Přejít na obsah

Měření přesnosti quartz/měsíc


nooski

Doporučené příspěvky

Zdravím všechny ve spolek.

 

Jelikož se mi poměrně úspěšně na ruce zabydlely rádiem řízená Casia, rozhodl jsem se díky nim porovnat přesnost většiny mých, krystalem řízených, časoměrů. Ve výčtu jsou převážně různá Casia, ale i dva zástupci z daleké Číny. Přesnost byla sledována v rámci jednoho měsíce, kdy se většina hodinek dostala na ruku maximálně v jednotkách dnů v měsíci. Jinak spokojeně odpočívaly v přítmí uzavřené hodinkovnice. Pokusím se je seřadit v podle dosažených výsledků s krátkým komentářem. Pokud dosáhly hodinky stejného výsledku, ale na opačném konci, upřednostním ty, které jdou do plusu. 

 

Bez dalších okolků vzhůru na výsledky:

 

8. místo - čínské otloukánky Synoke na nejhrubší zacházení se předbíhají o 28 vteřin za měsíc. Jsou to potvory na nejhnusnější práci, ani nemám jejich fotku.

 

7. místo - Casio F105, malé digitálky se skvělým Illuminátorem se umístily na předposledním místě s hodnotou -11 vteřin za měsíc.

 

9eGk7TA.jpg

 

6. místo si vydobyla Géčka DW5600 v celočerném provedení. Za měsíc se předbíhají o 11 vteřin. Nějak jim pořád nemůžu přijít na chuť a od té doby co mám GW-5610 je prakticky nenosím.

 

s6mDUQN.jpg

 

5. místo zastupují čistokrevné analogy MRW-200H, neskutečné hodinky za ty prachy. Krásně čitelné, pohodlné a lehoučké. Jen ta lumi je tristní. Hodnota za měsíc činí +9,5 vteřiny

 

Qus0ZNx.jpg

 

4. místo a bramborovou medaili si odnášejí perfektní retro malé digitálky s modulem prakticky stejným, jako mají DW-5600. Casio B640 s výsledkem +9 vteřin za měsíc

 

CV2ebYE.jpg

 

3. místo a moje oblíbené F91. Upřímně jsem byl přesvědčený, že dopadnou lépe. Za měsíc jdou o 8 vteřin popředu.

 

DZcFD4X.jpg

 

2. místo a stříbrnou medaili získávají ana-digi Casio AQ S800. Upřímně jsem tak skvělý výsledek nečekal. Jsou to taky jediné soláry v tomto výběru. Za měsíc se zpozdily o 5 vteřin. Na Casia mají i skvělou lumi

 

NRFwO17.jpg

 

1. místo a zlatou medaili si odnášejí noname dětské hodinky, které jsem pořídil jen tak pro malou za necelé 2 dolary vč. pošty. Jsou krásně barevné, na pásku jsou koníci a hlasitě tikají. Tento miniaturní zázrak s poloprůhledným pouzdrem trumfl všechny soutěžící s hodnotou +5 vteři, na měsíc. Absolutně nechápu :-)

 

w7RnaoC.jpg

 

 

 

 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Ad 3 - to bych být tebou považoval za nadprůměrný výsledek. :) Měl jsem F91 asi šestery s rozptylem chodu +3 až +28 sec / měsíc. Tolerance kalibru 0593 je +- 30 sec / měsíc...

 

Ad 2 - zde dosahuji u totožného stroje v jiné barvě stejného výsledku

 

Dokonce i to sedmé místo je vcelku akceptovatelný výsledek, nehledě na geniálně snadné seřízení digitálek při zaznění zvukového signálu či synchronizaci s např. DCF77

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • po měsících...
  • po měsících...

Tak mám další update, ona Casia GA-2100 jsem od koupě seřizoval poprvé teď se změnou času. No a výsledkem bylo -12 vteřin za 5 měsíců a nějaké dny k tomu, což dělá cca -2,4 vteřiny za měsíc. Naprostá paráda. Mít pořádnou lumi a solár, tak to jsou dokonalá Géčka.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • po měsíci...

Opět vykopu toto téma.

 

Od změny času uplynulo 36 dní a tak zase hodím update. K porovnání slouží rádiem řízená géčka, která prošla synchronizací.

Na 1. místě stále Casio GA-2100, které jdou aktuálně + 0,5 vteřiny (nerozumím, proč je odchylka tentokrát do plusu, asi jim pomohlo ne příliš šetrné zacházení a častý pohyb na rukávu cyklobundy v mrazu)

Dětský koníkový kus z číny je bez baterie a je tedy mimo hru.

