Přejít na obsah

Paradigma hodinkové sbírky


AdaMoss

Doporučené příspěvky

Mate to celkem slozity.

 

Moje rana faze byla o nakupovani a prodavani, stav mezi 1-10ks a dal sbirani vintazek

Potom me to zacalo stvat, pri koupeni tretich steelfishu, jedenactych bondovek atd jsem jen nakouknul do krabice, ani je nevyndal a schoval do skrine, pripadne dvoje hodinky prodal jeste driv nez mi postou prisly

Pak me hodinky prestaly bavit

Pak jsem vsechno prodal a nosil pul roku Apple Watch

Pak jsem si koupil na skoro rok Cartier Tank

Pak jsem opakoval zacatek jen jeste s drazsimi kousky

Pak me to znovu prestalo bavit

Nechal jsem si jedny, ktery mi splnujou nasledujici: muzu je nosit denne, muzu je nosit na kuzi i kovu, kdyz s nima nekde jebnu tak se s tim smirim protoze sou to furt jen hodinky, muzu si je vzit prakticky k cemukoliv atd - proste neco co ukazuje cas a datum a neni to uplnej lowcost a mam rok Cartier Diver a je to v cajku

Az je prodam coz se muze stat, tak si koupim Apple watch a nebo asi po patnacty kvarcovy bondovky a budu happy

Pak budu doufat, ze faze chci vyzkouset vsechno se nebude opakovat a budu mit klid, vlastne me to uz tak nebavi a radost z hromadeni neceho co nenosim uz nemam.

 

Definitivni hodinky nehledam, protoze, kdyz si myslim ze je najdu tak se mi par dobrych dusi jako Frantik vysmeje a vlastne cas ukaze, ze to zase byly kecy

 

Asi sem ted spokojenej i kdyz mam jen jedny, ostatni nemusim natahovat, stelovat casy a datumy a nebo je objevovat nekde zapomenuty ve skrini kdyz ziju v domneni ze jsem je uz prodal a zapomenu, ze jsem je pak jeste znova koupil a nekam je zasil.

 

Paradigma moje nyni - jedny univerzalni hodinky, ktery jsou oukej, tecka - splneno

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • po 3 týdnech...
  • Odpovědi 59
  • Vytvořeno
  • Poslední odpověď

Uživatelé s nejvíce příspěvky v tomto témátu

Uživatelé s nejvíce příspěvky v tomto témátu

Taky to zrovna řeším.

Jsem tu leta a měl jsem stále dvoje hodinky. Longines Master Collection a SARB021. Občas k tomu něco dokoupul a otočil. Průběh nemoci úplně fajnovej. Pak najednou jsem začal hledat něco.. prodal Saiko koupil Ball prodal Ball koupil Hamilton prodal Hamilton a uprosil zpět SARB021... pár transakcí mimo fórum taky bylo a zjistil jsem že:

1. SARB021 musim mít kvůli semtimentální hodnotě (a taky jsou zkrátka ideál)

2. Lingines jsou a budou super

3. Občas k tomu otočit levný potápky, quartz atd je OK.

 

Takže jsem skončil tam kde jsem začal.

Mám doma dvoje hodinky..

 

Ideální kolekci vidím.

1. pěkný klasický oblekovky který já nosim klidně i k ryflím a v zimě aby se zcvrkly pod svetry

2. univerzály typu SARB021/033 jako ruhý hodinky a na léto

3. G-Shock nebo třeba titanovej quartz chronometr Certina jako něco spotřebního a na případnou vakcinaci a ukojení prodejně nákupní horečky

 

Rozpočet mám vždy tak nějak do 20k měnit ho nebudu takže myslím že lepší ?kolekci? nenajdu.

Asi bych si uměl představit že by se kolekce změnila

 

1. JLC Master controll

2. Rolex air king nebo quartz Grand Seiko

3. G- shock

 

Ale to bych musel jednak mít víc prachů a méně rodiny nebo se tu od někoho nakazit rozpočtovým šílenstvím a utratit víc než bych asi měl.

 

A k tomu jak Longines tak SARB021 mají za ta leta už sentimentální hodnotu a plno příběhů. Což je myslím extra deviza.

