Přejít na obsah

Seiko SKX007 vs SRP777


nooski

Doporučené příspěvky

SKX007 vs SRP777 aneb srovnání odcházející legendy se svým duchovním nástupcem. Jelikož se na scéně objevily zvěsti o tom, že SKX definitivně končí, vzal jsem do ruky foťák a rozhodl jsem se aspoň obrazově poukázat na společné rysy a odlišnosti těchto dvou hodinek. Oba kusy mám už několik let a barevné varianty si jsou tak podobné, že neznalému oku mohou připadat identické. Než se pustím do samotného srovnání, musím upozornit na stav mých SKX. Jsou to moje první automaty a i první Seika vůbec. Nikdy jsem je moc nešetřil a tak se na nich zub času ukázal viditelně. Největší zásah dostaly díky bouračce na kole, kdy se krásně poklouzaly po asfaltu přibližně v 30km rychlosti. Hodinky přežily, fungují, ale na vzhledu se tato nehoda podepsala výrazně. Díky tomu jsou z nich však opravdové tooly s pořádnou patinou a příběhem. SRP jsem koupil z druhé ruky zde na fóru a krom menších ťukanců jsou v pěkném stavu.

 

qz1G427.jpg

 

Nehodlám se zabývat detailní přesností či strojky, o tom bylo napsáno dost a na netu jsou snadno dostupné informace. Ve zkratce: SRP nabízejí hacking i ruční nátah, SKX jsou i díky svému stáří prosty podobných novot. Srdce obou hodinek bijí stejným tempem, rezerva nátahu je stejná a přesnost se liší kus od kusu, nicméně do +/- 10 vteřin za den se vejdou oba. Přesnost je extrémně závislá na míře natažení a tak při pravidelném nošení je přesnost skvělá, při odložení se rapidně horší.

 

1AzUX9E.jpg

 

Při pohledu na oba kusy je vidět, že želvy SRP jsou macatější. Díky charakteristickému pouzdru si získaly i onu přezdívku. Průměr ciferníku, délka ruček, rozměry lunety, to vše je prakticky totožné. Minutová i hodinová ručka jsou stejné hodinky odlišuje vteřinovka, která je u SKX vyvedena v bílé barvě a u želv ve stříbrné. Sám se nedokážu jednoznačně rozhodnout, které provedení se mi líbí více. Rozdílné jsou na první pohled i indexy na pozici 6, 9 a 12. U SKX najdete tyto indexy kulatého tvaru, u želv jsou hranaté. Na dvanáctce pak hrdě skví jakýsi meč. Indexy u želv jsou jemně ohraničené stříbrným materiálem u SKX se jedná jen o prostý tisk luminiscenčního materiálu na matně černý ciferník. Textově se ciferníky také liší, u želv tvoří stylizovanou pyramidu ve spodní části s kritizovaným X (PS) na vrcholu. SKX si vystačí s pouhým konstatováním reálné odolnosti vůči vodní hloubce provedeným v červeno-oranžové barvě. V každém případě se zde nekonají jídelní lístky alá Rolex.

 

2mA1zqh.jpg

 

Zadní strany hodinek zdobí jako všechny potápky od Seiko stylizovaná vlna odkazující na obraz Great Wave off Kanagawa. Dýnka jsou však provedena různým způsobem. U SKX se jedná o prostý výlisek materiálu. Želví dýnko je kombinací obrábění a lisování, působí tak mnohem hodnotnějším dojmem.

 

JZMy7eW.jpg

 

Na tomto záběru je vidět jak shodné prvky, tak i odlišnosti. Luneta je prakticky totožná se stejným fontem číslic a celominutovou stupnicí. Rozdíly jsou krásně patrné na indexech a již zmíněném ohraničení. Za zmínku stojí ještě detail armováku, kterého jsem si všiml až na této fotce. Tisk u želv je ostřejší a preciznější.