Ana digi Casio AQ-S 800 dělají -4 vteřiny

Casio MRW-200H jsou na +14 vteřinách

Klasická Géčka DW-5600 v celočerném provedení +16,5 vteřin

Casio F105 -12 vteřin

Casio F91 +11,5 vteřiny

Casio W800H +6 vteřin

Casio B640 +14,5 vteřiny

Casio A700 +14 vteřin

Casio MQ24 +11 vteřin

Bulova 96B230 s údajně super přesným quart 262 kHz strojkem: +7 vteřin

 

Bulovy jsou velkým zklamání, kor když se chlubí udávanou přesností do 10s/rok, ale kupoval jsem je z druhé ruky a navíc ten téměř plynulý pohyb vteřinovky je magický. 

 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • po měsíci...

Tak zase krátký update, tentokrát se týkající jen 2 podivuhodně přesných hodinek.

Je to měsíc, co mám Citizen Promaster BN0100, za ten měsíc dělají +1,5 vteřiny

Nadále jsem uchvácen přesností géček GA-2100, které od změny času dělají +2 vteřiny, takže za rok to dělá necelých +9 vteřin, což je naprosto neskutečná hodnota!

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Takže ty GA-2100 se poléčily? 
Pro mně je to týden strachu, když přijdou nové kvarcky a já čekám, nakolik jdou přesně a jestli proboha nezpožďujou.

mechaniky nakonec nějak pošteluješ, ale kvarcky jsou vesměs natvrdo
Naštěstí  všecky co mám doma (5ks) lehce předbíhají, do 10 s/měs (Citizen nejméně, jak se sluší). Ale toho strachu,,,,

 

 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Sice je hezke, ze hodinky lezici udelaji tolik a tolik vterin, ale z vlastni zkusenosti musim rict, ze to neni moc vyvidajici. Moje ga100 kdyz lezely v supliku tak delaly pres 10vterin\mesic. Na ruce delaly do 2 vterin\mesic.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

před 14 hodinami, ggrand napsal:

Sice je hezke, ze hodinky lezici udelaji tolik a tolik vterin, ale z vlastni zkusenosti musim rict, ze to neni moc vyvidajici. Moje ga100 kdyz lezely v supliku tak delaly pres 10vterin\mesic. Na ruce delaly do 2 vterin\mesic.

Tak ta géčka zažívají dost, na kole se projedou na rukávu bundy, takže se často pohybují v prostředí pod bodem mrazu a naopak v létě si užijí dost otřesů na cyklokrosce, nejsou to rozhodně šuplíkovky. A rádiem řízená Géčka bez signálu mi taky dělají kolem -0,5 vteřiny za den, dost bída.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Moje hodinky Candino s Etou dělaly od novoty odchylku 2 až 3 sekundy za půl roku (konkrétně od začátku k ukončení letního času). Ale před rokem se vyměnila baterie a poslední půlrok je odchylka kolem 20 sekund za měsíc. Čím to může být?

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • po měsících...

Jelikož se blíží čas přeřizování časoměrů, podíval jsem se na výsledky od posledního seřízení což bylo před 153 dny (výjimku mají Citizeny, které jsem seřizoval 15. prosince tedy před 102 dny)

presnost.jpg.e4fe0705851c2c15634a7f15b4a804bb.jpg

Pořád jsem fascinován přesností Géček GA-2100, rozhodně to nejsou hodinky z vitríny a užívají si plnohodnotný géčkový život. Celočerná géčka DW-5600BB na druhou stranu zvládnou za den skoro 0,5 vteřiny do plusu 🙂 Největším zklamáním jsou Bulovy, protože udávaných 10 vteřin za rok zvládnou za lehce přes 2 měsíce. Skvělé jsou i celočervené solární ana-digi, které si drží skvělou přesnost i přes cyklistický karambol s 15 stehy v obličeji. Citizeny také předvádějí parádní výkon. Onehda jsem je vychválil díky dlouhotrvající lumi, která poráží i Želvy a vzhledem k ceně se jedná o bezúdržbové ISO potápky za směšné peníze.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Tohle téma se mi líbí, zatím mám doma 5leté A158WE a ana-digi rádiovky LCW-M100TSE-1AER (kvůli kterým chci dnes zůstat do 2 bdělý, abych se podíval, jak se automaticky ručičky potočí dopředu :)). V příštích týdnech přibudou DW5600E a F91, jsem zvědavý, jak přesné kousky v loterii dostanu.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • po měsíci...
  • po 5 týdnech...
  • po 3 týdnech...

Archivováno

Toto téma je nyní archivováno, a proto není možné odpovídat na toto téma.

×
×
  • Vytvořit...