim nezaplatil.

 

Co s tím? Ja s nimi nemám nic společného, platit podruhé za materiál a práci samozřejmě nechci...

 

Děkuji mnohokrát za rady, nebo alespoň dobré slovo...

 

Mirek

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Diky.

Neobjednaval jsem od nich nic. Objednavku nemaji, nikdy jsem je pred tim nekontaktoval. Ten instalater byl jejich asi zamestnanec, ale faktura ledna je psana primo na nej, s jeho icem. A pak az za X mesicu poslali oni upominku pod hlavickou jejich firmy.

Debilni je, ze nemam podklady. Ale mam svedka, nebo dva, co videli a vedeli, ze mu davam penize.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Doktore, pokud máš fakturu od soukromníka a na ní je z dodaných věcí "aspoň něco", zatímco ona "firma" nemá ani objednávku (pozor, i akceptovaná faktura = objednávka!), tak na to abys je poslal tam kam slunce nesvítí nepotřebuješ právníka. Poučení pro Tebe, že zálohy se platí jen na dodaný materiál a hotovost bez dokladu jen opravdovým známým. 

Předpokládám že nový kotel (i komín) už doma máš , takže pověsit ho, připojit pomocí vlnovců a zrevidovat bude pro solidního fachmana brnkačka maximálně na půl dne včetně pokecu u kafe. A tu blbou kachličku měls sousedce už dávno přilepit mamutem sám - nestydíš se kvůli takovým prkotinám vymlouvat na nesolidního řemeslníka?

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Pokud jsi tak už neudělal, pak Ti doporučuji pořídit si písemný záznam z "předání" peněz, na který máš svědky, klidně s ověřením jejich podpisů na úřadě či poště. Ty sis sice u firmy nic neobjednával, ale vůbec nevíš, zda ten maník něco nezfalšoval a zda třeba u nich nepředložil nějakou "objednávku", koneckonců ten materiál bral od nich, takže na základě něčeho mu ho museli vydat. A Tvou adresu asi nemají náhodou. Rozhodně bych firmě nic neplatil, ale hlavu do písku nestrkal a komunikoval s nimi, protože obětí podvodu jsi jak ty, tak oni. A pokud třeba mají např. nějakou objednávku, výkaz o provedených prací u Tebe apod., tak se jim nedivím. Rozhodně bych ale po nich chtěl ať Ti předloží kopie dokladů ze kterých vyplývá, že ta firma pro Tebe nějaké instalatérské práce dělala.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • po měsících...

Ahoj, nechci zakládat nové vlákno, tak bych zkusil zde, pokud by se našel někdo znalý odpovědi... Situace se má tak, že otec se stal cca před rokem a půl majitelem vozu, na kterém, jak se nyní zjistilo, vázne již řadu let exekuce (je součástí exekučního soupisu). Během této doby vůz změnil vícekrát majitele, tudíž ho otec nekupoval přímo od povinného. Kontaktoval nás exekutor s touto informací a žádostí o podklady ke koupi apod. Toto jsme zaslali a zároveň odeslali návrh na vyjmutí ze soupisu. Samozřejmě zamítnuto. Nyní můžeme podat odvolání, ale to není jádro mého dotazu. Situace se má tak, že nedávno skončila platnost STK a vzhledem k vidině zabavení vozu se nám vskutku nechce cokoliv investovat. Auto je teď tedy dá se říci oficiálně nepojízdné. Pokud přijde příkaz k exekuci, máme, jakožto třetí strana sporu, nějaké povinnosti ohledně přistavení vozu? Dle mého by to měl mít za povinnost "povinný", jelikož právně je vůz stále jeho majetkem, vzhledem k tomu, že neměl tímto vozem jakkoliv disponovat. My budeme tratní na kupní ceně vozu a tam můžeme povinného žalovat o náhradu (ale o to teď nejde). Vážně se mi nechce platit odtah přes celou republiku (exekuce v Brně, otec SZ čechy...). Předem díky za jakoukoliv relevantní informaci :)

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

@Potvor, zkus se na to podívat z druhé strany: Když náhodou někde najdou Tvé ukradené auto, taky si pro něj musíš Ty sám (resp. zmocněnec - buď Tvůj a nebo od pojišťovny, bylo-li plněno a odmítnuls vrácení) na dotyčnou fízlárnu přijet a zajistit si buď odtah, nebo uvedení toho nešťastného plecháče do pojízdného (a zamknutelného) stavu, protože s velkou pravděpodobností půjde o vrak. A pokud si budeš s vyzvednutím dávat na čas, ještě Ti před vydáním naúčtují parkovné a skladné.