Nebo že bych si ta GS koupil? :-D

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Jinak souhlasím že hledat ideál je na nic. Jedny max dvoje hodinky stačí. Jednou mne překvapilo interview s tím chlapem jménem Jonák co zabil manželku a vlastnil Discoland v Praze. Seděl v lochu a říkal že se cejtí svobodnej páč i když měl deset aut jezdit mohl jen v jednom. Bylo to obsáhlejší ale vyznělo to tak že se trápit majetkama je prchavý a lepší je užívat si to co je.

 

Od něho to vyznělo tak nějak poučněji než od nějakého filosofa.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

sbirku mam komiksu a to slusnou, tomu se tak rikat da, hodinky kupuji bez nejakeho zasadniho zameru, tedy jsou to kusy tzv. profesional (coz je dneska blbost:-) takze, moony, suby, 103st, black bay ... vlastne kdyz to tak vidim po hromade tak i "kultovni ci ikonicke" modely urcitych znacek.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Super, dalsi skupinova terapie, ktera se uspesne mine ucinkem :)

Snazim se do kupovani hodinek vnest nejaky rad uz par let, ale jak pise Frantik, clovek to pak za vterinu "zahodi", kdyz se objevi NECO.

Takze jediny, co mohu popsat, je aktualni stav chronomysli, ktery ale treba za dva mesice/tydny/dny muze byt uplne jiny :D

7hodinek jako maximalni pocet. Z toho 6 v hodinkovnici a sedmy na ruce.

Svatej gral byl pro me dlouho kombo Expy36 + Reverso. Uz jsem ho mel a duse stejne nenasla klid ! Takze nyni to mam nastaveny takto:

1. Primky myho taty

2. Expy 36ky

3. Hamilton Jazzmaster - nevim,co to bude misto nich, ale asi si sve misto neudrzi. Mozna opet Reverso

4. Nejake GP oblekovny (1966/1945) - teprve budu kupovat

5. GP Laureato

6. GP Sea Hawk

a ty sedmy na ruku budou nejaky chrona (Moony nebo El Primero)

 

Moc mi to nepomohlo, ze jsem se tu vykecal, tak si jdu uzivat teprve 6 dni stare/nove hodinky :D

Upraveno uživatelem honza71
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Dlouho sem sem nechtěl nic psát, ale nedá mi to, páč to mám úplně jinak.

Dlouho sem hledal co vlastně chci podobnym stylem jako většina přispěvatelů tady. Až pak mě jeblo do hlavy, že je to úplně jedno a musim najít duši a osobnost, která bude ladit s tou mojí. 

To v podstatě znamená cokoliv od zlatejch Seik po ocelový platinový A.L&S

 

Takže moje sbírka aktuálně sestává z několika výstředních Seik, ať už zlatejch nebo ve full modu, kde zbyl jen stroj a pouzdro, obskurních kousků jako je limitovenej BOLDR worldtime, jedněch gschocků, který sem měl na ruce jednou, ale je fajn je mít pro případ apokalypsy nebo něčeho takovýho, nějaký ocelový rolby, nějaký ocelový AP a PP a dycky je tam jedno místo pro aktuální "poblouznění", momentálně JLC compressor gmt. Podařilo se mi to zredukovat na počet slotů v obou winderech, řikám si, že by bylo fajn to zredukovat ještě o 3ks, ale to je zjevně ještě hudba daleký budoucnosti.

 

Pointa je, že sem chronoděfka a po čase přístupu "musim zkusit všecko, co dyby mi náhodou něco uteklo" sem si uvědomil, že za A to dělám pro sebe, takže mi může bejt srdečně u prdele, jesi mě něco uteče nebo ne a za B, i když najdu to nejlepší nejdražší, nejlíp udělaný, nejvšechno, tak mě to stejně přestane bavit, protože to nebude odpovídat tomu kdo sem. Takže kategorizace na dresofky, potápky, lítadla atd? Pro někoho nutnost, pro mě osobně (po roce skákání sem a tam) totální zbytečnost.