 

Xt07Wl4.jpg

 

Detail korunek a jejich ochrany. Korunky jsou malinko odlišného tvaru a při jejich zašroubování poznáte rozdíl. Želví korunka se šroubuje snadněji díky lepšímu závitu. U SKX je třeba závit správně chytnout, což je pro levé ruce některých uživatelů docela problém. Jako u všech jemných závitů je potřeba točit nejdříve proti směru, dokud závit sám nezaskočí a až pak šroubovat klasicky. Každopádně SRP jsou na tom lépe. Ochrana samotných korunek je pak vyvedena také rozdílně. U želv je spoléháno na samotné široké pouzdro. SKX využívají rozšíření, které má nepříjemnou vlastnost, že se zarývá do zápěstí.

 

Xq1ZSGU.jpg

 

Boční pohled ukáže velký rozdíl ve tvaru pouzder hodinek. SKX jsou celkově o málo vyšší a působí organičtějším dojmem. Želvy jsou nižší a celkově vypadají jako plošší hodinky. Po celé délce pouzdra se jasně line dělící čára rozdělující pouzdro na matnou a lesklou část.

 

hztusRa.jpg

 

Rozdíl ve tvaru pouzder je jasně viditelný i na další fotce. Za zmínku stojí i ukončení pouzdra v místě pro tah či řemen. Želvy mají ukončení dokonale rovné, SKX pak kopírují zakřivení hodinek. Pro snadnější výměnu řemenů a tahů jsou želvy vybaveny vrtanými nožkami, které tento úkol jednoznačně ulehčují.

 

vadD5bL.jpgCaJK8Z0.jpg

Poslední kapitolu tvoří srovnání luminiscence. Tady nemám fotku přímého porovnání. Oba kusy svítí zelenou září, která podle nejlepších pověstí Seika opravdu vydrží celou noc. Želvy však svít o chlup jasněji. Nevím, jestli je to díky jejich nižšímu věku, ale při jejich záři se dá krásně číst knížka v absolutní tmě. SKX jsou o něco slabší, ale stále se jedná o naprostý hodinkový nadprůměr.

 

Co říci na závěr? Odcházející SKX si vydobyly status legendy. Za 23 let produkce bez jakékoliv změny se usídlily na spoustě zápěstí a často byly a jsou doporučovány, jako skvělé hodinky pro začínající sběratele mechanických ukazatelů času. Své postavení si zaslouží právem. Jedná se o dostupné mechanické hodinky s certifikací pro potápění, které zvládnou s přehledem nástrahy každodenního života. Jsou tak univerzální, že kromě nejslavnostnějších chvil v životě se dají bez ostychu nosit prakticky neustále.

 

Ow9vd3p.jpg

 

Jak jsou na tom ve srovnání se svým želvím nástupcem? Želvy jsou mnohem lépe zpracované, mají lepší strojek, jsou možná ještě více kultovnější díky pouzdru, mají lepší lumi a plastický ciferník, jsou nižší na zápěstí, snadněji se na nich dají měnit řemeny? Objektivně to jsou mnohem lepší hodinky, prakticky ve všech možných ohledech. Přesto mám SKX rád. Ty moje jsou otloukánky s obrovskou sentimentální hodnotou. Na zápěstí se možná nedostanou tak často, jako kdysi, ale když se na ně podívám, objeví se mi na obličeji rohlík jako blázen. Jsou to legendy, díky za ně.

Upraveno uživatelem nooski
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Moc pěkný článek, jen bych možná ještě doplnil to, že oba modely se dají taky skvěle modifikovat nepřeberným množství dílů, a uživatel si tak může vytvořit vlastní design hodinek, který může zaujmout daleko více než originál.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • po měsících...

Já je střídám. Želvy jsou objektivně lepší, ale teď jsem SKX pořídil novou gumu a týden je nesundal z ruky. Mají charisma a ty moje po kontaktu s asfaltem při bouračce i příběh. Spojuje nás krevní pouto - doslova :-)

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
×
×
  • Vytvořit...