Přejít na obsah

Proxima 6200 - kříženec


Doporučené příspěvky

Nedávno se můj chronobundus dostal do nového stádia. Po absolvování všeho možného od levných microbrandů až po Omegu,Rolex a leccos dalšího swiss jsem zjistil, že čím dál víc toužím oživit dojem z hodinek, který mi zůstal v paměti ze zápěsté mého dědy a tatínka. Ne že bych toužil po tom, mít na zápěstí vintage primky, Pobedy nebo Ruhly. Něco, co by mělo stejné vyzařování a přitom dnešní materiály. Tato fáze mě i přivedla k lhostejnosti vůči prestižnosti značky a ceně, jde mi jen o "věc samu". Proto třeba Orient Bambino vychází na roveň hodinkám dvacetkrát dražším. V rámci této fáze šílenství jsem si chtěl koupit čínskou "homáž" na 62mas, reedice od Seika mi přišla úchylně drahá, dát cenu Rolexek za reedici levného Seika mi přijde magořina. Homage od San Martin měla skvělé recenze a i na videích vypadá velmi dobře. Náhodou jsem ale při brouzdání shopy narazil na příbuznou značku Proxima a jejich "vintage diver" s označením 6200. Takový kříženec. Pouzdro a la 62mas, luneta z Rolexu 6200, ciferník a la pozdější Rolexy, navíc s datem bez kyklopu. S možností volit i jiné lunety, i jiné než mercedes ručky...Výsledkem je kříženeček, který postrádá pachuť homáží hrát si na něco, vypadá to spíš jako hodinky, které ve své době mohly ohlasově vzniknout, ale s dnešními materiály: 316L, luneta keramická, sklo safír s modrým antireflexem, lumi superluminova.. To vše na hezky vypadající gumě se vzorem vaflí.

bral jsem to jako experiment pro srandu při ceně cca 220 usd včetně poštovného, výsledek mě ale docela šokoval. Jednak hodinky přišly z Číny do týdne. Pekně zabalené v plastické "diver" krabici s výstelkou a záruční kartou. Hlavně ale provedení. Parádní kvalita jak broušených, tak leštěných ploch, luneta běhá naprosto přesně s nulovou vůlí, tak akorárt ani lehko, ani těžko, lícuje naprosto přesně, na což jsem alergický. Sklo vypadá velmi dobře a při tvaru deformuje tvary minimálně, což je jinak nectnost levných safírů. Korunka se šroubuje velmi pohodlně. Nic z toho nemůžu srovnávat s kvalitou mých Datejust II, to ani nemá smysl při astronomickém rozdílu ceny. Kdybych měl ale nějaké srozumitelné srovnání udělat: působí to na mě líp a víc handmade, než Steinhart a klidně bych to srovnával s Ginaultem, Davosou, Squale. Ginault má luxusněji provedený ciferník s černým smaltem a lemováním indexů, ale tady je lepší luneta jak materiálem, tak i provedením a s přesností bez jakékoliv vůle. Ginault na první pohled působí trochu víc "luxury", na ten druhý se zahrnutím zkušenosti s mechanickým používáním bych toto dal výš. Lumi je srovnatelná, velmi dobrá, je to ten typ, co nejdřív velmi dobře svítí a pak ztlumí, ale je čitelný celou noc. Guma také perfektní, včetně velmi kvalitně opracované spony. Tak jsem si je ještě upgradoval možností ocelového tahu Geckota ve stylu starých Rolexů či Tudorů, na cestě mám ještě NATO a distressed leather strap. U ocelového tahu mi kupodivu vůbec nevadí ten "straight end" bez endlinks, působí to tak nějak autenticky vintage, kdy dědečci doplňovali své hodinky after market tahy.  Když k tomu přidám, že Seiko NH35 strojek dělá méně než 2s/den, jsem z toho docela paf. Za pět pěněz něco, z čeho nemám o moc horší dojem, než z Tudoru Blackbay, to mi hlava nebere.Když si člověk odmyslí tu Čínu....jasně, někdo to nedokáže, ale mě to jaksi na základě zkušenosti přestalo dělat problém. Nenapsal jsem zatím žádné negativum. Až přijde, slibuju, že neprodleně dodám. Zatím nemám co. 

post-50857-0-88298700-1564301866_thumb.jpg

post-50857-0-49486500-1564301876_thumb.jpg

post-50857-0-58620900-1564301886_thumb.jpg

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

"Za pět pěněz něco, z čeho nemám o moc horší dojem, než z Tudoru Blackbay, to mi hlava nebere."

 

Moje to bere tak, že víceméně stejné stroje, materiály i výrobní postupy logicky musí dát i víceméně stejné výsledky.

Dnes jsou technologie snadno dostupné každému a přebytek investičních prostředků nutí je využívat. Rozdíly mezi levnými a drahými výrobky se tak postupně stírají a jsou už v podstatě jen virtuální.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Však já ti napsal záměrně expresivně, pro zdůraznění, ze to je fakt slušněj kus hodinek za par korun. Jasne, že to jde vyrobit, zvlášť po mnoha a mnoha letech zkvalitňování ?fake industry?. Pokud jde o přesnost, nejlíp ze všech mi jde Bambino, i lip než Rolex. V klidu, to jest při občasnem natazeni pohybem, to udělá vteřinu za pět dni.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Už na tohle fórum moc nepřispívám, spíš jenom čtu - jsem OWG. Poslední měsíc začínám přemýšlet, že bych k Ginaultům pořídil nějaký hodinky č.2 - něco kolem 5ti tisíc abych se o ně moc nebál, na gumě a aby to bylo pokud možno přesný (zvykl jsem si, že mi Ginaulty jdou přesnějí než digitálky a seřizuju je akorát když má měsíc 30 dní :-)).

 

A vzhledem k tomu, že jsem homage děvka, tak asi začínám mít jasno. Škoda, že na YT nejsou nějaký recenze, chtělo by to trochu víc reálného foto-video materiálu, abych si to dokázal představit líp "naživo"...

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Zkus tyhle nebo San Martin 62mas. S tou přesností je to samozřejmě loterie, mám ted dvoje velmi přesný levný hodinky, ale nemusí to vyjít. 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • po 2 týdnech...

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
×
×
  • Vytvořit...