Má to příběh? Co mi to říká? Jak a proč to ke mě mluví? Neni to jen chvilkový? Je to nějak historicky významný? Je to zvláštní a quirky? Ladí mi to k tomu co dělám, nosim, jak se chci cejtit? A spoustu dalších otázek, který si pokládám když o nákupu přemejšlim a to jestli už takový mám hraje roli až na zadních pozicích.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Driv sem sbiral Rolexy. Jako je fajn, mit troje GMT, patery suby apod, ale je to tak nejak na jedno brdo. Tak sem to prehodnotil, Rolexy prodal a kupuju, co me zrovna napadne. Supr levny (alespon podle me), speky az rarity, nebo co se mi proste zalibi. Bavi me ta diverzita. Neco na kaucuku, neco na kuzi, neco na remeni - me nebavi prehazovat remeny. Maly, velky, bily, cerny, modry, zelezo, zlato, titan, este nejakou keramiku by to chtelo :)

 

res.jpg

Tohle je vyvazena hodinkovnice:-))

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Uvědomil jsem si ještě jednu věc. Napadlo mě to, když jsem přemýšlel, které oblekovky bych měl zařadit na whislist. Mám takovou představu, že by to měly být nějaké prudce elegantní hodinky, z ušlechtilého kovu, do 36mm v průměru, na kůži nebo president tahu. A budou mi stačit jedny, jelikož příležitost na sebe vzít oblek mám tak 3x do měsíce. Jenže co když se časem stanu senátorem a budu v obleku denně? To pak chce ještě alespoň jedny na střídačku no a v tu ránu se mé oblíbené sportovně-elegantní modely budou válet v šuplíku a vyvenčím je leda tak o víkendu. Víte kam tím mířím? Jak se člověk mění, mění se i činnosti, které dělá, tedy i sada příležitostí, kdy nosit které hodinky se mění. 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Super vlákno, už druhý týden mi to stejné leží v hlavě, zrovna jsem ho tu sem šel vypotit a koukám, že už tu skoro měsíc je, začínám si říkat, jestli na chronomagu nefunguje taky nějaká telepatie :D

 

U mě to mělo rozměr finální 6. Původně jsem uvažoval o 3ks, pak fantastic 4 a nakonec se ustálil u 6ks i protože většina hodinkovnic se dělá právě na tento počet :)

To jsou tedy navíc hodinky mimo sbírku, jak ji definoval Martar

 

Za sebe jsem měl kategorie řekněme ve 3 rovinách - komplikace/zaměření hodinek, značka, technologie a vždy mě u těch hodinek jde i o nějaký příběh, zajímavý model, bez toho mě to nějak nebaví.

 

1) komplikace a zaměření hodinek

 GMT, potápky, chrona, otloukánky, oblekovky, budík?

 

2) brand

Zastoupení minimálně Seiko, Rolex, Omega a ideálně jejich stěžejní modely

Zvažoval jsem JLC, Zenith, Casio

 

3) technologie a další vlastnosti

Mít něco s bílým, černým, šedým cifrem

Automat, manuál a nejspíš i Quartz a Digi

Různý zastoupení materiálů - titan, nerez, klidně plast/guma, ...

Novodobý, vintage, ...

Hodinky, který se mi líbí na tahu, řemenu, ...

 

Při všech úvahách jsem zjistil, že možných kombinací by bylo strašně moc.

 

Aktuální setup je cca

GMT, Rolex, bílej cifr - Explorer II, polárky

Potápky, Seiko - a zde mám 2 kandidáty buď titanový, quartz, vintage Golden Tuna (první quartzový profi potápky) nebo novodobý, automat, nerez, MM300 SBDX001

Chrono, Omage, černej cifr, manuál - Omega Speedmaster moonwatch

 

V ostatních kategoriích buď hodinky ještě nemám, nebo se to hodně pere, asi největší problém je v kategorii tool, hlava říká jednoznačně obsadit gumovýma, digi, Casiho G-shockama (mudmany?), ale osobně na tuhle příležitost nejvíc tahám svoje Oranžový monstra, který jsou prostě top otloukánky...

U toho zbytku si říkám, že by se mi líbily nějaký JLC memovoxy jako budíček, což by při troše dobrý vůle mohlo obsadit i kategorii oblekovek a byl by prostor na monstra jako univerzální otloukánky pro zábavu.