Není tedy důvod abyste s tatíkem nějakému brněnskému exekutorovi dělali milosti - ber to tak že ani on na tatíkův nákup "v dobré víře" žádné ohledy nebral  :smoke:

Upraveno uživatelem Radek124
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

povinnost přistavit vozidlo nemáš, když budeš chtít být hodný, tak jim oznam kde vozidlo stojí a že je k vyzvednutí. Taky můžeš ztratit klíče a doklady od vozidla, to sníží cenu :-) a potom si ho koupit v dražbě.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Mimochodem, pokud to auto nemá technickou, stejně ze zákona není pojízdné - a tatík samozřejmě nemá důvod zhodnocovat cizí majetek novou technickou.

 

No a pokud by se měl rozvinout Ferryho "námět na minimalizaci vlastních škod", předpokládejme že exekutor (viz výše "~ původní majitel nalezence") v případě zájmu o převzetí do dražby musí bez náhrady akceptovat, že se vozidlo do doby předání (resp. zaprotokolování stavu) používalo a došlo tak k nevratnému snížení jeho zůstatkové hodnoty. Totálku bez ohlášení policii asi nevyrobíte - ale pokud má tatík něco jako garáž a není zdokumentováno že i po přijetí "oznámení o zahrnutí do exekuce" stojí pekáč napiglovaný před barákem, mohli Jste jej už dávno "v dobré víře" klidně začít připravovat na "ekologickou likvidaci". Třeba odbornou demontáží a rozprodejem kol, baterky, rádia, světel, zrcátek, sedaček a dalších "movitých" komponent, u kterých se neevidují sériová čísla a k převzetí na šrotiště nejsou vyžadovány...  :whistling:

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Jj, díky :) jak se do toho ještě více nořím, přijde mi to stále více postavené na hlavu. Náklady s případným přistavením exekutorovi tedy nebudou, lze i trochu zaškodit, ale zase nám vyplavala věc s povinným ručením, které se bude muset platit až do doby zdárného vyřešení celé anabáze, případně do prodeje vozu v dražbě. Ku*va jak si tohle můžou dovolit?

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

souhlasím s anela, značky do depozitu. Nicméně pokud exekutor bude to auto chtít, tak musí vynaložit dost nákladů na to aby ho získal do své moci. Není to jednoduché když je majitelem prokazatelně někdo jiný. Osobně bych podal u soudu žalobu na vyjmutí věci se soupisu a vyčkal. Pokud cena vozidla nebude ekonomicky zajímavá na tolik aby pokryla alespoň náklady na jeho získání, exekutor by ho měl vyloučit ze soupisu sám a podat žalobu na povinného pro poškozování věřitele (nakládal s věcí v soupise uvedenou ač mu bylo známo že s touto nakládat nesmí) čímž poškodil práva věřitele (oprávněného). A nakonec stejně veškeré náklady exekučního řízení nese povinný.. tedy snížit co nejvíce cenu vozidla, značky do depozitu, sundat kola, a vyčkat :-)  

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Díky moc všem, již to začíná nabírat jasnější obrysy :) Nebyl jsem si jist, zda můžeme využít depozitu, když nyní, dá se říci, nesmíme dělat s vozem žádné operace... Děláte mi jen radost :) Pokud bude ve finále auto zabaveno, mohou po celou dobu až do případného prodeje v dražbě, případě dořešení, zůstat značky v depozitu, nebo bude exekutor požadovat auto i se značkami? To by pak platba pojistky musela být obnovena a bůh ví, jak dlouho by se následný proces ještě táhnul...

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
×
×
  • Vytvořit...