Přejít na obsah

flyback funkce


kulix

Doporučené příspěvky

Ahoj odborníci na OP,

měl bych jeden skromný dotaz, nevíte náhodou někdo jak přesně funguje funkce Flyback třeba například u cal.XIX nebo cal.XII?

Pořád mi to vrtá hlavou a nevím jak na to..Takže cyklus je jen 30 min a pak znovu? Není to jak u 7750 12hod, že?

 

Dík za nějaké odpovědi..

 

post-1422-1214559251.jpg

post-1422-1214559304.jpg

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Konkrétní kalibr neznám, ale popíšu Flyback funkci obecně. Spočívá v tom, že jedním tlačítkem se stopky vynulují a zároveň spustí nové odpočítávání.

Standardní stopky fungují následovně: Tlačítkem A se spouští a zastavují, tlačítkem B se nulují, eventuelně mezičas - ten ale umí jen Quartzky nebo hoooodně drahé mechaniky.

U Flybacku se tlačítkem A spustí a tlačítkem B se vynulují a znovu spustí. Tato funkce byla vyvinuta pro válečné piloty. Když shodili bomby na cíl, spustili stopky, v momentě obratu letadla museli stopky zastavit (tlačítko A), vynulovat (tlačítko B ) a znovu spustit (tlačítko A), aby věděli, kdy budou znovu nad cílem. No a protože to nebyla zrovna situace, kdy by měli času a klidu nazbyt, byla vyvinuta funkce Flyback, která jim ušetřila 1 stisknutí tlačítka. Prostě shodili bomby a stiskli tlačítko A, v momentě obratu letadla si přečetli uplynulý čas a stiskli tlačítko B. V momentě, kdy byl na stopkách stejný čas věděli, že mají shodit další dávku.

"Kapacita" stopek s tím nesouvisí, ale je možné že některé (všechny?) strojky musely v důsledku složitějšího mechanismu sáhnout k nějakým kompromisům (30 minut je pro zmíněný účel až dost), nebo to je úmyslně právě kvůli snadnosti odečítání času - čím menší "kapacita" stopek, tím snadněji se budou "číst".

Upraveno uživatelem Patrik
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Pokud vím, tak původně ta funkce sloužila spíše při navádění na přistání a okruzích za mizerné viditelnosti než při bombardování, ale s popisem funkce souhlas.

 

Pokud vím, tak flyback není výrazně složitejší, než klasický chronograf. V podstatě jde jen o to, že se vyhodí mechanismus blokování resetu za běhu (pokud ho kalibr má) a doplní páka, která při zmáčknutí reset tlačítka přizvedne hnací kolo chronografového mechanismu (které je jinak ovládáno pouze tlačítkem start/stop).

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

2 stisknutí tlačítka.

Mám to na Navitimerech a při bombardování je to k nezaplacení!

:tomcat:

Pravda. Místo A-A-B-A je to jenom A-B.

Vždyť říkám, že to vymysleli kvůli bombardování :-). Ale nemůžu vyloučit, že tato funkce nebyla vymyšlena dříve nebo k jinému účelu a tihle si to jenom přivlastnili :-) Vždyť i ten název - fly back - leť zpět

 

Ještě k tomu omezení, vypadá to, že u těch Panerai to je čistě z důvodu lepší přehlednosti. Maurice Lacroix má sice také 30 minut, ale k tomu ještě 12 hodinový ukazatel a ještě to zvládli dohromady s velkým datem a měsícem. Pokud si ještě dobře pamatuji z bývalé práce, poradily si i s rozdílným počtem dnů v měsíci kromě února - takže datum stačilo seřídit jednou do roka!

post-412-1214587809.jpg

post-412-1214587816.jpg

Upraveno uživatelem Patrik
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • po 4 týdnech...

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
×
×
  • Vytvořit...