 

Nicméně jsem si u toho všeho uvědomil, že bych dokázal být i OWGa na to by mi stačily jen polárky, který stejně nosím nejvíc, v zásadě denně a max si odskakuju k těm ostatním je občas vyvětrat, ale Rolex exp II má za mě prostě všechno co potřebuju. Ostatně asi nejlíp to popsal Liquid včetně rozdělení do kategorií, protože jsem se v tom 100% našel...

 

Jen furt nevím, jestli ta hromada primek, co je doma, má být v kategorii 3 nebo 5 :D

 

 

Moje kategorie:

 

1. EDC - Polárky, jsou pohodlné, univerzální, nenápadné, přesné, ladí mi k montérkám

2. Dary - Starý Primky, Swatchky a Casio, které jsem dostal darem, sice je vůbec nenosím, ale vážou se na ně vzpomínky

3. Škoda prodávat - Vintage Omega, Rlx, atd. to je asi deset kousků, které je mi líto prodat, protože bych je znovu už nesehnal a kdyby ano, tak by byly za nesmysl

4. Netřeba prodávat - Orienty, Seiko, Citizen...všechno hodinky za pár drobných, z prodeje byl káplo tak málo, že si je raději nechám

5. Čekající na výměnu - SMPc, Moony, Orlíky - hodinky, které jsem koupil, uvažuji o prodeji, ale primárně řeším výměnu

 

Poslední asi rok a půl jsem ve fázi, kdy něco pořídím, dám to na ruku a pak to týden nosím a zase se vrátím k polárkám. V horším případě to dám na ruku jednou, jiskra nepřeskočí a jde se do trezoru. Takže by se dalo říct, že hledám něco na střídání k polárkám, ale nemohu nic najít, jsou prostě bezkonkurenční.­

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • po měsících...

Mě se zase hroutí svět :lol2: . 16570 a SARB017 mě omrzely a už mají label - "Brzy půjdu pryč". Takže si udělám menší revizi stavu:

 

1) Kategorie ?Prach, špína, kamení, válení se po zemi? Zůstává beze změny - G-shock.

2) Kategorie ?Volný čas, víkend, dovolená, hospody? Aktuálně stále SARB017, ale do budoucna neobsazená.

3) Kategorie ?Práce, každodenní? Tady jsou určitě dvě stálice 114270 a Moony. To je jediný, za co dám ruku do ohně, že bude vždy. Dočasně ještě 16570, ale ty už to mají spočítaný :-).

4) Kategorie ?Formálnější práce, oblek, opera, výjimečná příležitost? Stále bez obsazení. Daly by se asi použít Prim Diplomat, ale ty nějak nenosím.

5) Kategorie ?Cibule, vrány, Primky, rodinné dědictví? Tady žádné změny.

 

Do toho mi začal opět prosakovat můj předešlý koncept. Někde jsem četl, že chlap by měl mít potápky, oblekovky, hodinky s GMT, chrona. Některý doporučení říkaj ještě navíc pilotky, tooly, filed watch. Ono něco na tom je, jsou to prostě archetypální kategorie. Navíc se mi líbí přístup Lamiczky, jak to má rozvrstvené přes Značky, Technologie, atd. Já bych k tomu ještě dodal geografický původ (Swiss, Německo, Japonsko, CZ?,...) Nechci spadnout zase zpátky, ale přemýšlím, jak to všechno na sebe napasovat - možných kombinací je neúnosně mnoho :-).

 

Oblekovky z definice celkem jasný, jen je ještě nemám.

 

Chrona mám vyřešený. Potápky snadno zapadnou do kategorie 2) i 3) a nejspíš to budou SUBy.

 

GMT je problém. Polárky půjdou pryč a náhradníka nemám. GMT Master II je nezískatelný. Přemýšlím nad JLC Reverso - to by pokrylo 3) a 4), GMT a navíc ještě hranatost a příběh s in-housem tam jsou :-).

 

Pilotky jsou v řešení. Zvažuju tyto:

Laco Kempten: příběh to má s odkazem na WWII. Šly by do kategorií 2) a 3). Pokryly by Německo. Ale bez in-house...

 

Stowa Flieger 6498: Příběh tam je, kategorie 2) a 3) sedí, Německo taky. Unitas 6498 sice dneska patří pod ETU, ale až novodobě. Historicky je to složitější...zkrátka tady bych si to obhájil. Jenže flígry s mimostřednou vteřinovkou nebo bez ní...to je takovej kočkopes. Nějak mi to nejde přes srdce. Pilotky zkrátka problém. Spíš se přikláním k těm Laco.

 

Tooly můžou být SUBy...no problem.

 

Filend watch asi nepotřebuju. Stejně nevím, co by to mělo být. Hamilton je out kvůli ETA...Asi to v zásadě pokryjou i G-shock :-).

 

Pak tu máme Japonsko, který bude brzy nepokrytý. Do budoucna tam plánuju nějaký GS Spring Drive - címž bych zároveň vyřešil i zastoupení velice zajímavé technologie. Ale tam ještě nevím. Možná SBGA211 - měl bych titan, ale nevím, jak mi budou.

 

Taky se mi líbí El Primero...Příběh jak cyp, In-house...ale zase dvoje chrona?

 

Prostě v tom zase lítám. Asi bych si měl nechat ty polárky. Kdy tohle skončí  :death:  :lol2: 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Chvilku mi to trvalo, než jsem odhodil "staré myšlení" že přece na co vícero hodinek a podobně. A že jedny nemusí obsáhnout všechno co se mi na hodinkách líbí, 

protože to holt ani nejde dosáhnout.Jak píše jeden prodejce, nebudu ho kvůli GDPR uvádět jménem: nemohu si u společenského obleku stěžovat,

že málo vzdoruje dešti a nemá kapuci...

 

Takže jsem si povolil více kusů. ale každý musím zdůvodnit.

Ty poslední jsou Citizeny, důvod byl,

 

že do kanclu automaty nemůžu, bo přes víkend chcípnou pokaždé a EcoDrive to řeší, 

titanovky dosud nemám a

takový hezký integrovaný

tah taky nemám a podobný jsem chtěl od dětství 

a že necelých 5 litrů přece není nijak moc, jinde je mají i daleko dráž

a tak vůbec....

 

A to nejlepší, a proto to vlastně píšu - až jsem je měl doma, tak na netu vidím, jsou z Citizení kolekce s názvem PARADIGM .

To mne dostalo úplně nejvíc ;o)

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Ahoj kluci,

hrozně zajímavý a taky humorný vlákno.

Rozčlenění na potápky, letecký, chrono a kdoví co ještě jsem měl úplně malou chvilku a naprosto mi nevyhovovalo.

V této chvíli jsem zakotvil u sice podivnýho, ale mě vyhovujícího "členění dle výrobce, ideálně jeden kus od určeného výrobce".

Mám to tak již několik měsíců a přináší mi to vnitřní klid.

Moje vnitřní pochody, např:

Eterna - mám!  Zástupce - Super KonTiki - vyhovující po všech směrech. Tradiční dizajn v kategorii, líbí se mi, sedí mi, mají příběh. Spokojenost.

Co když se mi budou líbit jiné Eterny? No tak se je pokusím vyměnit kus za kus, tzn. Eterny za Eterny. Když to klapne, tak super, pokud to neklapne, tak to bude pro mě naprosto nová zkušenost, ale třeba to bude znamenat, že najdu hodinky snů. Takže dobrý, jsem v klidu.

Dále - Oris - nemám! Čtu si o Oriskách, koukám aktuální i minulou produkci, procházím inzeráty, zkouším na ruku. Hledám ty správný. A pocity? Radost - těším se, až najdu ty správný...

Joe

Upraveno uživatelem Joe75
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • po měsíci...

Tak já to mám momentálně tak, že hodinky rozděluji podle účelu nošení. Tedy 1) každodenní hodinky do práce, 2) oblekovky, 3) otloukánky s děckama na hřiště, sport, plavání, kolo, les, 4) hodinky na doma. Aktuálně mám 6 kusů a různě se těmi skupinami prolínají. Momentálně jsem s aktuálním stavem spokojený a doufám, že v dohledné době nebudu nutně potřebovat kupovat další. Být OWG bych nedokázal. Potřebuji asi minimálně ty 4 kusy. Od každé skupiny jedny. A to teď mám. Nejraději bych se odsud odhlásil a byl v klidu, ale když mě to tu tak baví.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • po měsících...

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se

×
×
  • Vytvořit...